Güncelleme Tarihi:
Türkiye Çelik Üreticileri Derneğinden (TÇÜD) yapılan yazılı açıklamaya göre, söz konusu ayda tüketim miktarı yıllık bazda yüzde 4,3 arttı.
Dış ticaret açısından değerlendirildiğinde, sektörün miktar bakımından ihracatı ocak ayında, 2016'nın aynı ayına kıyasla, yüzde 14,1 artışla 1 milyon 492 bin tona, değer bakımından da yüzde 26,9 artarak 960 milyon dolara yükseldi.
Bu dönemde miktar bazında ithalat yüzde 3,6 azalarak 1 milyon 441 bin tona, değer bazında ithalat da yüzde 6 azalışla 894,5 milyon dolara geriledi.
İthalattaki gerilemede, Çin'in dampingli ve düşük kaliteli ihraç politikasına karşı küresel ölçekte karşılaştığı direnç nedeni ile bir miktar geri çekilmesi ve hurda, cevher, kömür gibi girdi maliyetlerinde yeni dengeler etkili oldu.
İhracat ve tüketimdeki artışın yanı sıra ithalatın gerilemesi nedeniyle ocak ayında üretim, 2016'nın aynı ayına göre yüzde 12,8 artarak 2,93 milyon tona ulaştı. Türkiye, yakaladığı artış oranı ile çelik üretiminde dünyadaki ilk 10 ülke arasında, Brezilya'dan sonra üretimini en fazla artıran ikinci ülke oldu.
Ocak ayında ithalatın gerilemesi, üretimin ve tüketimin artması, çelik sektöründe üretim ve ihracatta büyüme hedeflerine ulaşılması yönündeki beklentileri güçlendirdi.
Bu arada ocak ayında küresel çelik üretimi yüzde 7 artışla 136 milyon tona ulaştı. Çin, yüzde 7,4 artış ve 67,2 milyon ton üretimle dünyadaki çelik üretiminin yüzde 49,4'ünü gerçekleştirdi.
Çelik sektörünün üretim ve ihracat rakamlarında son aylarda kaydedilen gelişmeler, sektörde 2012-2015 yılları arasında yaşanan üretim ve ihracat kayıplarının telafi edilebileceğine dair olumlu belirtiler olarak değerlendirildi. Ancak, iç piyasaya yönelik, Çin, Rusya ve Ukrayna çıkışlı, dampingli ve kalitesiz ürünlerin oluşturduğu tehdide karşı tedbir alınması ihtiyacının sürdüğü kaydedildi.