Güncelleme Tarihi:
Çaykur Genel Müdürlüğü’nde, TBMM KİT Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç başkanlığında yapılan toplantıya Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ile KİT Alt Komisyon üyeleri, Şanlıurfa, Aydın, Giresun, Erzurum, Balıkesir, İstanbul ve Bursa Milletvekilleri ile Kalkınma Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı temsilcileri katıldı. Hesapların incelenmesi öncesinde konuşan KİT Alt Komisyonu Başkanı Domaç, çay üretiminin ülkemiz için önemine değindi, "Rize ve Trabzon için çok değerli. Rize için bir hayat, folklor, şarkı, türkü ve spor" dedi.
BEYAZ ÇAY ÜRETİMİ
Daha sonra açıklamalarda bulunan ve çay tarımının Doğu Karadeniz’de Rize, Artvin, Trabzon ile kısmen Giresun ve Ordu illerini kapsayan 759 bin dekar alanda, yaklaşık 205 bin üretici aile tarafından yapıldığını anlatan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, bu yıl ilk kez beyaz çay üretimine başladıklarını belirterek şunları söyledi:
"Dünyada çok pahalı olan ve az bulunan, hatta ilaç gibi değerlendirilen beyaz çay ülkemizde pek az biliniyor. Çaykur 6- 7 yıldır beyaz çay üretiminin nasıl yapılacağı konusunda belirli birikim edindi, hatta deneme mahiyetinde sınırlı miktarlarda üretim gerçekleştirdi. Bu yıl ilk defa Çaykur markası altında satışını yapabileceğimiz belli miktarlarda beyaz çay üretebilmek için üreticilerimizden uygun nitelikte hammadde alıyoruz. Bunun için de öncelikle üreticilerimiz, nasıl ve hangi şartlarda ürün toplayacakları hakkında hızlı şekilde bilgilendirdi. Görsel, uygulamalı olarak bizzat eğitim verdik ve alım fiyatını da kilogram başına 300 lira olarak ilan ettik. Beyaz çay üretimi konusunda üreticinin ilgisi de büyük." Açıklamaların ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.
BEYAZ ÇAYIN TARİHÇESİ
Beyaz çayın tarihçesi MS. 600’lü yıllara dayanıyor. O dönemde Çin’de tahtta olan Song Hanedanı İmparatoru Hui Zhong, zerafetin zirvesi olarak ilan ettiği beyaz çayın gelişimi için harekete geçmiş. Beyaz çay, yüzyıllarca Çin dışındaki ülkeler için gizli kalmıştır.