Umut ERDEM/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2010 00:00
Ulusal meslek standartlarını belirleyen Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), günlük yaşantımızın vazgeçilmez içeceği çayın ve Türk kahvesinin servisine standart getirdi.
Kurum, restoranlarda, otellerde ve barlarda çay servisi yapılırken bir-iki santim dudak payı bırakılmasını öngördü. Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren standartları, MYK’nın görevlendirdiği Kültür ve Turizm Bakanlığı, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ve Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği’nin (TUROB) temsilcileri oluşturdu.
Soğuk suyla toz alımı
Demleme ve poşet çay (siyah, bitki ve meyve çayları) servislerinde sırasıyla personel suyu kaynama derecesinde hazır bulunduracak, çay fincanını, bardağı ve potları sıcak tutacak, demleme çay yapacaksa öncelikle çayı soğuk suyla yıkayarak tozunu alacak, kaynar suyu çay demliğine dökerek, en az 10-15 dakika demlenmesini bekleyecek, demlenmiş çayı temiz fincan veya bardakta dudak payı (1-2 santim) bırakarak hazırlayacak, potta servis edecekse potun fincanlara temas etmemesini sağlayacak, konuğun isteğine göre de süt veya tranş limon, taze nane yaprağı ile servisini yapacak. Türk kahvesi servisinde ise görevli, taze çekilmiş kahveyi, ağzı kapalı kapta hazır bulunduracak, servis edilecek fincan ölçüsüne göre cezveye soğuk su koyup siparişe göre şeker ve kahve ilave edecek, kahveyi kısık ateşte köpürterek pişirecek, köpüğü fincanlara eşit dağıtarak dolduracak, servis ikramlarla (lokum, çikolata, likör) ve bir bardak su ile yapacak. Alkolsüz soğuk içecekte ise şu standartlara yer verildi: Konuğun isteğine göre tuz, şeker, karabiber temin edilecek, konuğun önünde açılacak, bardağa değdirmeden dörtte üç oranında doldurarak servis edilecek, içime hazır olmayan, içecekler, uygun oranlarda sulandırarak, konuğun isteğine göre buz ya da limon dilimi ile servis edilecek.
Alkollü içki nasıl sunulacak
MESLEKİ Yeterlilik Kurumu, yüksek alkollü içecek servisinin standardını şöyle belirledi: Servis edilecek içeceğin cinsine göre uygun bardak seçilecek, cin, votka, tekila için ince ve düzgün dilimlenmiş limon, buz, lime temin edilecek, ölçü kabı veya akıtıcı kullanarak işletmenin standartlarına göre içki konulacak, bardağa konulan içecek, varsa katkı maddesi (soda, tonik, su) ve buz konuğun önünde servis edilecek, konyak ve likör kendi özel bardaklarına 4 santilitre ölçüsünde doldurulacak, konuğun isteğine göre rakısına su ve buz ilave edilecek, bardakaltlığı bar deskine yerleştirilerek servis edilecek.