Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2009 00:00
Temsilciler Meclisi’nden son haliyle geçen ABD Başkanı Barack Obama’nın 787 milyar dolarlık ekonomiyi canlandırma paketi CEO’ların maaşlarına sınır getirecek.
ABD’de bugüne kadar devlet yardımı almış olan, veya bundan sonra yardım almayı planlayan tüm şirketlerin yöneticilerini kapsayan pakete göre, yöneticiler ödenen prim, toplam kazancın 3’te birini aşamayacak. Yani yılda 1 milyon
dolar kazanan bir CEO’nun toplam geliri en falza 500 bin dolar olabilecek. Sadece CEO’ları kapsamayan bu paket daha önce çıkartılan kurtarma paketinin aksine çok kazanan işlemcileri ve bölüm başkanlarını da kontrol altına alacak.
İşlemciyi de bağlıyor
Şu ana kadar TARP fonundan yararlanan 350 finans kurumunun tamamı getirilen kurallara bağlı kalmak zorunda olacak. Kurallar devlet yardımı alan American International Group (AIG), General Motors (GM), Chrysler gibi firmaları da bağlayacak. Senatör Christopher Dodd’a göre vergi mükelleflerinin güvenini kazanacak ve vergilerin talanını önleyecek olan bu karar bazı analistler tarafından eksik bulundu.
Hisse opsiyonları ile ilgili işlemlerin toplam kazanç içerisinde görülüp görülmeyecaği tartışması nedeniyle ekonomistler paketi yeterince açık olmadığı yönünde eleştirdi.
FakirleşeceklerKararın Banka CEO’larının gelir durumunda oldukça büyük bir etki yaratması gerekiyor. CEO’ların geçtiğimiz yılki kazançları ise şöyle:
ÆBank of America CEO’su Kenneth D. Lewis geçtiğimiz yıl 16.4 milyon dolar kazandı. Ancak Lewis’in maaşı 1.5 milyon dolardı.
ÆYeni kurallar gereğince Lewis aynı maaş ile bu yıl sadece 2.25 milyon dolar gelir elde edebilecek.
ÆJ.P. Morgan Chase CEO’su James Dimon’ın maaşı geçtiğimiz yıl 1 milyon dolardı. Ancak Dimon yılı 30 milyon dolar kazançla kapadı. Bugünkü koşullar altında Dimon’un yıllık geliri 1.5 milyon dolar aşamayacak.
Banka CEO’ları icradan kurtuldu
ABD’de devletten 165 milyar dolarlık yardımın yanısıra yeni destelk almak için harekete geçen banka CEO’ları senatörlere verdikleri sözü tutmak konusunda ilk adımı attı. Toplantı boyunca, "Biz bu parayı icralara engel olmak ve Bmerikan halkını korumak için istiyoruz" diyen J.P. Morgan Chase CEO’su Jamie Dimon, Citigroup CEO’su Vikram Pandit ve Bank of America CEO’su Kenneth Lewis, "Bizden
kredi kullanıp ödeme yapamayan müştyerilerimiz hakkında yeni icralar başlatmayacağız" açıklaması yaptı. Fredie Mac ve Fannie Mea de icraları durdurmak konusunda kararlaştırdıkları sürenin dolmasına rağmen, daha önce aldıkları karara uyarak icralara başlamayacaklarını açıkladı.
RealBusiness: Türkiye heyecan verici
İNGİLTERE’de iş dünyasına ve yatırımcılara yönelik olarak yayımlanan RealBusiness adlı dergi, Türkiye’yi "krize dayanıklı, resesyondan etkilenmeyen ve hızlı büyüyen" ülkeler arasında gösterdi ve bu durumdaki en heyecan verici üç pazardan biri olarak nitelendirdi. İngiliz yatırımcılara Türkiye’yi hedef gösteren dergi, resesyon (durgunluk) yüzünden İngiltere dışında fırsat arayan iş çevrelerine krize dayanıklı diğer iki hedef ülke olarak da Belçika ve Panama’yı tavsiye etti. Yazıda "Türkiye’nin 2050 yılına kadar dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden biri haline geleceği" tahminine yer verildi.