Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Enflasyonu Yeniyor kampanyasıyla kurulması öngörülen Enflasyon İzleme Komitesi gecikince, özel sektörle ekonomi yönetimi arasında ipler gerilmişti. Ancak, TOBB Başkanı Fuat Miras ve TİM Başkanı Okan Oğuz'un ekonomiden sorumlu bakanlarla yaptıkları görüşmelerde ilk aşamada Çekirdek Enflasyon İzleme Komitesi kararlaştırıldı.
TEMMUZ ayı enflasyon oranının beklenenin üzerinde çıkmasıyla özel sektör ile kamu arasında başlayan zam tartışması yerini uzlaşmaya bırakıyor. Özel sektörle hükümet arasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye İhraçatçılar Meclisi (TİM) tarafından oluşturulması öngörülen Enflasyonu İzleme Komitesi'nin de hayata geçmemesi tartışma konusu olmuştu. Hatta TOBB ve TİM, hükümetin temsilci vermemesi nedeniyle hayata geçirilemeyen Enflasyonu İzleme Komitesi'ni hükümetsiz toplama kararına varmışladı. Ancak, Ekonomiden Sorumlu Bakanlarla TOBB Başkanı Fuat Miras ve TİM Başkanı Okan Oğuz arasında yapılan görüşmelerde Çekirdek Enflasyonu İzleme Komitesi'nin kurulması kararlaştırıldı.
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal, İhracattan Sorumlu Devlet Bakanı Tunca Toskay ve Maliye Bakanı Sümer Oral'ın TOBB ve TİM ile yaptıkları temaslarda ilk aşamada bir Çekirdek Enflasyon İzleme Komitesi kurulması kararlaştırıldı.
Bu Komite'de ilk aşamada Bakanlar Recep Önal, Tunca Toskay, Sümer Oral, TOBB Başkanı Fuat Miras ve TİM Başkanı Okan Oğuz yer alacak. Komite enflasyonla mücadelede bugüne kadar gelinen durumun fotoğrafını çekecek.
Çekirdek Komite, özel sektör zamları, kamu zamlarını da incelemeye alınacak böylelikle aylardır tartışılan çekirdek enflasyonun neden arttığı konusu da açıklığa kavuşturulacak.
Alınan sonuçlar da Bakanlar ve TOBB ile TİM Başkanları tarafından kamuoyuna açıklanacak. Arndından da Çekirtek Komite öncülüğünde, önceden planalanan Enflasyonla Mücadele Komitesi oluşturulacak. Bu nihai komitede de sivil toplum kuruluşları, özel sektörü temsil eden kuruluşlar, sendikalar ve dernekler yer alacak.
Bakanlar ve TOBB-TİM Başkanları geçtiğimiz hafta bir araya gelerek Çekirdek Enflasyon Komitesi için çalışmaları başlatmayı planladılar. Ancak, hükümet ile Çumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer arasında yaşanan kararneme krizi bu toplantının gecikmesine neden oldu. MGK, Bakanlar Kurulu toplantıları araya girince bu görüşme önümüzdeki haftalara ertelendi.
Çekirdek enflasyon nedir
ENFLASYONLA mücadele programının açıklamasından sonra aylık fiyat artışlarının izlenmesiyle gündeme gelen ‘‘çekirdek enflasyon’’ kavramı, o ay içinde imalat sanayiindeki fiyat artışlarını ifade ediyor. İmalat sanayindeki fiyat artışı, genellikle diğer sektörleri bir ay sonra etkiliyor. Bu nedenle, çekirdek enflasyon, genel enflasyon hareketinin kontrolü açısından bir ‘‘erken uyarı’’ özelliği taşıyor.
Her 100 kişiden 45'ine göre enflasyon düşecek
HALKIN enflasyonun düşeceğine olan inancı, ilk kez yüzde 45.5'e yükseldi. Polar Araştırma Şirketi'nin altı aylık raporuna göre, halkın bu inancının yükselmesinde enflasyon rakamları ile birlikte Kopenhag Kriterleri de etkili oldu.
Polar'ın, ‘57’inci Hükümet 2000 Yılı İlk Yarıyıl Değerlendirme Raporu'na göre, altı ayda, 21 ilde ve 8 bin 542 kişiyle yapılan görüşmeler, kabinenin en başarılı isminin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan olduğunu ortaya koydu. Tantan'ın sadece isim olarak değil, yaptığı çalışmalarla da bu sonuca ulaştığını gösteren araştırmanın diğer sonuçları da şöyle:
Halkın enflasyonun düşeceğine olan inancı yükselmekte. Ocak ayında yüzde 29.5 olarak gerçekleşen bu oran, her ay düzenli olarak yükseldi ve Temmuz sonunda yüzde 45.5'e ulaştı. Halkın enflasyonunu düşeceğine olan inancının ilk kez bu kadar yüksek orana vardığını gösteren araştırma, orandaki yükselişin aylık enflasyon rakamları ile paralel gittiğini belirledi. Oranın yükselmesinde, Avrupa Birliğine (AB) tam üyelik için, Türkiye'nin uyması gerektiği Kopenhag Kriterleri arasında, ‘ekonominin düzeltilmesi ve enflasyonun düşürülmesi’ şartlarının bulunması da etkili oldu.
Hükümetin altı aylık dışpolitika notu yüzde 40.1 olarak gerçekleşti. AB, Suriye, Yunnanistan, ABD Başkanı Bill Cilinton'un ziyareti halkın yakın takibini sağlayıp bu konularda hükümetin etkin dışpolitika izlediği izlenimi yarattı. Halk, IMF ve Dünya Bankası ile görüşmeler konusunda ise negatif izlenim sahibidir.
Halkın dışpolitika gündemi ise AB (47.5), Kıbrıs (23.7), boru hatları (16.8), Yunanistan'la ilişkiler (8.4) şeklinde sıralanmıştır.