Çayırhan’ı lisanssız çalıştıran Ciner’e Afşin-Elbistan Santralı kapısı da açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Çayırhan’ı lisanssız çalıştıran Ciner’e Afşin-Elbistan Santralı kapısı da açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2007 00:22

AFŞİN-Elbistan B Termik Santralının kömür ihtiyacını karşılayacak Çöllolar kömür sahası için EÜAŞ’ın açtığı ihaleyi kazanan Park Teknik ile bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in de katılacağı basın toplantısında sözleşme imzalanacak.

Pazartesi günü 245 milyon YTL’lik teminatını yatıran Park Teknik’e böylece Afşin-Elbistan B Termik Santralının de kapıları açılmış olacak. İşletme Hakkı Devri (İHD) modeli çerçevesinde Park Tekniğin işletmesini aldığı Çayırhan Termik Santralı piyasa şartlarına aykırı olarak çalışıyor. Alım ve fiyat garantileri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan (EPDK) lisans alamıyor. Üretim özelleştirmeleri başladığında bu santralınn nasıl satılacağının tartışma konusu olacağı bekleniyor. Çünkü santralı Park Teknik dışında bir şirket alsa da Çöllolar’dan kömür temini devam edecek.

28 YILLIK İŞLETME HAKKI: Ocak ayında yapılan ihaleye Demir Export-Fernas-Aksu Madencilik, Cengiz-Aksa-Koni-Rasa konsorsiyumları ile Ciner Grubu’na ait Park Teknik fiyat teklifi verdi. Her yıl için ayrı fiyat teklifi alınırken, bugüne indirgenmiş fiyat tekliflerine göre 25 yılın sonunda en az bedeli talep eden firmanın kazandığı belirtildi. 28 yıllık işletme hakkının ilk 3 yılı ise yatırım yılı olacak. Yani bu sürede üretim olmayacak. 4’üncü yıldan itibaren ise yılda 17 milyon 250 bin tonluk kömür Afşin-Elbistan B Termik Santralı’nda kullanılmak üzere devlete satılacak.

7.8 YTL FİYAT: İhale ile ilgili olarak ’fiyat indirgemesi olmasaydı Demirexport konsorsiyumu kazanırdı’ iddiası da bulunuyor. İhale sonucuna göre Demir Export Konsorsiyumu ilk 10 yıl için ortalama 17 YTL’lik fiyat teklifi verirken, Park Teknik 7.8 YTL vermiş oldu. Demir Export ilk yıllar için yüksek fiyat, son yıllar için de düşük fiyat teklifi sundu. Bunun nedeninin dış kredi kullanmak istemesi ve geri dönüşünü yatırımın ilk yıllarında almak istemesinden kaynaklandığı belirtiliyor. Çöllolar için 1997-1998 yılında ilk ihale yapıldı ancak 2001 yılının Ekim ayında ihale iptal edildi. İkinci ihaleye ise 2002 yılında yapıldı. Bu ihalede 3 aşamalı eleme yapılması öngörüldü ve şirketlerden 3 ayrı zarf alındı. Teklif zarfları açılacakken ihale iptal edildi. Son ihaleye Park Teknik ile CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Yıldız’ın sahibi olduğu Günsayıl İnşaat’ın Ruslarla yaptığı bir konsorsiyum da katıldı. Kulislerde Enerji Bakanı Hilmi Güler’in ihalenin iptali konusunda ısrar ettiği konuşuluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!