Güncelleme Tarihi:
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, 28 Haziran 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kanunla ’Çanakkale Savaşları Gelibolu
Resmi Gazetenin dünkü sayısında yayımlanan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Kılavuzluğu Yönetmeliğiyle hem kılavuz olmanın koşulları belirlendi hem de eski kılavuzlar için geçiş hükmü konuldu. Buna göre 2014’ten önce alanda kılavuzluk yapmış olanlar, almış oldukları alan kılavuzluğu kimliklerinin süresi sona erinceye kadar hizmet verebilecekler.
BAKAN ONAYIYLA YENİ KURS
Tarihi Alanda yeni alan kılavuzlarına ihtiyaç olup olmadığı, tarihi alana gelen ziyaretçi yoğunluğu ve talepler dikkate alınarak Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından tespit edilecek. Ancak kararı Kültür ve Turizm Bakanı verecek.
KILAVUZ OLMAK İÇİN
Tarihi alanda ilk kez kılavuz olarak çalışmak ya da süresi dolan kimlikleri yenilemek için aranan bazı koşullar ise şöyle belirlendi:
‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az lise ve dengi okul mezunu olmak, kamu görevlisi olmamak. Alan kılavuzu adayları; kursta verilen bilgilere yönelik 50 puan üzerinden yazılı ölçme sınavına, alanla ilgili bilgilerin doğru aktarılması, ziyaretçilerin doğru yönlendirilmesi, ziyaret programının planlanması ve uygulanması, temsil kabiliyeti ve davranışları, ifade yeteneği ve muhakeme gücü konularında 50 puan üzerinden uygulama sınavına tabi tutulacak. Kılavuz kimliklerinin geçerlilik süresi 5 yıldan 3 yıla indirilirken her yıl Ocak ayında başkanlıkça bandrol verilecek.
TEK TİP KIYAFET
Alan kılavuzları çalışmaları süresince Başkanlık tarafından belirlenecek kılık ve kıyafetle görev yapacaklar. Ziyaretçilerin bilgilendirilmesi amacıyla alan kılavuzlarınca kullanılacak tanıtıcı ve yönlendirici kitap, broşür, afiş, harita ve benzeri bilgilendirici materyaller Başkanlık tarafından verilecek.
REHBER YOKSA TUR DA YOK
ALAN kılavuzlarının yetkilerinin üç yıl önce iptali sonrasında rehber bulmakta büyük sıkıntı yaşadıklarını anlatan RSL Tours Sahibi Bengi Derse, sadece hafta sonu gelen otobüs sayısının bini geçtiğine dikkat çekti. Derse, “Çanakkale Rehberler Odasının bunu karşılaması mümkün değil. Türkiye genelinde bile karşılanamaz. Sadece İstanbul belediyelerinden 300-500 otobüs geliyor, Bursa keza öyle. Dernekler, birlikler.. Bu kadar rehber nereden bulunur? Rehber olmadan otobüs hareket edemiyor. Kılavuzların yeniden görevlendirilmesiyle yanlıştan dönüldü” dedi.