ÇEAŞ ortaklarına müjde

Güncelleme Tarihi:

ÇEAŞ ortaklarına müjde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2008 13:44

Adana 2’nci Ticaret Mahkemesi, ÇEAŞ ortaklarının alacakları için açtıkları ‘itirazın iptali’ davasını kabul etti.

Devletin el koyup 12 Haziran 2003’te imtiyaz sözleşmesi iptal edilen Çukurova Elektrik A.Ş.’nin (ÇEAŞ) ortakları, değersiz hale gelen hisse senetleri ile ilgili beklentilerini sürdürürken, 2003’de ödenmeyen kar payının 2’inci taksitini alabilecekleri yönünde yargı kararı çıktı.

Adana 2’nci Ticaret Mahkemesi, ÇEAŞ ortaklarının alacakları için açtıkları ‘itirazın iptali’ davasını kabul etti. Bu karar sayesinde yaklaşık 30 bin ÇEAŞ ortağının, toplam 193 milyon 59 bin 648 YTL kar payından hisselerine düşeni icra işlemi başlatarak alma yolu açıldı.

Uzan grubunun yönetimde bulunduğu 31 Mart 2003’de, ÇEAŞ’ın yapılan olağan genel kurulunda yasal kesintiler yapıldıktan sonra bakiye kalan net 293 milyon 592 bin 609 YTL’nin ortaklara bin YTL’ik hisseye yüzde 58.718,52 oranında nakit kar payı olarak dağıtılmasına karar verildi. 100 milyon 532 bin 961 YTL’sinin birinci taksit olarak 20 Mayıs 2003’de, bakiye kalan 193 milyon 59 bin 648 YTL’nin ise ikinci taksit olarak 19 Eylül 2003’de Adabank A.Ş. şubelerinden ödenmeye başlanması oy birliği ile kararlaştırıldı. Ortaklar bu karar doğrultusunda birinci kar payı taksitlerini kararda belirtildiği gibi zamanında aldı. 12 Haziran 2003’de Uzanların imtiyaz sözleşmesinin iptal edilmesi üzerine bakiye kalan 193 milyon 59 bin 648 YTL olan ikinci taksit kar payı daha önce ilan edilen 19 Eylül 2003’de ödenmedi. Bunun üzerine ortaklar, icra takibiyle alacaklarını tahsil yoluna gitti.

İcra işlemleri üzerine ÇEAŞ avukatları, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın şirketin duran varlıklarına haksız bir şekilde el koyduğunu ve imtiyaz sözleşmesini feshettiğini, bu nedenle şirket yönetim kurulunun 11 Eylül 2003’de karın ikinci taksidinin ödenmesinin ertelenmesine karar verdiğini, böylece kar payının muaccel hale gelmediğini iddia ederek haciz işlemlerine itiraz etti. ÇEAŞ’ın itirazı üzerine ortaklardan bazıları ‘itirazın iptali’ için Adana Asliye Ticaret Mahkemeleri’ne dava açtı.

5 YIL SÜREN DAVA SONUÇLANDI

Uzun yıllardır ÇEAŞ hissedarları lehine davalara girmekle tanınan Avukat Zafer Saka’nın 10 ortak adına Adana 2’nci Ticaret Mahkemesi’nde 5 Aralık 2003’de açtığı dava yaklaşık 5 yıl sonra sonuçlandı. Ortaklar mahkemeye verdikleri yazılı savunmalarında, davalı ÇEAŞ’ın tüzel kişiliğinin devam ettiğini, imtiyaz sözleşmesinin feshedilmesi ve duran varlıklarına el konulmasının bakanlık ile kendi aralarındaki bir sorun olduğunu, bu durumun ÇEAŞ’ın davacı ortaklara kar payı ödememesini gerekçe oluşturmayacağını belirterek şöyle dedi:

“Kaldı ki, imtiyaz sözleşmesi kapsamındaki duran varlıklar, kamunun mülkiyetinde olan ve imtiyaz yoluyla kamu hizmetinin sürdürülmesini sağlayan varlıklardır ve bu varlıklar kamuya yani devlete ait varlıklardır. Davalının, söz konusu kamu malını kendi malı saymak yolundaki savunmasının, hiç bir hukuki dayanağı yoktur. Kaldı ki, dağıtılmasına karar verilen kar, bilanço dönemi sonu itibarıyla şirket kasasında mevcut bir meblağ ifade eder. Sonuçta, gerek Türk Ticaret Yasası ve gerekse Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca genel kurulun karın dağıtılmasına karar vermesi ile kar payı, anonim ortaklığa karşı alacak hakkına dönüşür. Yenilik doğurucu nitelikte olan bu karar, daha sonra alınan bir kararla kaldırılamaz veya dağıtım oranı düşürülemez. Bu yönde alınan genel kurul veya yönetim kurulu kararları veya şirket tasarrufları geçersizdir. Çünkü şirketin veya organlarının, oluşmuş bir alacak üzerinde tasarrufta bulunma yetkisi yoktur.”

FAİZ VE TAZMİNAT DA ALACAKLAR

Mahkeme hakimi Gülfer Abdulhakimoğulları, tarafların iddialarının ardından ayrı dosyalar halindeki 5 ortağın davasını karara bağladı. Davayı kabul eden Mahkeme Hakimi, bir ortak yönünden verdiği kararında, “....Davanın kabulü ile Adana 7’inci İcra Müdürlüğü’nün 2003/8368 esas sayılı dosyasında 3 bin 945 YTL alacağa yönelik davalının itirazının iptali ile takip tarihinden itibaren asıl alacağa yasal faiz uygulanmak suretiyle takibin devamına, asıl alacak üzerinden hesaplanacak yüzde 40 inkar tazminatının davalıdan alınıp davacı tarafına verilmesine....” dedi.

Hukukçular, bu kararın örnek teşkil ettiğini, karar üzerine ÇEAŞ’tan ikinci taksit kar payı alacağı bulunanların icra takibiyle alacaklarını faiziyle birlikte tahsil etme yoluna gidebileceklerini söyledi.

30 BİN HİSE SAHİBİ BEKLİYOR

SPK tarafından 2001’de ÇEAŞ hisselerinin tahtaları kapatılmıştı. 19 Ağustos 2002’de yeniden işleme açılmış ve ÇEAŞ hisseleri cok ciddi değer artışları yaşamıştı. Önemli temettü (kar payı) ödemeleriyle revaçta olan ÇEAŞ hisselerinin tahtaları, 2003’de Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın Uzanlar’a ait imtiyaz sözleşmesini iptal etmesiyle ikinci kez kapatıldı. Borsada tahtası kapanan bu şirketin değerinin bugün borsa endeksiyle kıyaslandığında çok yüksek olacağı belirtiliyor. 30 bin dolayındaki hisse sahibi, devletin bu konudaki kararını bekliyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!