Burak GEZEN/ÇANAKKALE, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2009 11:14
ÇANAKKALE’de yapılan bir araştırma, işadamlarının yüzde 70’lik bölümünün ekonomik gelişmelerin daha kötü olacağına yönelik endişeye sahip olduğunu ortaya çıkardı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Kasımoğlu, kriz döneminde yerel şirketlerin ve işadamlarının beklenti ve stratejileri üzerine bir araştırma yaptı. 10 kişiden fazla eleman çalıştıran mobilya, banka, inşaat, gıda, turizm, sigorta, tarım, yem ve giyim gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren Çanakkaleli 80 işadamıyla, global krizden nasıl etkilendikleri konusunda görüşen Prof.Dr. Murat Kasımoğlu, kötümser bir bulguya ulaştı. Çanakkaleli işadamlarının yüzde 70’lik bölümünün ekonomik gelişmelerin daha kötü olacağına yönelik algılamaya sahip olduğu belirlendi.
Prof.Dr. Kasımoğlu, günümüzde finans sektöründe ortaya çıkan çalkantının etkilerinin yerel şirketler üzerinde her bakımdan görüldüğünü, özellikle piyasada yaşanan likidite krizi ve bunu izleyen talep daralmasının şirketler üzerinde önemli etkilerinin olacağı konusunda tahminleri yapıldığını belirtti. Prof.Dr. Kasımoğlu, “Piyasadaki gelişmeler de bu konudaki tahminleri şu an doğrulamaktadır. Yerel şirketlerin başarısızlık riski ile karşı karşıya bırakan faktörlerin başında piyasanın daralması, finans ve ekonomik koşullar gelmektedir. Kriz ortamında iş adamlarının özellikle müşteri, finansman, verimsiz stratejik iş birimleri ve şirket ortakları konusunda daha dikkatli olması gerekiyor” dedi.
Araştırmaya katılan işadamlarının yüzde 70’inin ekonomik gelişmelerin daha kötü olacağına yönelik bir algılamaya sahip olduğunu hatırlatan Prof.Dr. Kasımoğlu, “Bu durumda özellikle yerel iş adamlarının ve esnafın gelecek konusunda çok fazla iyimser olmadıkları görülmektedir. Araştırmaya katılan iş adamlarının temel olarak kriz ortamında işlerinin olumsuz etkileneceğine yönelik bir algılamalarının olduğu belirgin bir şekilde görülmektedir. Buradan sanırım şu sonucu çıkarmak mümkün. Önümüzdeki süreçte özellikle yerel piyasalarda işletmeler yeni gelişmelere bağlı olarak küçülme ve yeniden yapılanma yolunu seçeceklerdir” diye konuştu.
Prof.Dr. Kasımoğlu, iş dünyasının ve şirketlerin zaman zaman darboğazdan geçtiklerini ifade ederken, işadamlarına, kriz dönemini en az kayıpla atlatmanın yolu olarak yaratıcılık yeteneği olan ekiplerle çalışmaları önerisinde bulundu, “Bugünkü darboğaz küresel bir nitelik göstermektedir. Bütün sistemler bu gelişmelerden etkilenmektedir. Önemli olan bu süreci en az kayıpla atlatacak politikaları geliştirebilmektedir. Burada işadamlarının en önemli kaynağı yaratıcılıklarıdır. Bu sürecide en az kayıpla atlatmalarının yolu yüksek oranda yaratıcılık yeteneği olan ekipler ile çalışmaktır. Birçok sorunu insan kendi elleri ile yaratırken, diğer taraftan da bunlara çözüm getirebilme yeteneğini kullanarak innovative çözüm ortaya koyma çabası içindedir” dedi.