Capital dergisi Nisan sayısından

Güncelleme Tarihi:

Capital dergisi Nisan sayısından
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2001 00:00


Haberin Devamı

"ÇALIŞMALAR DAHA ESNEK OLUR" (KAPAK HABERİ)

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun yeni Başkanı Engin Akçakoca, yemin etmesinden iki gün sonra, ilk söyleşisini Capital'e verdi. Devalüasyondan sonra işlerinin daha zorlaştığını ifade eden Akçakoca BDDK'nın gelecek dönemindeki yaklaşımıyla ilgili olarak "Çalışmalar biraz daha esnek olur" dedi. Fon ihtiyacı içinde olan sorunlu bankaların fona devredilmeleriyle sorunlarının ortadan kalkmadığına dikkati çeken Akçakoca "İki tane kriz geçirmiş bankacılığı daha sağlıklı bir platforma taşımak lazım. Her şeyin çözümü zor durumdaki bankaların devlet tarafından devralınması olmamalı. Daha ara, daha pratik, daha sağlıklı çözümlerin üretilmesi lazım. Gelecekte bunlar yapılacak" diyerek BDDK'daki strateji değişikliği ile ilgili ipucu veriyor.

EN DEĞERLİ YATIRIM

Aslında hiç kimse böyle bir analiz yapmamıştır. "Bu çocuğu 18 yaşına getirinceye kadar ne kadar harcadım" diye bazı anne-babaların aklından geçmiştir. Ancak, Türkiye'de bunu ortaya koyan araştırmalar yok. Başta ABD olmak üzere Batı'da bu tür araştırmalar yıllardır gerçekleştiriliyor. Devlet desteğinden boşanma davalarına, vergi indiriminden tüketim analizlerine, çok sayıda alanda önemli boşluğu dolduracak bu tür araştırmanın ilkini, Capital Türkiye için hazırladı... İşte A'dan E'ye, bütün gelir grupları için bir çocuk yetiştirmenin çok özel hesabı...

"EFSANE"DEN TÜRKİYE ANALİZİ

Profesör Paul Anthony Samuelson, dünyanın önde gelen ekonomistlerinden... Onun için, "Efsane ekonomist" diyenler de var. Nobel Ödüllü bu ekonomist, son dönemde yaptığı isabetli tahmin ve analizlerle dikkatleri çekmeye başladı. 1999'da Capital'e yaptığı açıklamadı, "ABD'deki balayı ekonomisi sona ermek üzere" diye konuşmuş, Türkiye'nin sorunlarına dikkat çekmişti. Şimdi bütün dünya ekonomisi hassas bir dönemde. Türkiye kriz süreçini atlatma gayretinde. Bu süper ekonomist, Capital'e, dünya ve Türkiye ekonomisini değerlendirdi.

BAŞKAN OLMASAYDI, GRAMMY ALACAKTI

Alan Greenspan, 1987'de Amerika Merkez Bankası'nın ( FED) başkanlığı görevine atandı. Onun FED'deki görevi boyunca Amerika Birleşik Devletleri tarihindeki en uzun ekonomik büyüme dönemini yaşandı. Ekonomi basınının gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Al", adeta dünya çapında tanınan, dikkatle takip edilen bir "yıldız" haline geldi. İlginç kişiliği, gazetecilerin gözlerinden kaçmasa da hep gölgede kaldı. Onun açıklamaları tüm dünya ekonomileri için, büyük önem taşıyor, borsalardaki hareketleri etkiliyor, ağzından çıkan her söz tüm dünyada ekonomi ve finans çevrelerince dikkatle analiz ediliyor... Greenspan'in hayatını, sözlerinin piyasaları nasıl etkilediğini anlatan kitaplar yazılıyor. Capital olarak "Paranın arkasındaki" bu güçlü ve ilginç adamın portresini inceledik.

"BİR ZİNCİRİ SATIN ALABİLİRİZ"

Migros Genel Müdürü Oktay Irsıdar, son yıllarda hızlı büyüyen perakendeciliğin, 2000'de hız kestiğini söylüyor. Sektöre yeni girişlerin durduğunu, mevcut oyuncuların mağaza açmaya odaklandığını belirtiyor. Bazı yanlış yatırımların sonuçlarının da görülmeye başladığına dikkat çekiyor. Ona göre, şimdi gelinen noktada, el değiştirme ve satın almalar yaşanabilir. Irsıdar, "Fransız ve Japonlar bizim pazarla ilgileniyorlar. El değiştirmeler yaşanabilir. Bize de teklifler geliyor, uyarsa satın alabiliriz" diyor.

DAHA FAZLA!

Her şeyden o kadar çok var ki... Fazlalık çağındayız. Daha fazla seçenek. Daha fazla tüketim... Gelişmiş Batı ülkelerinde ortaya çıkan bu eğilim, son yıllarda Türkiye'yi de sardı. Televizyon sayısından tüketim ürünlerine, şampuan çeşidinden otomobil modeline, her yerde müthiş bir seçenek var. Uzmanlar, bu işten tüketicinin karlı çıktığını, üreticilerin ise daha fazla efor sarf etmek zorunda kaldıklarını belirtiyorlar. Son 10 yılda yaşanan gelişmeler, bütün dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de bir bolluk dönemini başlattı. Capital, uzmanlarca ``fazla toplumu'' olarak tanımlanan günümüz tüketim toplumları içinde Türkiye'nin geldiği noktayı araştırdı.

KURTULUŞ REÇETESİ

Türkiye için 2000 yılı neredeyse bütün sektörler için bir toparlanma dönemi anlamını taşıyordu. Ancak, 1999 yılındaki kötü gidişatı durduramayan tekstil sektörü, 2000 yılında da kötü bir performans sergiledi. Beklentiler ve hedefler tutmadı. Kasım krizi, ardından gelen şubat krizi tekstilcilerinin işini iyice zorlaştırdı. Batan firmalar arasında tekstil firmaları da yer aldı.

Ancak, bugünlerde şubat krizinden sonra oluşan döviz fiyatlarının tekstilcilere olumlu yansıyacağı konuşuluyor. Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Vedat Aydın, kısa vadede bir kazanç gibi görünmesine karşın, bu durumun uzun vadede tekstilcileri de zor durumda bırakacağına inanıyor. Vedat Aydın, "İçeride satış yapamıyorsun, dışarıya satıyorsun. İstemediğin fiyatlarla satıyorsun. Döviz kurları değişip yabancı para birimleri değerlenince seviniyorsun. Bence bu tamamen yanlış" diyor. Krizlere rağmen 2001 yılının olumlu kapanacağına inanan Vedat Aydın, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 10 oranında artacağını düşünüyor ve ekliyor: "Tabii yeni bir sürprizle karşılaşmazsak."

REENGINEERING'DEN ÖZEL KRİZ DERSLERİ

James Champy, dünyanın önde gelen yönetim gurularından. Herkes onu, "Reengineering gurusu" (Yeniden yapılanma) olarak tanıyor. Kriz ve durgunluk dönemleri, onun gibi uzmanları gündemin bir numarasına yükseltiyor. Çünkü, bu özel dönemleri yeniden yapılanmayla geçiren şirketlerin, sonraki dönemde rekabette öne geçtiklerini söylüyor. Bu yaklaşımına örnek olarak da General Electrics ve Wal-mart'ı gösteriyor. Türk şirketlerinin de bu fırsatı iyi kullanmaları gerektiğine dikkat çekip, hayati önerilerde bulunuyor....

ORACLE'IN 3 "ON" STRATEJİSİ

Dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden Oracle, yazılımlarını Oracle.com sitesi altında müşterilerine online olarak sunmaya başladı. Paris'te düzenlediği AppsWorld Konferansı ile bunu tüm dünyaya duyuran Oracle, yeni yazılımı e-business suite'in de tanıtımını yaptı. E-business suite'te bulunan satış, pazarlama ve destek birimleri, şirketlerin bu işlemleri online olarak yapma olanağı sağlıyor. Projenin yöneticilerinden Tim Chou, online hizmetlerin gelecekte 10 kat daha güçlü, hızlı ve ucuz olacağını, Oracle'ın yeni hedefenin bu konu olduğunu vurguluyor.

NE KADAR DİJİTAL?

Bilişim teknolojisi, son yılların en hızlı büyüyen sektörü... İnternetten telekoma, yazılımdan donamıma, çok sayıda alanı kapsıyor. Bu alandaki ilerlemeyi "dijitalleşme" olarak değerlendiren "World Information Technology and Services Alliances " (Dünya Bilgi Teknolojileri ve Hizmetleri Birliği) ile "International Data Corporation" (Uluslararası Veri Kuruluşu) adlı kuruluşlar, 2000 yılı sonu itibariyle yaptıkları araştırmada, dünyadaki son durumu gözler önüne seriyor. 1992'den sonraki ilerlemeyi, dijitalleşme düzeyini, segmentler arasındaki performansı ve niş alanları ortaya koyan araştırma, ülkelerin durumu ile ilgili çok önemli mesajlar da veriyor.

AFYONUN ÖNCÜLERİ

Afyon Anadolu'nun kavşak noktalarından biri. Ege Bölgesi'nin doğusunda yer alan il, Orta Anadolu'yu Ege Bölgesi'ne bağlayan en önemli geçit noktasında bulunuyor. Tatilcilerin modern dinlenme tesisleri ve termal turizmi ile tanıdığı Afyon, sadece mermer üretiminde değil başta gıda olmak üzere lastik, tekstil ve dağıtım sektörlerinde de hiç de azım sanamayacak yatırımlara sahip. Afyon'da Türkiye'nin, Doğu Avrupa ve Orta Doğu'nun en büyük taşıyıcı bant fabrikası, Kordsa'dan sonra Türkiye'nin en büyük kord bezi üretim tesisleri faaliyet gösteriyor. Afyon'un bu canlı ekonomisinde ise Afyon'un öncüleri diyebileceğimiz beş ailenin büyük yeri var. Capital Dergisi olarak Afyon'un krallarının kuruluş hikayelerini, yatırımlarını araştırdık.

ÖRNEK GİRİŞİM

Şirketler, kriz dönemlerinde, yatırım planlarını çoğu zaman askıya alarak küçülme ve tasarruf yollarını arıyor. Buna da ne daha önceden yapılmış planlar, ne de yatırımın gerekliliği engel olabiliyor. Ekonominin pek de parlak olmadığı dönemlerde değil başka sektörler, bulunulan sektörlerde bile yatırım yapılmaktan kaçınılıyor. Ancak radikal kararlarla, yatırım yapıp, büyüyen istisnalarda yok değil. Bu istisnalardan biri de "seramik granit" üreten Granist şirketi.

Bu sektörde faaliyet gösteren iki şirketten biri olan Granits, bugün pazarın 25'ine sahip. Ekonomik durgunluk dönemlerinde kurulmasına rağmen sektörde yer edinmeyi başaran Granist'i Genel Müdürü İhsan Coşkun ile konuştuk.

TEKNOLOJİDE SON SENARYOLAR

İsveçli Ericsson şirketi dünyada teknolojiye yön veren şirketler arasında gösteriliyor. Teknolojideki gelişmeleri izlemek, yarının trendleri saptamak için ABD'de de üstlenmiş durumda. Kaliforniya Menlo Park'ta bulunan kurumsal iş geliştirme birimi adeta bir "değişim ajanı" gibi çalışıyor. Birimin başındaki Mikael Edholm de ekibiyle birlikte her türlü gelişmeyi takip ediyor, şirketlerin geliştirdikleri yenilikleri izliyor, senaryolar oluşturuyor. Edholm geleceğin bir network ekonomisi olacağını söylüyor. Edholm telekomünikasyon ve internet sektöründeki bugünkü durumu ve gelecek için beklentilerini Capital'e anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!