Cari açıkta ‘en kötü’yü aştık, 15 AB ülkesinden ucuza Euro borç buluyoruz

Güncelleme Tarihi:

Cari açıkta ‘en kötü’yü aştık, 15 AB ülkesinden ucuza Euro borç buluyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2011 00:00

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, cari açığın gittikçe artan oranlarda daha uzun vadeli sermaye ve doğrudan sermaye girişleri ile finanse edilmeye başlandığını belirterek, “Cari açık konusunda en kötü dönem geride kaldı.

Haberin Devamı

Orta Vadeli Program’da (OVP) cari açığın düşürülmesi ile ilgili hedefler ve alınacak önlemler belirlendi. OVP’de yer alan hedefler uluslararası pek çok analist tarafından makbul bulundu. Türkiye, 15 Avrupa Birliği (AB) ülkesinden daha ucuza Euro borçlanabiliyor. Kendi paramız olmadığı halde, Euro’da AB üyelerinden daha ucuza borçlanıyoruz. Onlar istedikleri zaman para basabiliyorlar. Biz ise para basmadığımız halde borçlanma maliyetimiz düşük” dedi.

Çin’le swap taslağı

Babacan Hürriyet’te düzenlenen “2011’in Son Rakamları, 2012 Beklentileri” konulu toplantıdaki konuşmasında Türkiye’nin kendi para birimi ile uluslararası ticarette attığı adımları anlattı. Kendi para biriminde ticaret ve swap anlaşmalarının çok önemli olduğuna işaret eden Babacan, şöyle konuştu: “İran ile buna başladık. İran’dan aldığımız malların parasını artık TL ile ödüyoruz. Bu konuda Rusya ve Çin ile şu anda görüşmeler var. Çin Merkez Bankası’ndan da taslak anlaşma geldi. Detaylarında mutabık kalındığı anda imzalanacak. Bizi finansman açısından rahatlatacak, TL’nin artık yavaş yavaş bir dünya parası haline gelmesini de sağlayacak önemli adımlar bunlar.”

Haberin Devamı

Türkiye operasyonları sağlam

Bankacılıkla ilgili sıkı duruş ve uygulanan katı çerçevenin mutlaka devam edeceğini belirten Babacan, şunları anlattı: “Yatırım yapan uluslarası bankalar şikayet ediyorlardı, ‘Çok şey istiyorsunuz’ diye. Bu şikayetleri yaptılar ama yatırımlarını da hayata geçirdiler. AB ve ABD’nin Türkiye’ye yatırım yapmış bankaları evlerinde ciddi sıkıntı çekerken, Türkiye’deki operasyonları sapa sağlam. Bunun sebebi Türkiye’de bizim kurallarımıza, ihtiyatlı çerçeveye uymak zorunda olmaları. Avrupa’da stres testiyle her ay bankaların durumuna bakılıyor. Çok ileri bir zafiyet görüldüyse bilançolarda hemen uyarılıyor. Bankalarımız uyum konusunda çok iyi bir performans gösteriyorlar, karşılığını alıyorlar. Yüksek itibar ve kârlılık.”

‘Bedelli’ hesap edilmedi

OVP’deki büyüme ve vergi artışı hedeflerinin nasıl gerçekleşeceğine ilişkin Babacan, 2012 bütçesinde yeniden yapılandırma gelirlerinin gelecek yılki taksitlerinin de belli bir yer tuttuğunu, bunun milli gelirin binde üçü kadar ilave katkı sağlayacağını bildirdi. Babacan, 2B ve bedelli askerlik gibi uygulamalardan sağlanacak gelirleri sıfır kabul ettiklerini belirterek, büyüme konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: “Avrupa ekonomileri öngörüldüğü gibi yüzde 1-2 büyüme değil de sıfıra yakın büyüme ya da bir resesyona girerse, ki şu anda ihtimal de belirmiş durumda, bizim büyüme rakamımız da biraz daha olumsuz etkilenecektir. Her halükarda Avrupa ortalamalarının çok üzerinde bir rakam şöyle ya da böyle Türkiye’de olacaktır diye bekliyoruz.”

Haberin Devamı

İtalya ve Almanya’da önemli fırsatlar var şirketler uyanık olsun

ÖZELLİKLE Almanya ve İtalya’da pek çok şirketin ciddi arayışa gireceğini ifade eden Ali Babacan, şunları söyledi: “Bu karmaşadan Türkiye önemli ölçüde istifade edebilir. Kendi devletlerine, hükümetlerine ve siyasi sistemlerine güvenemedikleri için, ‘Ne yapayım, ne edeyim, işimin bir kısmını hangi ülkeye taşıyayım’ diye bulundukları ülkenin biraz dışına çıkma arayışı var. Bu noktada bizim şirketlerimizin, firmalarımızın gözlerini ve kulaklarını açık tutmaları, bunlarla sık temasta bulunmaları, firmaların mali durumlarını incelemeleri ve sadece mal alma satma değil ortaklıkları nasıl geliştirebiliriz diye bakmalarında da büyük
fayda var.”

Haberin Devamı

Erken seçim diyen ilk Sayın Derviş olmuştu

AVRUPA’da bir bir teknokrat hükümetlerin kurulduğunu ancak meclislerin aynı meclis olduğuna dikkat çeken Ali Babacan, “Halk iradesiyle seçilen başbakanların ikna edemediği meclisleri teknokrat hükümetler ikna etmeye çalışacak. İzleyeceğiz, umarız bu sistem çalışır” diye konuştu. Türkiye’de de bir dönem teknokrat hükümetinin bakan seviyesinde denendiğini hatırlatan Babacan, “O Bakanımızın çalışamlarına bakacak olacaksak, güzel çalışmalar var. Fakat ‘Bu ülkede erken seçim gerekiyor’ diyen ilk kendisi olmuştur. Sayın Kemal Derviş’ten bahsediyorum. Çünkü yapılacaklar belli. Bilim adamlarının yüzlerce gün çalışarak ortaya çıkaracağı çok karmaşık konular değil” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!