Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2011 00:00
Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Namık Ekinci, çelik üretiminde 6 milyon ton olan yerli hammadde teminini bu yıl 9 milyon tona çıkardıklarını belirterek, “Bir yıl içinde Türkiye’nin iç temininde yüzde 50 arz artışı olmuş. Üretim artışında G.Kore’nin ardından dünya ikincisi olduk” dedi.
Ekinci, 2011’i ihracatta 18 milyon ton ve 15.2 milyar dolarlık satışla tamamlamaya hazırlandıkları da belirterek 2012’de bunu 17.5 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Cari açıkla mücadele
ÇİB Başkanı Namık Ekinci, 2011’in
Euro Bölgesi’ndeki borç krizinin derinleşmesi, global ekonomik durgunluk ve bazı Arap ülkelerinde yaşanan krizlere rağmen Türkiye için genel olarak olumlu geçtiğini söyledi. Cari açıkla mücadelede hükümetin başlattığı hamlelere destek verir şekilde faaliyetlerini sürdürdüklerini aktaran Ekinci, şöyle konuştu: “Hammadde olarak hurda ithalatı 9.5 milyar doları buluyor ama hurda kullanımında yerli payını 6 milyon tondan 9 milyon tona çıkardık. İbrahim Tatlıses’in dediği gibi Oxford vardı da biz mi okumadık? Türkiye’de hurda vardı da biz mi kullanmadık? Biz olanı kullanmaya çalışıyoruz.”
34 milyon tona gidiyor
Ekinci, üretimin 2011’in 11 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.6 artışla 30.9 milyon tona yükseldiğini, yıl sonunda ise bunun 34 milyon tonu bulacağını vurguladı. Güney Kore’nin ardından dünyada üretim artışında 2’nci sıraya yerleştiklerini hatırlatan Ekinci, yine 11 aylık dönemde ihracatta da yüzde 26.5 artış yakalayarak 13.9 milyar dolara ulaşıldığını, yıl sonunda ise dış satışların 18 milyon ton ile 15.2 milyar dolarlık bir seviyeyi bulacağını söyledi. 2011 yılı başında ‘Arap Baharı’ ismiyle başlayan bazı Kuzey Afrika ülkeleri ile Ortadoğu ülkelerindeki gelişmeleri de değerlendiren Ekinci, “Bize bahar diye lanse ettiler ama derin bir kış gibi çok uzun sürdü. İhracatımız, Libya’ya 702 bin ton, Yemen’e 121 bin ton, Suriye’ye 112 bin ton azaldı” dedi.
Büyüme sürecek
Namık Ekinci, 2012 yılı beklentilerini de şöyle özetledi: “Küresel krizi de dikkate alarak ihtiyatlıyız. Ancak yurtiçi talebin güçlü olmasından dolayı derin sıkıntı beklemiyoruz. Yassı ve yapısal çelik mamullerine yönelik yatırımlarla sektör ürün çeşitliliğini artırarak daha esnek bir yapıya ulaşacak. 2012’de yüzde 10 büyümeyle ve 38 milyon tona ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Arap dünyasında yaşanan gelişmelerin 2012’de sektör açısından belirleyici olacağını düşünüyoruz. Körfez ülkeleri ise artan petrol fiyatlarından dolayı altyapı çalışmalarına yeniden hız verecek. Latin Amerika’daki pazar araştırmalarımız bu bölgeye de ihracat artışı sağlayacağımızı ve dış satışlarımızın 20 milyon ton ve 17.5 milyar
dolar seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.”