Çatalca’da stent üretti 8.5 milyar dolarlık pazara göz koydu

Güncelleme Tarihi:

Çatalca’da stent üretti 8.5 milyar dolarlık pazara göz koydu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2009 00:00

20 Türk işadamı ve bilim adamının kurduğu Alvimedica’nın, Çatalca’daki fabrikasında üretilen “Coracto” marka ilaçlı stent’lerin ruhsatlandırılması Mart 2010’da tamamlanacak. Alvimedica CEO’su Dr. Cem Bozkurt “Yıllık 8.5 milyar dolar olan stent pazarına hızlı giriş yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

TIP teknolojileri alanında Kuzey Avrupa’da çalışmalar yürüten 20 Türk işadamı ve bilimadamının yüzde 100 Türk sermayesiyle kurduğu Alvimedica, Çatalca’daki fabrikasında ilaçlı stent üretimine başladı. “Coracto” marka ilaçlı stent’ler kardiyoloji alanında otorite Washington’daki CardioPath Araştırma Enstitüsü Sorumlusu Prof. Renu Virmani tarafından da beğenildi. Virmani, “Coracto çok iyi tedavi sonuçlarına sahip” dedi. Ürünün ruhsatlandırılmasının 2010 Mart ayında tamamlanacağını belirten Alvimedica CEO’su Dr. Cem Bozkurt ise “Coracto ile yıllık yaklaşık 8.5 milyar dolar olan stent pazarına hızlı bir giriş yapacağız. Bu pazarda halen 4 ABD’li firma var” diye konuştu.
43 ülkeye ihracat
Balon kateter ve kalp stent üreticisi Alvimedica’nın Çatalca’da 22 milyon dolar yatırımla kurduğu fabrikada yıllık 100 milyon dolarlık üretim yapılıyor ve ürünler 43 ülkeye ihraç ediliyor. İnvazif kardiyoloji, yani açık kalp ameliyatı yapmadan kateterler vasıtasıyla kalbe ulaşıp, tedavi etme operasyonlarında kullanılan malzemelerin üretildiği fabrika, Avrupa çapında iddialı ‘Clean-Room’a (mikroplardan arındırılmış üretim alanı) sahip katater ve stent fabrikası olarak dikkat çekiyor. CEO Dr. Cem Bozkurt, “Mart ayından sonra ‘Coracto’ isimli stentimiz tüm dünyada satılmaya başlanacak. Bu ürünle dünyanın en iyi stent üreticilerini bile geçeriz” dedi.
İshak Alaton başkan
Dr. Bozkurt, “ABD, İsrail ve Avrupa’daki bazı firmalarda da hisselerimiz var. ABD’deki medikal teknoloji firması In-Vivo’yu satın aldık. Bu olay ABD’de çok ses getirmişti” diye konuştu. Çin’de de devlet ihalesi kazandıklarını belirten Bozkurt, “Her ay siparişe göre Çin’e balon katater ihraç ediyoruz” dedi. Çatalca’daki tesiste 6 çeşit stent, 7 çeşit balon katater ürettiklerini belirten Bozkurt, Rusya, Çin, Suriye ve Venezüella’nın iyi pazarları olduğunu söyledi.
Hibrit kalp kapağı
Cem Bozkurt, “Üzerinde çalıştığımız en önemli ürünümüz ise kalp kapağı. Dünyada iki çeşit kalp kapağı var. Metalden ya da hayvanlardan elde edilen kapaklar var. Her ikisinin de dezavantajları olabiliyor” dedi. Bozkurt şunları söyledi: “Cenevre Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Akhsentios Duri Kalangos ile çalışmamız var. Kendisi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden sınıf arkadaşım. Kalangos, Rum kökenli bir Türk vatandaşı. ABD’de çalıştı. Şimdi Cenevre’de. Onun geliştirdiği bir hibrit kapak var. Canlı kapağın içine metal kapak iskelesi oturtularak yapılmış bir kapak. Dünyada başka örneği de yok. 2010 Ocak ayından itibaren bu kalp kapağıyla ilgili ABD’de 4 bin vakalık bir klinik çalışması yapılacak.”

Haberin Devamı

Kalp deliği hafızalı metal ile kapatılacak

Haberin Devamı

KALBİ delik hastalar için de projeleri olduğunu belirten Bozkurt, “Genelde kalp açılarak bu delik dikilirdi. Bu çok ağır bir ameliyattır. Aynı stent gibi bacaktan katater içerisinden geçirilerek kalp deliğini iki taraflı kapatacak şemsiye şeklinde bir parça geliştirdik. Hafızalı metal bükülerek kataterin içerisine yerleştirilebiliyor. Metal, kalbin içerisine bırakılmaya başlandığında eski şekline kavuşuyor ve deliğe oturuyor. Kalp duvarının iki tarafı kapatıldığında bu metali kalp hücreleri sarıyor ve delik tamamen kapanıyor” diye konuştu. Bozkurt, ABD’deki Drexel Üniversitesi’ndeki Türk araştırmacılarla birlikte kalp deliğine oturan metalin üstünü, kalbe yerleştirmeden önce kalp hücreleriyle kapatmaya çalıştıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Fikir babası ve yönetim kurulu başkanı İshak Alaton

MERKEZİ Kopenhag’da bulunan Alvimedica’ya bağlı Alvimedica A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı İshak Alaton üstlendi. Alvimedica’nın fikir babasının da İshak Alaton olduğunu belirten Dr. Cem Bozkurt, “İshak beyin söylediği bir söz vardı. ‘Dünyada peşpeşe krizler yaşıyoruz. Bu krizlerin tamamında bazı sektörler kayboluyor, bazıları yara alıyor. Fakat ortadan kaybolmayan ve sürekli yukarıya doğru giden en önemli alan sağlık.’ Bu söz çok doğruydu. Kriz oldu diye kalp krizi geçiren kişi sayısı azalmaz. Tasarruf sağlayacağım diye sağlığından kimse ödün vermez” dedi. Yüz 100 Türk sermayesi ile kurulan Alvimedica’ya ortak olmak isteyen yabancı firmalar olduğunu da söyleyen Dr. Cem Bozkurt, “Alvimedica’nın kuruluş senedinde yüzde 49’dan daha fazla hissesinin dışarı satılamayacağı ve borsaya açılamayacağı yazıyor. Bu değiştirilemez madde nedeniyle Alvimedica’nın yönetim hakkı her zaman Türklerin elinde olacak”       diye konuştu.

Haberin Devamı

Çatalca’da 400 dönümlük “Silikon Vadisi” kurarız

ALVIMEDICA CEO’su Dr. Cem Bozkurt, en büyük hedeflerinin Çatalca’da ABD’deki gibi bir “Silikon Vadisi” kurmak olduğunu söyledi. Çatalca’daki projenin Yaşam Bilimleri Merkezi gibi olacağını belirten Bozkurt, “Medikal alanda Ar-Ge Merkezi kuracağız. Sağlık Bakanlığı ve Başbakanlık Yatırım Ajansı’nın desteği var. Çatalca Belediye Başkanımız bu proje için imar değişiklikleri yapılmasını sağladı. Kurulacak üniversiteler ve araştırma merkezleri için yaklaşık 400 dönüm arazi ayrıldı. Gelecek firmalara teşvik kanunu dolayısıyla yer açmak için hazine arazilerini araştırıldı. Biri medikal elektronik ağırlıklı diğeri, sağlık meslek lisesi için iki okul yeri ayrıldı” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!