‘Çantacı’nın son görevi

Güncelleme Tarihi:

‘Çantacı’nın son görevi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2014 01:51

GÜMRÜK Bakanlığı 17 Aralık operasyonuyla gündeme gelen ve İşadamı Reza Zarrab tarafından eski Bakan Zafer Çağlayan’a İsviçre’den getirtilen saat için 213 bin 300 TL ceza kesti. ‘Alındı belgesi’nde cezayı yatıran isim olarak Zarrab’ın adamı Murat Yılmaz var.

Haberin Devamı

‘Çantacı’nın son görevi
ESKİ Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a işadamı Reza Zarrab tarafından getirilen saatle ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın kestiği cezanın ödemesinin, 17 Aralık operasyonuna adı karışan ve TBMM’ye gönderilen fezlekede Zarrab’ın adamı ve “çantacısı” olarak nitelendirilen Murat Yılmaz tarafından yapıldığı ortaya çıktı. Hürriyet’in ulaştığı belgede saat için tam 213 bin 300 TL ödendiği görülüyor.

‘Çantacı’nın son görevi



17 Aralık soruşturmasındaki en çok tartışılan konulardan birini Reza Zarrab tarafından eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a alındığı iddia edilen 700 bin liralık Patek Philippe 5101G marka saat oluşturuyor. Çağlayan, önceki gün TBMM soruşturma komisyonunda bu konudaki sorularla karşılaşmıştı. Çağlayan, kendisi “yoğun çalıştığı için” saatin alınmasını Reza Zarrab’dan “rica ettiğini”, “onun yurtdışından getirttiğini” belirterek, “Ama parasını kendim ödedim” demişti.

Haberin Devamı

‘Çantacı’nın son görevi
52 OY YÜCE DİVAN KAPISINI AÇABİLİR

Bu saatin İsviçre’den getirilmesiyle ilgili ortaya çıkan sorunlardan birini de gümrükten geçiş sırasında vergi ödenmemesi nedeniyle patlak verdi. Bu konudaki süreçler Maliye Bakanlığı’na yapılan bir şikayet üzerine başladı ve şöyle bir seyir izledi:


‘Çantacı’nın son görevi

MALİYE’YE ŞİKÂYET: 260 BİN LİRA VERGİ KAÇIRILDI:

Ankara’da yaşayan C.E. adındaki bir vatandaş, 7 Mart 2014 tarihinde Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’na dilekçeyle başvurarak, 700 bin TL değerindeki saatin 25 Eylül 2013’te Türkiye’ye getirilişi sırasında ithalat vergisi, KDV ve ÖTV’nin ödenmediğini, beyanda da bulunulmadığını belirterek, devletin bu nedenle 260 bin TL zarara uğratıldığını söyledi. C.E., bir kişinin bakan olmasının vergi yükümlülüklerini ortadan kaldırmadığını, bu nedenle Çağlayan’dan bu vergilerin tahsil edilmesini istedi. C.E. dilekçesinde ihbar ikramiyesinin de kendisine ödenmesini talep etti.


‘Çantacı’nın son görevi

Haberin Devamı

MALİYE BAKANLIĞI: BİZİ DEĞİL GÜMRÜK BAKANLIĞI’NI İLGİLENDİRİR

Vergi müfettişleri, bu ihbardaki iddiaları incelemeye aldılar. Ancak Maliye Bakanlığı, bu inceleme sonucunda “213 sayılı Vergi Usül Kanunu, 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile 3065 sayılı KDV Kanunu‘nun ilgili maddeleri uyarınca “ihbar dilekçesindeki hususların Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca değerlendirilmesi gerektiğine” sonuç ve kanaatine vardı. Maliye’nin bu konudaki yazısının tarihi 7 Nisan 2014 tarihini taşıyor.

‘Çantacı’nın son görevi

GÜMRÜK BAKANI YAZICI: “İNCELEYİP, 10 GÜNDE BİLDİRİN”

Böylelikle dosya, o tarihte Gümrük ve Ticaret Bakanı olan Hayati Yazıcı’nın önüne geldi. Yazıcı da 23 Mayıs 2014 tarihinde bakanlığın Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’na bu konuda yazılı bir talimat verdi. Yazıcı, bu talimatta “Zafer Çağlayan’ın kullandığı saatin Murat Yılmaz adlı kişi tarafından İsviçre’den getirildiği” yolundaki iddiaları ve Çağlayan’ın “saatin kendisi tarafından satın alındığını, ancak yurda başkasının getirdiğini” söylediğini hatırlattı. Yazıcı, söz konusu saatin ülkeye sokulması işleminin gümrük mevzuatı açısından incelenerek makama 10 gün içinde bilgi verilmesini” istedi.


‘Çantacı’nın son görevi

Kurye Murat Yılmaz’ın İsviçre’den getirdiği saati İstanbul’dan Ankara’ya götürürken, havaalanında x-ray cihazında çekilen görüntüleri 17 Aralık fezlekesinde bu kamera görüntüleriyle yer almıştı.

Haberin Devamı

KURYE YILMAZ’DAN MÜFETTİŞLERE: “SAATİN SERTİFİKASINDA ÇAĞLAYAN’IN ADI YAZIYORDU”

Yazıcı’nın görevlendirmesi üzerine olayı araştıran gümrük müfettişleri, saati İsviçre’den getiren ve Zarrab’ın denizcilik şirketinde yat kaptanı olarak çalışan Murat Yılmaz’ın ifadesine başvurdu. Yılmaz, 30 Mayıs 2014’te verdiği ifadede, saati Reza Zarrab’ın ricası üzerine İsviçre’den aldığını belirterek şöyle dedi:
“Patek Phillippe firmasına gittim. İşverenim tarafından adı verilen Elçin hanımla görüştüm. Almam gereken bir saat olduğunu söyledim. Kendisi yerinde olmadığından başka bir yetkili bayan aracılığıyla söz konusu saati gerekli teslim tutanaklarının şahsım adıma düzenlenmesiyle teslim aldım. Saatin ödemesinin kimin tarafından yapıldığını şirkette çalışan biri olarak bilmem mümkün değil. Ben teslim alma prosedürünü uyguladım. Saatin teslimatı sırasında garanti sertifikasının sayın bakanımız Zafer Çağlayan adına düzenlenmiş olduğunu gördüm. Fakat taşıma ve çıkış işlemleriyle alakalı diğer makbuz tarafıma kesilmiştir. Daha sonra saati İstanbul’a değil Ankara’ya götürmemi istediler. Sertifikada Zafar Çağlayan’ın isminin yazdığından saatin gerçek sahibinin sayın bakanımız olduğunu anlamak mümkün. Sonrasında yapılan telefon görüşmeleri sonrası saati havaalanında adını hatırlamadığım birine teslim ettim.”


‘Çantacı’nın son görevi

Haberin Devamı

GÜMRÜK BAKANLIĞI 284 BİN LİRA CEZA YAZDI, ANCAK UZLAŞIYA GİDİLDİ

Yılmaz’ın ifadesinin ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı saatin getirilmesi sürecinde vergisi ödenmediği için yasaya aykırı işlemler yapıldığı sonucuna vardı. Bu çerçevede saati Türkiye’ye getirdiğini kabul eden Yılmaz’dan Gümrük Kanunu’nun 235. Maddesi kapsamında toplam 284 bin 400 TL ceza ödemesi istendi. Cezanın yüksek olmasında Gümrük Kanunu’nun “Yolcuların başkasına ait olduğu halde kendi eşyasıymış gibi gösterdikleri eşyanın gümrük vergileri iki kat alınır” şeklindeki 235’inci maddesinin hükmünün de etkili olduğu anlaşılıyor. Buna karşılık Yılmaz, talep edilen cezaya yüksek olduğu gerekçesiyle itiraz etti. Bu itiraz reddedilince, Yılmaz bu kez cezanın indirilmesi için uzlaşma teklifinde bulundu. En sonunda ödemenin belirtilen dönemde yapılması halinde, cezanın 213 bin 300 TL’ye indirilmesine karar verildi.

‘Çantacı’nın son görevi

Haberin Devamı

VE CEZA ÖDENİYOR

Yılmaz, 15 Eylül 2014 tarihinde Atatürk Havalimanı Gümrük Saymanlık Müdürlüğü’ne giderek 213 bin 300 TL cezayı ödedi. Yılmaz’a ödenen ceza karşılığında “0789009” nolu alındı belgesi düzenlendi. Veznedar Nihat Durak’ın imzasını taşıyan alındı belgesinde “İkiyüzonüç bin üçyüz TL bedeli GÜMRART ile tahsil edilmiştir” deniliyor.

PARA KİMDEN ÇIKTI

Hürriyet’te 24 Kasım 2014’te yayınlanan haberde Gümrük Bakanlığı yetkililerine atfen Zafer Çağlayan’a tebliğ edildiği ve çağlayan tarafından ödendiği belirtilmişti. Buna karşılık, gün ışığına çıkan belgeler para Çağlayan’dan çıkmış olsa da, cezayla ilgili ödemenin Rıza Zarrab’ın kuryesi Murat Yılmaz tarafından yapıldığını ortaya koyuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!