Güncelleme Tarihi:
EMNİYET Genel Müdürlüğü’nün (EGM), toplumsal olaylara müdahale için ilk kez 1 Mayıs kutlamalarında kullandığı ‘portatif çelik duvarları’, İngiltere’den esinlenerek Türk mühendisleri geliştirdi. EGM’nin talebi üzerine Ankara Ostim’de kurulu Eroğlu Treyler Romörk, ilk etapta tanesi 30 bin Euro’dan 6 tane üretti. Fiyatı donanımına göre 150 bin Euro’ya çıkan ürünün patentini de alan firmaya Türkiye’den sonra ilk talep Kuzey Irak ve Ukrayna’dan geldi.
İNGİLTERE’DEN ESİNLENDİ
İngiltere’de perdeleme amaçlı kullanılan duvarlardan esinlenen EGM, 2012 Aralık ayında Eroğlu Treyler Romörk firmasına başvurarak bunun geliştirmesini talep etti. Firma, ilk etapta portatif çelik duvardan bir tane yaparak EGM’ye sundu. EGM’nin Gölbaşı tesislerinden denenen çelik duvar buradaki testten geçince yeni sipariş verildi. Firmanın sahibi Osman Eroğlu, kapama ve arama romörkü olarak adlandırıldıkları sistemin tamamının kendi mühendisleri tarafından geliştirildiğini belirterek şunları söyledi:
17 ARALIK ERTELEMESİ
“Emniyet Genel Müdürlüğü, 2012 yılında firmamıza başvurarak İngiltere’de perdeleme şeklinde kullanılan bu sistemin geliştirip geliştiremeyeceğimizi sordular. Biz de geliştirebileceğimizi söyledik. Bunun üzerine 2013 yılında kendi mühendislerimizle çalışma yaptık. Mühendislerimizin çalışması sonrası portatif bir tane yaparak emniyete verdik. Beğenilince sipariş üzerine şu ana kadar 6 adet ürettik. 2’sini Ankara, 4’ünü de İstanbul Emniyetine teslim ettik. 30 adet için ise EGM ihaleye çıktı. Ancak 17 Aralık operasyonun ardından ihale süresiz ertelendi. Yeni bir talep olur mu bilemiyorum. Ancak bunun patenti tamamen bizim firmaya ait. 2 patent aldık. Eğer talep olursa yeniden yapılır.”
TÜRKLERİN ESERİ
İngiltere’deki perdeleme duvarından yola çıkarak yaptıkları bu sistemin dünyada bir ilk olma özelliği taşıdığını kaydeden Eroğlu, “Tamamen Türk firması ve Türk mühendislerinin eseridir. Her türlü ateşli silaha dayanıklı olan bu romörklar istenirse G-3 ve kaleşnikof silahlara karşı da korunaklı hale getirilir. Terör bölgelerinde çok rahatlıkla kullanılabilir. Bize ilk talep ise Kuzey Irak’ta petrol bölgelerin korunması ve iç karışıklıkla uğraşan Ukrayna’dan talep geldi. Şu an görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.
Kurşun geçirmiyor
EROĞLU Treyler Romörk firmasının sahibi Osman Eroğlu, geliştirdikleri çelik duvarların saçlarını yurt dışından getirdiklerini belirterek, “Kurşun geçirmez ve yanmaz özeliklere sahip. Emniyetin Gölbaşı tesislerinde test yapıldı. 9 mm çapında kurşunla 10 metreden ateş edildi. Ayrıca molotof atılıp, ateşe verilmeye çalışıldı. Hiç bir şekilde kurşun geçirmedi ve yanmadı. Kapama ve arama romörklarının tanesi 30 bin Euro’dan başlıyor. En boş olanın fiyatı bu. Eğer tam donanımlı isteniyorsa 150 bin Euro’ya kadar çıkar. Şu anki sistemde jeneratör, otomatik gaz sıkma mekanizması, güvenlik kamerası, ışıklandırma, kayıt sistemi bulunuyor. Buna X-ray cihazı da konulabilir” dedi.
Gözaltı için odası da var
EGM’nin toplumsal olaylarda kullanmak için aldığı ve kapama, arama romörkları olarak adlandırılan çelik duvarlar bir çok özelliğe sahip. Otomatik gaz sıkma, sıkılan gazın yine su ile temizlenmesi, güvenlik kamerası, jenatör, kilima, ses ve görüntü kaydetme mekanizması bulunuyor. İstendiğinde arama noktalarında kullanılmak üzere X ray cihazıda monte edilebilir. Gözaltılar için kafes şeklinde odası da bulunan çelik duvarlar ayrıca olası bir saldırı da ise koruma bölgesi olarak da kullanılabilir.