Güncelleme Tarihi:
Hürriyet Gazetesi tarafından Nef ve Çağdaş Holding sponsorluğunda Bodrum Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlenen Ekonomi Zirvesi iki oturumdan oluşuyor.
Panelde Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, Çağdaş Holding İcra Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar, Servotel Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İsvan ve Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon konuşuyor. Bodrum’daki gayrimenkul projeleri ve turizm yatırımlarının öne çıkacağı oturumda özellikle yaz aylarında artan nüfus ile ilgili çözüm önerileri paylaşılıyor.
Zirvede ilk konuşmayı e Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon yapıyor.
5 MİLYAR DOLARLIK TURİZM YATIRIMI
Açılış konuşmasını yapan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, “Birlik beraberlik içerisinde çalışmalar yapıldı. Bu kadar Türkiye ekonomisine katkı sağlayan Bodrum’un nasıl yönetildiğini bilmek lazım. Ülkemize gelen her turistin bu şehri yaşaması için elimizden geleni yapıyoruz. Maalesef konaklama sektörü ile turizm karıştırılıyor. Biz turizm yapıyoruz. İniyor uçaklar otele gidiliyor ve turist hiç otelden çıkmıyor. Ama Bodrum böyle bir yer değil. Dünya markaları buraya geliyor. 5 milyar dolarlık turizm yatırımı yapılıyor” dedi.
Kocadon, “Ne yatırımcının karşısındayız ne de Bodrum’un kimliğini kaybetmesine neden olacağız. Birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalar yapacağız. Yolu sevgiden geçen insanların buluşma noktasıdır Bodrum” dedi.
MAVİ VE YEŞİL BİRLEŞTİRMELİ
Kentsel Strateji Kurucu Ortağı Faruk Göksu, “Bodrum’da yapacağımız her çalışmayı çok detaylı ve yeniden kurgulayarak planlamalı. Bunu yaparken de Aydın, Denizli gibi bölgeleri dikkate almalıyız. Bu kıyıları nasıl kurgulayacağız diye düşünmemiz lazım. Bu coğrafyalarda bir zamanlar felsefe varmış. Kırsal yaşam ve tasarım varmış.
Bizim gelecek kurgusunda kültürel coşkuyu yeniden keşfederek tasarım ilkesi olarak ele almalıyız. Etkileşimin gücünü de kullanmalıyız. Sadece kıyıya ilişkin planlama değil kıyı ve kır ile etkileşimini incelemeliyiz. Mavi ve yeşili gelecek yaşamın yeniden tasarlanmasından nasıl kullanabiliriz ve kültürü ele alarak sektörleri etkileşim içerisine alarak yapmalıyız.
ANADOLU HALKI ÇOK SEVİYOR
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, “Bodrum bir yaşam tarzı. Bodrum kentsel kimliğini koruyarak, bugünlere geldi. Turizmde Türkiye ve dünya gündemine oturdu. Bodrum’un kentsel kimliğini koruması, misafirperver olması ve hoşgörünün olması çok önemli. Bunların hepsi biraraya toplanınca kendiliğinden cazibe merkezi oluyor ve herkes kendi Bodrum’unu yaşıyor. Yapılan yatırımlar ve ulaşım, Anadolu halkının Bodrum’u sevmesi cazip hale getiriyor Bodrum’u” dedi.
DUYGUSAL KİMLİĞİ OLAN ŞEHİR
Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, “Yatırım için buraya gelmemizin birçok nedeni var. Bodrum çok duygusal kimliği olan bir şehir. Fark yaratacak kentler felsefi ve romantik olarak öne çıkacaklar. Asıl bulunduğunuz şehrin ruhsal iklimi çok önemli. Kaçış değil varış şehri olmalı gerçektende. İçsel özünü arayış olabilir” dedi.
Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur
BODRUM SAYESİNDE BUGÜNLERE GELDİK
Çağdaş Holding İcra Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar: “Bodrum güzel insanlarla dolu bir yer. Gerçekten sevginin ve kültürlerin buluştuğu bir şehir. Ticari boyutuna bakacak olursak eski yıllarda kötü bir yapılaşma olmuş. Tek bir amacımız var insanlığa hizmet etmek. Biz de barınma ihtiyacını karşılıyoruz. Bodrum’a farklı bir tarz getirdiğimize inanıyoruz. Doğal malzemelerle yapıyoruz. Biz bugünlere Bodrum sayesinde geldik. Buraya mal olduğumuzu düşünüyorum. Evet ticaret yapacağız ama gelecek nesile neler bırakırız ona bakıyoruz. Öldükten sonra geriye sadece fikirleriniz kalıyor. Biz de Bodrum’a layık olmaya çalışıyoruz.”
Çağdaş Holding İcra Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar
LÜKS KENDİN OLABİLMEK
Servotel Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İsvan, “Dönemsel sorunlar yaşadık turizmde ama biz yine de ön sıralardayız. Türkiye bir turizm ülkesi. Bir takım sorunlara karşıda aşılıyız. Terör ve doğal afet sorunlarından sonra dünyada birçok şehir turizmde kan kaybeder ama türkiye bu konuda da dinamiklerini hızla yerine koyabiliyor. Bodrum’a bakınca çok önemli bir destinasyon olduğunu görüyoruz. Turistler bazında mirasa saygılı destinasyonlar öne çıkıyor. Bugünün trendinde lüksü tariflemeye çalıştık ama yeni lüks kendin olabilmek. Nasıl davranmak istiyorsan öyle davranabileceğin bir ortamda olmak. Bu lüksü sunabilin bir yer Bodrum. Otantik ve serbestlik lüksünü sunabilen bir destinasyon. Türkiye içerisinde de ayrışabiliyor. Turizmde süper lige girmemizdeki en büyük neden Antalya havalimanıdır. Oradaki arz mirası yeni yapıya çevirerek oluşmuş bir ürün.”
Servotel Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İsvan
Türkiye ve Bodrum ekonomisinin konuşulduğu 2’nci oturum başlıyor.
Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent’in yönettiği oturumda Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, Hürriyet Ekonomi Yazarı Elif Ergu, Fortune Türkiye Yayın Direktörü Cüneyt Toros ve DenizBank Ege Bölge Müdürü Semih Şenbakar konuşuyor. İkinci oturumda global gelişmeler, dünya turizmindeki rekabet ve Türk ekonomisindeki büyüme potansiyeli masaya yatırılıyor.
DUYGUSAL İKLİMİ YAYMALI
Ertuğrul Özkök: “Bodrum’un başlangıç hikayesini bilecek kadar bir yaşım var. 71 yaşındayım Bodrum’un nasıl Bodrum olduğunu yaşayarak öğrendim. Bir inziva şehri olarak başladı Bodrum. Kuruluş efsanesine bağlı kaldı. İş insanları beni etkiledi. Entelektüel donanımlar iyi. Çevre duyarlılığı ve estetiği vurguladılar. Sosyal dayanışmaya önem verdiler. Bodrum kuruluş efsanesini gözden kaçırmamalı. Entelektüel bir hüzün vardır temellerinde. Fransa ve Yunanistan’daki şehirlerinde hikayeleri böyle başladı. Duygusal iklimi yeniden yaymalı.”
Elif Ergu: “İş dünyasının en çok gittiği şehirler arasında Cannes ve Nice var. Akıllı şehirler, enerjisini üreten evler, yeşili koruyan ve sahip çıkan kent konseyleri ve STK’larla değerini bilen bir toplum yaratmak çok önemli. İş dünyasının konuştuğu konulardan birisi dijitalleşme. Bodrum bu konuda nerede. İş dünyasının tüm dinamikleri İstanbul’da ama yeni dünyayı iyi okuyanlar devam edecekler. İş dünyası burada büyük anlaşmalara imza atıyor ve yenilikleri buraya taşıyor. İstanbul’dan Bodrum’a ulaşmak çok kolay. İş dünyasının burada daha çok zaman harcaması lazım. İstanbul’dan kaçış nedenlerinin başında stresten uzaklaşma var. İnsanların hayatına değer kattığı için insanların buraya geldiğine inanıyorum. Bunu algılayanlarla büyüyecek Bodrum.”
Hürriyet Ekonomi Yazarı Elif Ergu
Cüneyt Toros, “11 yıl önce burada ekonomi zirvesi yapmıştık. O dönemde konuştuğumuz konu Bodrum’un gelişmesinin önündeki engelleri, alt yapı sorunlarını gündeme getirmiştik. Geldiğimiz noktada farklı bir faza geçildiğini görüyoruz. Özünden kopmadan burası yeni bir hikâyeyi yazmalı ve dengeli olmalı. Türkiye deyince akla İstanbul geliyor. Artık Bodrum’un anlatılması gerekiyor. Dengeli büyürse yeni kuşağın da ihtiyaçlarına cevap verecek bir hikayesi var Bodrum’un. Yeni jenerasyon için iş beğenmiyorlar diyorlar. Bu kuşak sorunu. Biz çalışıyorduk ona sarılıyorduk. Şimdiki kuşağın böyle bir bakışı var. ‘Ne veriyorsun’ diyor, özgün çalışma ortamları istiyor. Disiplinli iş istemiyor. Bu sadece Türkiye’ye ait bir sorun değil. Her sektörde var bu sorun.”
Fortune Türkiye Yayın Direktörü Cüneyt Toros
KURLAR ESKİYE DÖNER
DenizBank Ege Bölge Müdürü Semih Şenbakar, “Siyasi istikrarın sağlanması durumunda çok daha farklı yerlere geleceğiz. Yüzümüzü Batı’ya dönmemiz önemli. Bunlar bize global sermayinin içeriye girmesini ve kurlarda istikrar sağlanmasını sağlayacak. Teknolojiye ağırlık vermemiz gerekiyor. İhracata dayalı üretim teyvik edilmeli. Enflasyonu sıkı tutmalı. Turizm beklentilerini arttırmamız gerekiyor. 2019-2020 umarım daha iyi olur. Kur ne olacak diye bakarsak, Rusya ve Amerika’nı savaşmayacağını ve kurların eskiye döneceğine inanıyorum.”
RAKİPLER DE GÖZETİLMELİ
Ertuğrul Özkök: “Festivalleri arttırmalı, biraz daha sokakları geliştirmeli ve rakipleri de gözetmeli. Bodrum artık yeni bir hikayeye ihtiyaç duyuyor. Bunu yaparken de geçmişi unutmamalı.”
Elif Ergu: “İstanbul’dan kaçarken kaçış nedenlerini unutmamalı. Trafik sorununu buraya taşımamalı. Akıllı ulaşım çözümleri sunulmalı.”