Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2002 02:11
Avrupa Birliği, ABD Başkanı Bush'un çelik ithalatına yüzde 30 vergi koyma kararı üzerine Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayette bulundu. AB'nin başvurusunda ABD, ‘Vahşi Batı taktiği uyguluyor’’ denildi.
ABD Başkanı George W. Bush‘un ABD Kongresi’nin baskıları üzerine, bir dizi çelik ürünü ithalatına yüzde 30‘a varan tarife koyması üzerine çelik üreticisi diğer ülkeler ayaklandı.
ABD’nin bu kararı üzerine dünya çelik üreticileri, misillemeye hazırlanırken, Avrupa Birliği (AB), Dünya Ticaret Örgütü'ne (WTO) resmi şikayetini sundu. AB Komisyonu ABD'nin çelik pazarına girişi tek taraflı kısıtlayarak ‘‘Vahşi Batı‘‘ taktiği izlemekle suçlarken, Amerikan Çelik Sanayii Çalışanları Birliği de AB'yi eleştirdi. AB, WTO‘ya başvurusunda ABD'nin kararının AB çelik sanayiine verdiği zarar kadar tazminat isterken, kendisi de başka ülkelerden çelik ürünleri ithalatını kısıtlayacağını bildirdi.
Japonya ve Güney Kore ise, bu konuda AB ile yakın işbirliğine gireceğini duyurdu. Japonya ABD'nin çelik ürünleri ithalatını kısıtlamasının açık ve adil ticareti olumsuz etkileyip, Amerikan çelik sanayiinin yapısal uyumunu erteleyeceğini bildirdi. Cenevre‘deki ticaret temsilcilerine göre, bu konudaki çekişme, yeni başlatılan global ticaret müzakerelerine ciddi zarar verip, Doha Raundu'ndaki duyarlı konularda anlaşma iyi niyetini zayıflatacak.
ORTALIK YATIŞMIYOR
Gelen bu tepkiler üzerine ABD Ticaret Bakanı Don Evans, ortalığı yatıştırmak için Reuters'e yaptığı açıklamada, dost ülkeler ve müttefiklerle bu konu üzerinde çalışılacağını bildirdi. Ancak 1997 yılından bu yana 30 çelik şirketi iflas ettiği ABD'den yeni bir konkartoda haberi de geldi. ABD'nin en büyük karbon düz haddelenmiş çelik üreticilerinden ve hissesinin yüzde 53'ü Japon NKK şirketine ait National Steel şirketi, fiyat düşüşleri, yüksek emeklilik maliyetleri ve sıkı rekabet nedeniyle konkordatoya gittiğini açıkladı.
Yapılan yorumlara göre, ABD Başkanı Bush‘un çelik ithalatına tarife koyması, Amerikan çelik sanayii çalışanlarının emeklilikte sağlık ve emeklilik işlemlerine federal yardım talebine çare olmayacak.
ABD'nin tarife kararından Türkiye dahil, Brezilya, Güney Kore, Japonya, Tayvan, Rusya, Almanya, Fransa, Çin, Avustralya ve Hollanda gibi ülkeler etkilenecek. Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi‘nde ABD ile ortaklıkları nedeniyle, Kanada ve Meksika‘nın yanısıra, İsrail ve Ürdün, özel anlaşmalar nedeniyle bu karardan muaf tutuldu.
ABD'de 30 çelik şirketi iflas etti
ABD'den çelik sektöründe iflas ve konkordato haberleri arttı. Son 5 yılda 30'ya yakın çelik üreticisinin iflas ettiği ABD'de son olarak en büyük çelik üretcilerinden biri olan Japon ortaklı National Stell şirketi konkordato ilan etti.