Güncelleme Tarihi:
Resmi Gazete'nin 27 Haziran tarihli sayısında yer alan ithalat rejimine ek karar uyarınca, büyükbaş hayvan ithalatında gümrük vergisi oranları yüzde 26'ya, karkas et ithalatında ise yüzde 40'a indirildi.
Karar kapsamında, adi buğday, mahlut, kızıl buğday ve bazı arpa çeşitlerinde Bosna Hersek'ten yapılacak ithalatta gümrük vergisi sıfırlanırken, AB-EFTA ülkeleri, Güney Kore ve diğer ülkelerden yapılacak ithalat için yüzde 40-45 aralığına indirildi.
Konuya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, "Üreticimizin maliyetini biliyoruz. Bu maliyet ve üreticinin kârını zedeleyecek hiçbir işin, hiçbir ithalatın içinde olunamayacağını belirtiyorum. Onların aleyhine gelişecek hiçbir durum söz konusu değildir. Gerek hububatta gerekse kırmızı etteki ithalatla ilgili vergi indirimlerinin üreticiyi mağdur etmeye yönelik değil, piyasadaki spekülatif oyunculara karşı kullanılacağın özellikle vurgulamak istiyorum" dedi.
Hububatta ve kırmızı ette üreticileri rahatsız edecek bir tablonun şu anda söz konusu olmadığını vurgulayan Çelik, "Diyelim ki hububatta veya kırmızı ette bu vergi oranları ve maliyetler arasında üreticimizi mağdur edecek bir durum söz konusu oldu; o zaman elimizde, oturup hemen vergi oranlarını yükseltirsiniz. Üreticinin mağduriyetinin söz konusu olması kesinlikle mümkün değil, bu konuda herkes rahat olsun" diye konuştu.
Çelik'in verdiği bilgiye göre, Türkiye geçen yıl itibarıyla kırmızı et ihtiyacını karşılamak için 500,000 büyük baş hayvana ihtiyaç duyuyor.
EXPO Antalya'nın Tarım Bakanlığı'na devredilmesi ile ilgili bir soru üzerine ise Çelik, şöyle konuştu:
"Gelecek açısından talipler söz konusu. Bu talipler içinde bu yükü kaldıracak ve burada mevcut etkinliği çok daha üst düzeye taşıyacak, uluslararası boyuttaki konumunu koruyacak ya da daha da geliştirecek bir yatırımcı söz konusu olur ise, bunlar mutlaka Özelleştirme Kurulu tarafından değerlendirilip yeni sahibini bulması söz konusu olacaktır."