Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2010 10:17
Geçen yıl krizin etkisiyle satışlarının azalmasından ve “dolaşmaya gelen insan bulmakta bile zorlanıldığından” yakınan esnafın, ekonomik verilerin krizden çıkışı ve iyileşmeyi işaret etmesiyle canlanan satışlarla birlikte yüzü gülüyor.
İzmir'de ekonomik durgunluğun etkilerinin en net görüldüğü Tarihi Kemeraltı Çarşısında, hem insan kalabalığı hem de alışverişlerde gözlenen artış, esnafı memnun etti.
Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Gülaylar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıla umutlu girdiklerini, bu umutlarının gerçeğe dönüştüğünü görmekten hoşnut olduklarını söyledi.
Bu sene sezonun “daha canlı ve heyecanlı” başladığını belirten Gülaylar, “Çarşılarımız, gördüğünüz gibi hafta içi olmasına rağmen kalabalık. İşyerlerimizde aradığımız canlılığa kavuştuk. Yaz sezonuyla birlikte bunun daha da artacağını bekliyoruz. çünkü düğün mevsimi, turizm sezonunun açılması ve okulların kapanmasıyla birlikte hareketlilik artarak devam edecek” dedi.
Gülaylar, Ramazan Bayramı'na doğru satışların daha da artacağı beklentisinde olduklarını ifade ederek, “Umuyoruz geçici olmasın, bu pembe tablo devam etsin. İşler böyle devam ederse esnafın yüzü gelecek” diye konuştu.
Esnafın “yüzünün gülmesinin” aslında “vatandaşın yüzünün gülmesi” anlamına geldiğini dile getiren Gülaylar, “Çünkü vatandaşın gelir seviyesi artıyorsa, bu esnafa yansıyor. Tüketicilerde bir rahatlama olduğunu görüyoruz. Bunun yansıması çarşılarda görülüyor. Çarşılar daha çok alt ve orta gelir düzeyine hizmet verdiği için bu rahatlamanın farkına vardı vatandaş” dedi.
Gülaylar, çarşı esnafı AVM'lere karşı daha rekabetçi bir düzen içine girdiklerini, kiraları artırmayıp, fiyatlarda tüketici odaklı çalıştıklarını, bunun artılarını da görmeye başladıklarını ifade etti.
ÇARŞI ESNAFI MEMNUNHisarönü'nde 15 yıldır
yemek sektöründe hizmet veren Mehmet
Aslan, çarşıdaki canlanmayı, krizden çıkışın etkisinin görülmeye başlanmasına, insanların alım gücünün artmasına, havaların düzelmesine, üç sene öncesinin fiyatlarıyla satış yapmalarına bağladı.
Alışverişlerin artmasında hükümetin verdiği “moralin” de etkisinin olduğunu ifade eden Aslan, “Hükümetin verdiği bir güven var, krizden etkilenmediğimize, her şeyin güzel olduğuna dair. Başarılı oldu” diye konuştu.
Aslan, Kemeraltı'nın özellikle, evlenenlerin çeyiz hazırladıkları bir çarşı olduğunu, geçen sene düğün alışverişlerinin daha az yapıldığını gözlemlediklerini dile getiren Aslan, “Ellerinde gelinlik paketleriyle dolaşan insan sayısı daha azdı. Şimdi hissedilir şekilde arttı” dedi.
Takı tasarımcısı ve satıcısı İnci Erden, işlerinin iyi olduğunu, bundan memnuniyet duyduğunu söyledi. Krizden etkilenmediğini dile getiren İnci Erden, “Gördüğünüz gibi içeride müşterilerimiz var. Satışlarımız da iyi. Her yıl yüzde 20'lik artış yaşıyordum. Gururla söyleyebilirim, krizde de yüzde 20 artışım devam etti. Gönül ister ki herkesin işleri böyle olsun. İyi olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
Erden, kadınların krizde de süslenme merakından vazgeçmediğini belirterek, “Haklılar da. Herkesin kendine göre stresi, problemi var. Takı giyimi tamamlayan, kadını güzel gösteren bir obje. Biz kadınlar da kendimizi güzel hissettiğimiz ölçüde mutlu oluyoruz. Bir de taşların enerjileri, güçleri kişileri rahatlatıp pozitif enerji verdiği için tercih ediliyor ve satışlarımız iyi oluyor” dedi.
Çeyiz eşyaları satan Hayrettin Uysal, çarşıdaki insan kalabalığının sadece “kuru” kalabalık olmadığını, geçen seneye oranla alışveriş yaptıklarını kaydetti.
Kriz öncesi dönemlere kıyasla alışverişler az olsa da kriz yılına göre bir artış yaşandığını bildiren söyleyen, “Gene de şükür diyoruz, Allah bereket versin” dedi.
Krizle birlikte insanların “satın almaktan ilk vazgeçtiği ürünlerden” olan çiçek satışları da canlandı.
Hisarönünde çiçekçilik yapan Metin Bayankulu, bu sene yaşanan hareketliliği “Lokantalar, çiçekçiler iş yapıyor. Ekonomi olarak yavaş yavaş inşallah düze giriyor. Geçen sene kritikti. Bu sene düzeldi. Mesela geçen yıl mal almaya haftada bir kez gidiyorduk, bu sene iki defa gidiyoruz. İşler güzel. Kalabalığı görüyorsunuz, halk da artık sokağa çıkıp harcıyor” sözleriyle anlattı.
Çiçekçi Şaban İyiçalışkan ise “Bu memlekete kriz teğet geçti. Her gün de iyiye gidiyor” dese de, sözlerinin particilik olarak anlaşılmamasını istedi. İyiçalışkan, “Sakın yanlış anlaşılmasın, bu particilik değil. Türk milleti zekidir, çalışkandır, birdir, iridir, diridir. Her gün üç günlük rızkımızı Allah veriyor, Hiç şikayetimiz yok. Moralimiz çok yerinde” diye konuştu.