Güncelleme Tarihi:
2011 yılının Ocak ayında 6 milyar 23 milyon dolar açık veren cari iÅŸlemler hesabında, bu yılın aynı ayında yüzde 0.41 azalışla 5 milyar 998 milyon dolar açık meydana geldi.Â
Cari açıkta geçen seneye oranla kısmi bir gerileme yaşanmasına rağmen, Türkiye'nin son dönemde yavaş büyüme işaretleri vermesi dikkate alındığında cari açığın düşüş eğilimine girmemesi uzmanlar tarafından olumsuz olarak değerlendiriliyor.
Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, "Ocak ayındaki sanayi üretimin hızlı artmamasına rağmen, cari açığın 2011'dekine benzer seyir izlediğini görüyoruz. Sanayide ve iç tasarruflarda ciddi bir yapısal değişim yaşanmadan, hem ekonomide büyüme hem de cari açığı kısma beklentisinin aynı anda sağlanmasının kolay değil" dedi.
Besimoğlu cari açığın finansmanı tarafında da piyasalardaki likiditenin durumunun çok çalkantılı olacağını, dışarıdan paranın gelmesi ve büyümeyi ileri doğru atmaya çalışmanın, cari açık problemini 2013'e de sarkıtacağına dikkat çekti.
Besimoğlu, artan enerji fiyatlarının da yansıtılmasıyla önümüzdeki dönemde TÜFE de yukarı yönlü bir seyir izlenebileceği uyarısında bulundu.
TL üzerinde baskı yaratıyor
UniCredit Menkul Değerler Başekonomisti Güldem Atabay ise cari açıkta yaşanan gelişmelerin dolar/TL üzerinde yukarı yönlü baskı yarattığını söyledi.
Atabay, "Hem paritenin yukarı gitmesi hem de artan petrol fiyatlarının cari açık tarafında yükselişe neden olması TL'ye güç kaybettiriyor. Petrol burada önemli. Çin ve İran'dan gelen haberlere bakıldığında kısmi rahatlama görülüyor. Bu nedenle baskının sınırlı olacağını düşünüyorum ve Merkez Bankası'nın müdahalesini şu an itibariyle beklemiyorum" dedi.
Turizm geliri artarken, net çıkış arttı
2012 yılı Ocak ayına ilişkin Ödemeler Dengesi verilerine göre, hizmetler dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın ilk ayına göre 39 milyon dolar artarak 972 milyon dolara ulaşırken, turizm giderleri 93 milyon dolar azalarak 272 milyon dolar oldu.
Yatırım geliri dengesinin altında yer alan doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları ve faizlerden oluşan diğer yatırımlarda gerçekleşen toplam net çıkış, bir önceki yılın ilk ayına göre 50 milyon dolar artarak Ocak ayında 615 milyon dolara yükseldi.
Sermaye ve finans hesapları
Yurt dışında yerleşik kişilerin yurt içinde yaptıkları net yatırımlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 375 milyon dolar yükselerek 892 milyon dolara çıktı. Yurt içinde yerleşik kişilerin yurt dışında yaptıkları net yatırımlar ise 607 milyon dolar azaldı ve net 65 milyon dolar oldu. Bunun sonucunda, bir önceki yılın ilk ayında net 155 milyon dolar çıkış kaydedilen doğrudan yatırımlar kaleminde, bu yılın ilk ayında 827 milyon dolar net giriş gerçekleşti.
Yurt dışında yerleşik kişiler, hisse senedi piyasasında 556 milyon dolar tutarında net alım yaparken, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) piyasasında 993 milyon dolar tutarında net satım gerçekleşti.
Genel Hükümet, yurt dışında gerçekleştirilen tahvil ihracı yoluyla bu yılın ilk ayında 1.5 milyar dolar tutarında yeni borçlanma, 1 milyar dolar tutarında da geri ödeme yaptı.
Bankaların yabancı para ve Türk Lirası cinsinden efektif ve mevduat varlıkları, bu yılın ilk ayında toplam 2.36 milyar dolar artış gösterirken, diğer sektörlerin yurt dışındaki mevduat varlıkları 1.11 milyar dolar azalma kaydetti.
Genel Hükümet, yurt dışı piyasalar ve diğer uluslararası kuruluşlardan sağlanan uzun vadeli kredilerle ilgili olarak, Ocak ayında 91 milyon dolar net kullanımda bulundu.
Bankacılık sektörünün net kredi kullanımı
Bankacılık sektörünün net kredi kullanımı, bir önceki yılın ilk ayına göre 427 milyon dolar azalarak 700 milyon dolar oldu. Diğer sektörler ise bir önceki yılın Ocak ayında 414 milyon dolar net kredi kullanıcısı iken bu yılın aynı ayında 77 milyon dolar tutarında net geri ödeyici oldu.
Yurt dışında yerleşik Türk vatandaşlarınca Merkez Bankası nezdinde açılan mevduat hesaplarında, 95 milyon dolar net çıkış gerçekleşti.
Yurt dışı bankaların yurt içi bankalar nezdinde tuttukları yabancı para mevduatları Ocak ayında 614 milyon dolar, Türk Lirası mevduatları da 1 milyar 7 milyon dolar arttı.
Finans hesaplarının son kalemi olan rezerv varlıkların içinde bulunan resmi rezervler, bir önceki yılın ilk ayında 863 milyon dolar artmışken, bu yılın ilk ayında 2.67 milyar dolar azaldı.
       Â