Çay ekimi bu dört ilde yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Çay ekimi bu dört ilde yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2012 14:27

Çay tarım alanları Artvin, Giresun, Rize ve Trabzon'da belirlenen ilçelerle sınırlı tutulacak. Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

Buna göre, çay tarım alanları, Artvin'in Arhavi, Borçka, Hopa; Giresun'un Çanakçı, Espiye, Eynesil, Görele, Güce, Tirebolu; Rize'nin Merkez ve tüm ilçeleri; Trabzon'un Merkez, Araklı, Beşikdüzü, Çaykara, Dernekpazarı, Hayrat, Köprübaşı, Of, Sürmene ve Vakfıkebir ilçelerinin idari sınırlarıyla sınırlandırıldı.

Çay tarım alanlarına giren yerlerde çay bahçesi kuracakların önceden ruhsatname alması gerekiyor. Bu kararla belirtilen yerlerde yeni çay bahçesi kuracaklara ruhsatname verilmesi, Çay-Kur'un uygun görüşü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izniyle olacak.

Söz konusu yerler dışında ilgili mevzuata göre önceden kurulan çay bahçeleri için verilmiş ruhsatnamelerin geçerliliği devam edecek.

Ruhsatname yenilemesi için 3 yıl içinde başvurulacak

Çay tarım alanlarındaki çay bahçelerinin uzaktan algılama yöntemiyle tespit edilerek tapu kayıtlarıyla örtüştürülmesi ve ruhsatnamelerin yenilenmesi, Çay-Kur ve Bakanlık iş birliğiyle yerine getirilecek.

Haberin Devamı

Mevcut çay bahçeleri için önceden ruhsatname verilen üreticiler, ruhsatnamelerinin yenilenmesi için en geç 3 yıl içinde Çay-Kur'a başvuracak.
Buna göre, tapulu arazilerdeki mevcut çay bahçeleri için üreticilere önceden verilen ruhsatnamelerdeki ruhsatlı çaylık alanlar, tapu kayıtlarındaki alanları dikkate alınarak yeniden belirlenecek.

Müracaatçı çay bahçesi sahipleri veya işleticileri adına çay bahçesi niteliği taşıyan alanlar kadar yeni ruhsatname düzenlenecek.
Tapusuz arazilerdeki mevcut çay bahçeleri için ruhsatnamelerin yenileme işlemleri ise bu arazilerde kadastro çalışmalarının tamamlanmasından sonra aynı yöntemle yapılacak.

Ruhsatsız çay bahçelerine 1 defalık kolaylık

Bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önce çay tarım alanı olarak belirlenen yerlerle yeni tespit edilen alanlarda, önceden ruhsatname alınmaksızın tesis edilmiş çay bahçeleri için çay bahçesi sahipleri veya işleticileri en geç 1 yıl içinde Çay-Kur'a başvuracak.

Tapulu arazilerde ruhsatname alınmaksızın tesis edilmiş çay bahçeleri bir defaya mahsus olmak üzere tapu kayıtlarındaki alanlar dikkate alınarak ruhsatlandırılacak. Müracaatçı çay bahçesi sahipleri veya işleticileri adına ruhsatname düzenlenecek. Tapuda belirtilen alanların tamamının çay bahçesi niteliğinde olmaması halinde çay bahçesi niteliği taşıyan alan kadar ruhsatname hazırlanacak.

Haberin Devamı

Tapusuz arazilerde ruhsatname alınmaksızın tesis edilmiş çay bahçeleri, bir defaya mahsus olmak üzere en geç üç yıl içinde ölçülmek suretiyle ruhsatlandırılacak. Müracaatçı çay bahçesi sahipleri veya işleticileri adına ruhsatname düzenlenecek.

Düzenlenen ruhsatnamelerdeki ruhsatlı çaylık alanlar, bu alanlarda kadastro çalışması tamamlandıktan sonra tapu kayıtlarındaki alanlar dikkate alınarak yeniden belirlenecek ve buna göre müracaat sahibi, çay bahçesi sahipleri veya işleticileri adına çay bahçesi niteliği taşıyan alan kadar yeni ruhsatname oluşturulacak.

Ruhsatnamesini yenilemeyenlere geçici iptal

Süresi içinde önceden alınan ruhsatnamelerini yenilemeyen üreticilerin ruhsatnameleri geçici olarak iptal edilecek. Bu ruhsatnameler, tapu kayıtlarındaki alanlar dikkate alınarak yeniden düzenlendiğinde iptal işlemi sona erecek.

Haberin Devamı

Ruhsatnamesi geçici olarak iptal edilen üreticiler yaş çay satamayacak, kamu veya özel sektör işletmeleri de bu üreticilerden yaş çay satın alamayacak.
Uygulamaya yönelik işlemler, Bakanlık tarafından denetlenecek.

Çay tarım alanlarında ruhsatname alınmadan çay bahçesi kurulamayacak. Ruhsatsız çay bahçesi kuranlar hakkında Çay Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca işlem yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!