Çekirdek "çit"lemede ikinciyiz

Güncelleme Tarihi:

Çekirdek çitlemede ikinciyiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2009 17:27

Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karapınar, kuru yemiş tüketiminin kişi başına yıllık 3 kilogram olduğunu belirterek, Türkiye'nin İran'dan sonra en çok kuru yemiş tüketiminin gerçekleştiği ülke olarak kayıtlarda yerini aldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Hüseyin Karapınar yaptığı açıklamada, kuru yemişin yıllardır Türk insanı için soğuk kış akşamlarının eğlencesi, sahiller ve parklarda can sıkıntısını gideren araç, düğün gibi özel anların yanı sıra sohbetlerin adeta vazgeçilmezi olduğunu söyledi.

Karapınar, araştırmalara göre Türkiye'deki kuru yemiş tüketiminin kişi başı yıllık 3 kilograma ulaştığını belirterek, “Dünyada en çok kuru yemiş tüketen ülke İran. Buradaki tüketim kişi başına yıllık 5 kilogram civarında. Biz ise İran'dan sonra geliyoruz. Kuru yemiş üretimimiz ise yıllık 220 bin ton civarında. Bu üretimdeki en büyük pay ise yüzde 40 ile ayçiçeği çekirdeğinde” dedi.
  
FORMUNU KORUMAK İSTEYENLER BİR KEZ DAHA DÜŞÜNSÜN

Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sedat Sayar ise yazın gelmesiyle özellikle sahil ve parklarda tüketim oranı artan çekirdeğin formunu korumak isteyenler için risk oluşturduğunu söyledi.

Ayçiçeği çekirdeğindeki yağ oranının yaklaşık yüzde 40 olarak ölçüldüğünü ifade eden Sayar, “Bilindiği üzere vücutta kilo yapan en önemli unsur, tükettiğimiz yağlı yiyecekler. Bu açıdan baktığımızda 100 gram çekirdek tüketen bir kişinin doğrudan 40 gram yağ tükettiğini hesaplayabiliriz. Bu durumu dikkate aldığımızda çoğu zaman keyifli dakikaların ortağı olan çekirdek, formunu korumak isteyenler için kabus olabilir” diye konuştu.

Çekirdekteki yağların doğal olması nedeniyle sağlık açısından çok riskli bir unsur oluşturmadığını ancak fazla tüketilmesinin çeşitli rahatsızlıklara davetiye çıkarabileceğini kaydeden Sayar, şöyle konuştu:

“Çekirdek tüketimine ilişkin kesin bir ifadeyle yapılması gerekenlerin listesini çıkarmak çok zor. Çünkü böyle bir öneride bulunmak için tüketilecek çekirdeğin cinsi, üzerindeki tuz miktarı ve yağ oranının incelenmesi gerekir. Ancak, formunu korumak ve çekirdek zevkinden mahrum kalmamak isteyenler haftalık 100 gramın üzerinde çekirdek tüketiminden kaçınmalı diyebiliriz. Ayrıca, bana göre, çekirdek tüketiminde yaşanabilecek tek sorun, kabuğunda yoğun olarak
kullanılan tuz. Fazla tüketilen tuz özellikle tansiyon, kalp ve şeker hastalığına yol açabilir.”

Çoğu vatandaşın kilo alabileceğini düşünmeden çekirdek tükettiğine işaret eden Sayar, “Bir atasözümüz var, 'Azı karar, çoğu zarar' diye. Çekirdekte bol miktarda protein bulunduğu için tüketmeliyiz ama fazlasından kaçınmalıyız. Kilonuzu ve formunuzu düşünüyorsanız fazla çekirdek tüketmeyin. Onun dışında çekirdeğin de tabii ki yararlı olduğu söylenebilir” dedi.

PARKLAR ÇÖPLÜK OLMASIN

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Komisyonu Başkanı Nuri Özdemir, yaz aylarında temizlik görevlilerini en çok sıkıntıya sokan unsurun “çekirdek keyfi” olduğunu söyledi.

“Her şeyi ilgililerden beklemeyelim, çevremizi önce biz koruyalım” diyen Özdemir, şöyle konuştu:

“Yere atılan çekirdek kabuğunu temizlemek hayli zor oluyor. Bu nedenle özellikle açık alanlarda çekirdek çitleyen herkes, yanındaki bir poşete kabukları atıp çevre kirliliğinin oluşmasına engel olmalı. Hepimizin ortak yaşam alanı olan parkların çöplük haline gelmesini istemiyoruz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!