Güncelleme Tarihi:
Dünyanın yaşadığı son büyük krizi ve Asya piyasalarının yükselişini ilk görenlerden biri olarak 2007’de Singapur’a taşınan Rogers bugünlerde ‘emtia gurusu’ olarak, önerileri en çok ilgiyle izlenen yatırımcılar arasında. Rogers, “Değerli madenler başta emtia’ya ve dövize yatırım yapıyorum. Türkiye cari açık sorununu çözerse yatırım yaparım” dedi.
Sizi dikkatle izliyorum
Tüm dünyada diğer yatırımcılara tavsiyelerde bulunan Rogers Türkiye’ye ilişkin şunları söyledi: “Türkiye bana göre doğru yerde ve doğru zamanda. Ama Ciddi bir cari açığı var. Cari açık sorunu tekrar söylüyorum ciddi. Eğer bunu çözerse veya çözme yolunda kalıcı bir yol bulduğunu ortaya koyarsa Türkiye’ye yatırım yaparım. Geçmişte Türkiye’ye yatırım yapıyordum, yine başlarım. Dikkatle izlediğim önemli bir ülke, siyasiler iyi gidişi yüzlerine gözlerine bulaştırmazlarsa, daha iyi olacak.”
Cebinde şekerle dolaşıyor
Şu anda elinde; 2008’den önce aldığı bazı hisse senetleriyle, deprem ve tsunami felaketlerinın yaşandığı dönemde aldığı bazı Japon hisse senetleri olduğunu söyleyen Rogers asıl yatırım yaptığı alanlarla ilgili şöyle konuştu: “Cebimde altın ve gümüş parayla geziyorum. Diğer bir cebimde de şeker var. Şeker 1970’lerdeki fiyatlarına göre yüzde 70 daha düşük. Yükselişi mutlaka olacak.”
Asya’ya taşının
George Soros ile Quanton Fonu’nu kuran ve 10 yılda yüzde 4 bin 200 getiri elde eden fondan ayrılan Rogers, Garanti Masters Özel Bankacılık ve BBVA International Private Banking’in konuğu oldu. Rogers yatırımcılara ‘Mevcut piyasa koşullarında nasıl para kazanılır?’ başlıklı bir de konferans verdi. Rogers, “19’uncu Yüzyül İngiltere’nin, 20’inci Yüzyıl ABD’nin oldu. 21’inci Yüzyıl ise, Asya’nın olacak. 1930’larda dünyanın yönetimi ABD’ye geçmeye başladı. Şimdi de Asya’ya geçiyor. Asya’ya taşınmak için hala geç kalmadınız.”
Myanmar bence en cazip ülke
GÜNEY Asya’nın şu anda en fakir ülkesi konumundaki Myanmar’ı 35 yıl önceki Çin’e benzeten Jim Rogers, şöyle konuştu: “Bence yatırım için dünyanın en cazip ülkesi şu anda Myanmar. 1960’larda bölgesinin en zenginiydi şimdi askeri darbeler, yanlış yönetimler nedenyile oldukça fakir. Ama 60 milyon nüfusuyla müthiş bir potansiyeli var. Myanmar’a ilk giden olun. Her yerde ABD ve Avrupalılarla rekabet etmek zorundasınız. Orada böyle bir sorununuz yok. Bir diğer ülke derseniz, aklıma Angola ve Zimbabve geliyor. Vietnam da ilginç.”