Güncelleme Tarihi:
CAPİTAL ve Ekonomist Dergisi’nin bu yıl 6’ncısını düzenlediği Uludağ Ekonomi Zirvesi, dün yapılan panellerle sona erdi. Ekonomi dünyasının önde gelen isimlerini buluşturan zirvenin ikinci gününde katılımcılara seslenen isimler arasında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da yer aldı. Arslan’ın gündeminde Türkiye çıkışlı uçuşlara getirilen elektronik ürün yasağı vardı. Yasağın ticari olduğu mesajını veren Arslan “Türkiye’den global oyuncular çıktı. ‘Onlarla nasıl rekabet ederiz’ yerine, ‘Onlara nasıl çelme takarız’a bakıyorlar” dedi.
FRANKFURT’UN GARANTİSİ NE?
Arslan, havacılık sektöründe güvenlik önlemlerinin alınmasına karşı olmadıklarını belirterek, “Ama bir yerde tedbir alıp, başka bir yerde almıyorsanız, onun arkasında başka niyetler aranır” ifadelerini kullandı. Havayollarında rekabetin eşit, adil şartlarda olması gerektiğine dikkat çeken Arslan, şöyle devam etti: “Güvenlik tedbirlerini sonuna kadar alın. Ama arkasında başka amaçlar olmasın. İstanbul havalimanlarında dünyanın sivil havacılık otoritesinin aldığı kararlar var. Ayrıca ilave emniyet tedbirleri uygulanıyor. Gelin bunun üzerinde uygulanacak tedbirleri de uygulayalım, ama sadece Türkiye’de uygulamayalım. Başka yerlerde de uygulayalım. Zarar vermek isteyen birinin Frankfurt’tan uçarken zarar vermeyeceğini kim garanti edebilir? Kimse edemez.”
BÜYÜK LEGOYA BAKIYORUZ
Kendisinin 40 yıllık ulaştırmacı olduğunu ve eskiden legonun parçalarını birleştirmeye çalıştıklarını kaydeden Arslan, “Son 15 yıldır artık legonun parçalarından ziyade ‘büyük lego ne olmalı, bunu hangi parçalar tamamlamalı’ ona bakıyoruz. Türkiye, 3 ila 4 saat mesafesinde 1.5 milyar insana erişilebilen bir coğrafya. 31 trilyon dolarlık bir pazar burası” dedi.
Bu nedenle karayolu, havayolu, demiryolu gibi birçok alanda faaliyet yürüttüklerini söyleyen Arslan, “Demiryolunda serbestleşme, üçüncü havalimanı bunlardan bazıları” açıklamasını yaptı.