Güncelleme Tarihi:
MERKEZ Bankası, 3 ay önceki tahminlerini koruyarak yıl sonu enflasyonuna ilişkin yüzde 7.5’lik öngörüsünü yinelerken, ekonomiye ilişkin de olumlu sinyaller verdi. Bu yılın son enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyon açısından ekonominin ısındığını düşünmediklerini kaydetti. “Bizim çapamız şu anda Türkiye’nin kendisi” diyen Yılmaz, seçim ekonomisi açısından da bir risk görmediklerini açıkladı.
Bu seçim bir test olacak
Raporun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Durmuş Yılmaz, seçimlere ilişkin olarak şunları söyledi: “Türkiye’de şu anda Avrupa Birliği (AB) dışında bir çapa bulunmuyor. Önceki dönemlerdeki yanlışlardan çıkarılan dersler bugün Türkiye’yi bulunulan bu noktaya getirdi. Dolayısıyla bunun önemli bir ders olduğunu ve bu dersin de içselleştirilerek devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki seçim, hepimiz için, toplum için bir test olacak. Biz şu anda ortaya konulan Orta Vadeli Program’a (OVP) uyulacağını var sayıyoruz ve uymak durumundayız. Dolayısıyla bu açıdan bir risk görmüyoruz. Bizim çapamız şu anda Türkiye’nin kendisi, kendi aklımız, kendi kararlarımız olacak.”
OVP’yi temel aldık
Yılmaz, tahminleri güncellerken “iç talebin bir önceki döneme kıyasla daha güçlü seyrettiği, dış talepteki zayıf seyrin yurtiçi faaliyetleri sınırlamaya devam ettiği, bu çerçevede toplam talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde verdiği katkının azalarak da olsa sürdüğü” bir çerçeveyi baz aldıklarını belirterek, şunları dile getirdi: “Tahminlerimizi oluştururken, maliye politikası için ekim ayında güncellenen OVP projeksiyonlarını temel aldık. Bu doğrultuda, 2010 yılının kalanında kamu harcamalarında geçici bir hızlanma olacağını, 2011 yılından itibaren ise faiz dışı harcamaların milli gelire oranının kademeli olarak gerileyeceğini öngörüyoruz. Ayrıca, tahminlerimizi üretirken vergi ayarlamalarının enflasyon hedefleri ve otomatik fiyatlama mekanizmaları ile uyumlu olacağı bir görünümü temel almış bulunmaktayız.”
Talep kısıcı tedbirler
Cari açığın ve sürdürülüp sürdürülemeyeceğinin önemli bir konu olduğunu vurgulayan Yılmaz, o nedenle “ucu açık, ne olursa olsun bir cari açığın” söz konusu olmadığını ve hiçbir ülkenin de bunu böyle düşünemeyeceğini kaydetti. Yılmaz, cari açık konusunda ülke olarak, ekonomik karar alıcı birimler olarak, herkesin dikkatli olması gerektiğini vurgularken, şunları dile getirdi: “Biz Merkez Bankası olarak, üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Burada belirleyici olan, bizim son aldığımız tedbirlerde biz enflasyon açısından ekonomimizin ısındığını düşünmüyoruz. Alınan tedbirlerin ana amacı borçlanma seviyelerinin makul seviyelerde tutulması ve buna paralel olarak da toplam talep üzerinden cari açık üzerinde etkili olmasına yönelik.”
Merkez Bankası’nın baz senaryosu
PETROL FİYATLARI: Bu yıl için 80 dolarda tutulan petrol fiyatlarıyla ilgili örgörüye göre petrol 2011’de 85, 2012’de 90 dolar olacak.
GIDA ENFLASYONU: Ekimde yüzde 10.5 olarak güncellenen gıda enflasyonu, 2011 ve sonrası için yüzde 7 olarak tahmin ediliyor.
POLİTİKA FAİZLERİ: Bir süre daha mevcut düzeylerde tutulduktan sonra 2011’in son çeyreğinden itibaren sınırlı artacak. 3 yıllık tahmin ufku boyunca tek hanede tutulacak.
Enflasyon öngörüsü değişmedi
2010: Yıl sonu enflasyon tahmininin orta noktası yüzde 7.5 olacak. Enflasyon aralığı ise yüzde 7 ile 8 arasında. Enflasyon önümüzdeki iki çeyrekte düşecek.
2011: Yıl sonunda enflasyon orta noktası yüzde 5.4 olmak üzere yüzde 3.9 ile yüzde 6.9 aralığında olacak. İkinci yarıdan itibaren orta vadeli hedeflerle uyumlu hale gelecek.
2012: Yılı sonu enflasyonun orta noktası yüzde 5.1 olacak.
Faizi yükseltme planı 2011’e kaldı
MERKEZ Bankası yılın son enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon öngörüsünü yüzde 7.5 seviyesinde tutarken daha önce “2011 yılı içinde” olarak nitelendirdiği politika faizinde artış varsayımını “2011 son çeyrek” olarak güncelledi. Durmuş Yılmaz, küresel ekonomideki sorunların daha da derinleşmesi ve yurtiçi iktisadi faaliyetin durgunluk sürecine girmesi halinde politika faizlerinde yeni bir indirim sürecinin söz konusu olabileceğini söyledi. Ekim ayı toplantı özetlerini yayımlayan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu da (PPK), önümüzdeki dönemde enflasyonun düşüş eğiliminde olacağı öngörüsünü yineledi.
Enflasyon 2 çeyrekte düşecek
DURMUŞ Yılmaz, güncellenen tahminlerle şu değerlendirmeleri yaptı:
Politika faizlerinin bir müddet daha sabit ve uzun süre düşük düzeylerde kaldığı bir görünüm esas alındığında, toplam talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde verdiği katkının bir süre daha devam edecek.
Mevcut konjonktürde enflasyonun artmasında belirleyici olan geçici fiyat hareketlerinin kademeli olarak etkisinin de azalmasıyla, önümüzdeki iki çeyrek boyunca belirgin bir düşüş göstereceği ve 2011’in ikinci yarısından itibaren orta vadeli hedeflere uyacağı tahmin ediliyor.
Eylül enflasyonu yüksek kaldı hükümete mektup gitti
MERKEZ Bankası, eylül ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 9.24 olarak gerçekleşmesi ve yüzde 8.5 olarak belirlenmiş olan belirsizlik aralığı üst sınırının üzerinde kalması nedeniyle hükümete mektup gönderdi. Enflasyon hedefinden belirgin sapma olasılığı ortaya çıktığında kanun gereği gönderilen mektup, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a iletildi.
Gıdanın artış etkisini mal ve hizmetlerdeki düşüş götürdü
TEMMUZ ayına ilişkin rapordan bu yana, sebze fiyatlarının öngörülenenin üzerinde artması, et fiyatlarında düzelmenin gecikmesi gibi gelişmeler olduğunu hatırlatan Durmuş Yılmaz, buna karşılık temel temel mal ve hizmet fiyatlarındaki iyileşmenin yıl sonuna ilişkin tahminleri 0.8 puan düşürdüğünü ve güncellemenin aşağı yönlü yapıldığını kaydetti.