Güncelleme Tarihi:
İthal edilecek kesimlik ve besilik sığır ile koyunlar, Bakanlık tarafından belirlenen teknik ve sağlık şartlarına sahip bulunacak. İthal edilecek kesimlik ve besilik sığır ile koyunların, ihracatçı ülke topraklarında doğup büyüyenler olacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kesimlik Ve Besilik Sığır Cinsi Hayvanlar İle Koyunların İthalatında Kontrol Belgesi Alınabilmesi İçin Aranacak Şartlar Hakkında Tebliğ Resmi Gazete’de Yayımlandı. Tebliğ’le, kesimlik ve besilik sığır cinsi hayvanlar ile koyunların ithalatında kontrol belgesi düzenlenmesi için aranacak şartlara dair usul ve esaslar düzenlendi.
Buna göre kesimlik ve besilik sığır ile koyunların ithalatında Bakanlıktan kontrol belgesi alınabilmesi için belirlenen şartlara uyulacak. İthal edilecek kesimlik ve besilik sığır ile koyunlar; Bakanlık tarafından belirlenen teknik ve sağlık şartlarına sahip bulunacak. İthal edilecek kesimlik ve besilik sığır ile koyunların, ihracatçı ülke topraklarında doğup büyümesi zorunlu olacak. İthal edilecek kesimlik ve besilik sığır ile koyunların seçimi, Bakanlıkça görevlendirilecek iki resmi veteriner hekimden oluşan seçim heyeti tarafından ihracatçı ülkede yapılacak.
Seçimi yapılan hayvanlara ait kulak küpesi listesini içeren seçim heyeti raporunun asılları ülke girişinde ibraz edilecek. Seçimi yapılmayan kesimlik ve besilik sığır ile koyunların ithalatına izin verilmeyecek. İthal edilecek kesimlik ve besilik sığır ile koyunlar; erkek, kültür ırkı veya bunların melezleri olacak.
KESİMLİK SIĞIR VE KOYUNLAR İÇİN İTHALAT ŞARTLARI
İthal edilecek kesimlik sığır ve koyunlar, fiili ithalattan sonra kesilmeleri için doğrudan kesimhanelere sevk edilecek. Hayvanların kesimleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın il veya ilçe müdürlüklerinin bilgisi altında yapılacak.
BESİLİK SIĞIR VE KOYUNLAR İÇİN İTHALAT ŞARTLARI
Tebliğ’le besilik sığır ve koyunlar için ithalat şartları belirlendi. Buna göre Besilik sığırlar için en az 21 gün, besilik koyunlar için en az 7 gün süreyle Türkiye’de karantina uygulanacak. Karantina süresi içerisinde hayvanların işletmeden ayrılmasına izin verilmeyecek. Besilik sığır ve koyunların getirileceği işletmelerin en az 50 baş kapasiteli ve Bakanlık il veya ilçe müdürlükleri tarafından karantinaya uygun olduğu onaylanmış olması gerekecek.
Besilik sığır ve koyunların ithalatı için kontrol belgesi başvurusu sırasında, besilik sığır ve koyunların karantinaya alınacağı işletmelerin kapasitelerinin ve karantinaya uygunluğunun belirtildiği bir belge ile Turkvet veri tabanından alınan işletme tescil belgesi ithalatçı tarafından Bakanlığa ibraz edilecek.
Bu belgelerin mahallindeki il ve ilçe müdürlüğü tarafından düzenlenerek onaylanmış olması gerekecek. İthal edilecek besilik sığır ve koyunlar, il ve ilçe müdürlükleri tarafından onaylanmış varış işletmesinde karantinada tutulacak ve karantina başlangıcında hayvanlar şap hastalığına karşı aşılanacak.
Karantinası tamamlanan ve Bakanlık tarafından ithalatı uygun bulunan besilik sığır ve koyunların ithalat işlemleri sonlandırılacak. Karantina süresi içerisinde tazminata konu bir hastalığın çıkması halinde, hasta ve hastalıktan şüpheli hayvanlar için tazminat ödenmeyecek.
Karantinası tamamlanarak ithalat işlemleri sonlandırılan besilik sığır ve koyunların başka işletmelere dağıtımı yapılacak ise; hayvanların dağıtımı, il veya ilçe müdürlükleri tarafından hayvanlar Turkvet veri tabanına veya Koyun ve Keçi Kayıt Sistemine kaydedildikten sonra, yurtiçi hayvan hareketleri ve hayvan sağlığına ilişkin mevzuat çerçevesinde yapılacak.
TEBLİĞ’E UYMAYAN İTHALATÇILAR VE FİRMALAR İÇİN KONTROL BELGESİ DÜZENLENMEYECEK
Bu Tebliğ esaslarına uymadığı tespit edilen ithalatçı kişi ve firmalar için ikinci bir kontrol belgesi düzenlenmeyecek. Kurbanlık amacıyla ithal edilecek sığır ve koyunlara bu Tebliğ hükümleri uygulanmaz. Kurbanlık sığır ve koyun ithalatına ilişkin şartlar Bakanlıkça ayrıca belirlenecek.