A.A.
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2009 10:46
ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, yüzde 100 sertifikalandırma işlemi tamamlanan kişilerden aldıkları organik yaş çayı fabrikalarında işlediklerini söyledi.
Yüce, Türkiye ve dünyada refah seviyesi ve sağlığa verilen önem arttıkça, yaşamla ilgili talepler çoğaldıkça, organik ürünlere olan talebin de arttığını belirtti.
Organik ürünlere olan talebin arttığı ortamda organik çaya talebin de her geçen gün artacağını dile getiren Yüce, bu nedenle ÇAYKUR olarak organik çay üretmek amacıyla birkaç yıldan bu yana çalışma yaptıklarını ifade etti.
Bu kapsamda Rize'de pilot bölge olarak Hemşin'de organik çay üretimi konusunda çalışma yürüttüklerini anlatan Yüce, “Bu çalışmamızı daha sonra Rize geneline, ardından Trabzon, Giresun ve Artvin'deki bütün çay bahçelerine yaymayı düşünüyoruz. Böylece organik çay denilince Türkiye, Türkiye'de de Doğu Karadeniz'in akla gelmesi ve Rize'nin organik çayda marka olması için çalışıyoruz” dedi.
Yüce, çay üretiminde Türkiye'nin en önemli avantajının iklimin getirdiği şartlar olduğunu, dünyada çay üreten ülkeler arasında Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konumda çay üreten başka ülke olmadığına dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Dünyadaki tarım ürünlerin en önemli sorunu olan haşere ile toprak ve bitki zararlılarına, çay bitkisinde yaprak kuruması gibi bir hastalığa topraklarımızda henüz rastlamadık. Bu da iklimin bize sunduğu en önemli avantajımız. Dolayısıyla hastalıklardan korunmak için kimyasal ilaçlamaya ihtiyaç duymuyoruz. Yani bizim çaylıklarımız sıfır riskli. Bunu avantaja dönüştürmek istiyoruz.”
Ekrem Yüce, bölgede ilk olarak Hemşin ilçesinde organik çay fabrikası kurduklarını ve fabrikanın geçtiğimiz günlerde üretime belirterek, şöyle dedi:
“Hemşin hinterlandında bin 427 üretici ile toplam 3 bin 563 dekar alanda sözleşme yaptık. Bunlardan 2 bin 617 dekar arazide, bin 27 kişinin organik tarıma dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Geri kalan kısmının ise yüzde 100 sertifikalandırma işlemi tamamlandı. Bu kişilerden aldığımız organik yaş çayı fabrikamızda işliyoruz. Böylece kimyasallardan uzaklaşmış çay üretmeye başladık.”
Günlük 100 ton kapasitesi olan fabrikada ilk etapta yüzde 25 oranında organik, yüzde 75 de konvansiyonel üretim yaptıklarını belirten Yüce, daha sonra her yıl organik üretim miktarını artıracaklarını ve sonunda fabrikanın tamamen organik çay üretimi yapacağını söyledi.
Yüce, dünyada yılda 10 bin tonun üzerinde organik çay üretimi yapıldığını, ancak ihtiyaç duyulan miktarın gittikçe arttığını sözlerine ekledi.