Çanakçı: Bir kişilik istihdamın maliyeti 125 bin YTL

Güncelleme Tarihi:

Çanakçı: Bir kişilik istihdamın maliyeti 125 bin YTL
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2006 10:30

Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı, tarım sektöründe bir kişilik istihdam için 58 bin YTL, enerji yatırımları için ise 928 bin YTL’ye gereksinim duyulduğunu belirtirken, "Ülkemizin yatırım profili dikkate alındığında, ilave bir istihdam için gerekli yatırım miktarının ağırlıklı ortalaması yaklaşık 125 bin YTL civarındadır" dedi.

Çanakçı, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Koopratifleri Birlikleri Merkez Birliği’nin (TESKOMB) yayın organı TESKOMB Dergisi’nin sorularını yanıtladı.

Çanakçı, tarım sektöründe bir kişilik istihdam için 58 bin YTL, enerji yatırımları için ise 928 bin YTL’ye gereksinim duyulduğunu belirtirken, "Ülkemizin yatırım profili dikkate alındığında, ilave bir istihdam için gerekli yatırım miktarının ağırlıklı ortalaması yaklaşık 125 bin YTL civarındadır" dedi. İstihdam başına yatırım maliyetinin hesaplanmasında, ülkedeki istihdamın yüzde 60’ını gerçekleştiren küçük ve orta ölçekli işletmelerin değerlerine de bakmak gerektiğini belirten Çanakçı, "KOBİ yatırım projelerinin ortalama yatırım tutarı 235 bin YTL, ilave bir istihdam için gerekli yatırım miktarı ise 54 bin YTL’dir. Bu çerçevede tüm yatırım projeleri birlikte ele alındığında ilave bir istihdam için gerekli yatırım miktarı 84 bin YTL olmaktadır" dedi.

Ortalama büyüme oranını yüzde 7’lerin üzerine çıkaktığı son üç yıllık dönemde, toplam istihdamda, özellikle tarım dışı sektörlerde ve ücretli/yevmiyeli çalışan kategorilerde çok ciddi bir artış gerçekleştiğini ileri süren Çanakçı, "Önümüzdeki dönemde de özellikle yatırım ortamının iyileştirilmesi istihdam piyasasının düzenlenmesi, finansal piyasaların geliştirilmesi, bilgi ve teknoloji altyapısının güçlendirilmesi ile mesleki eğitim kalitesinin yükseltilmesi politikalarının eşanlı olarak uygulanmasıyla daha çok sayıda ve daha kaliteli iş imkanlarının oluşturulacağı kanaatini taşıyorum" dedi.

"5 YILDA 2 BİN 961 KOBİ YATIRIMI TEŞVİK BELGESİNE BAĞLANDI"

Çanakçı 2000 yılından itibaren toplam 2 bin 961 KOBİ yatırımının teşvik belgesine bağlandığını, desteklenen yatırım projelerinin ortalama yatırım tutarının da cari fiyatlarla 300 bin YTL’si kadar olduğunu söyledi. Çanakçı, KOBİ Teşvik Sistemi kapsamında 2000 yılından bugüne kadar cari fiyatlarla 162 milyon YTL’si yatırım, 54 Milyon YTL’si de işletme kredisi olmak üzere toplam 216 milyon YTL tutarında kredi tahsis edildiğini bildirdi. Çanakçı, tahsis edilen yatırım kredilerinin sabit yatırım tutarının ortalama yüzde 40’ına denk geldiğini belirtirken, KOBİ’lerin teşvik belgeli yatırımları kapsamında öngörülen istihdam miktarının ise yaklaşık 15 bin kişi düzeyinde bulunduğunu ifade etti.

"ESNAF VE SANATKAR DEVLET YARDIMLARINDAN YARARLANAMIYOR"

KOBİ’lere uygulanan devlet yardımlarından esnaf ve sanatkarların istenilen ölçüde yararlanamadığını vurgulayan Çanakçı, "Bunun bir nedeni; KOBİ destek sisteminde yer alan yatırım indirimi ve vergi, resim harç istisnası gibi teşvik unsurlarının vergi kanunları ile doğrudan uygulanır hale getirilmesidir" dedi. Bu değişiklik sonrasında KOBİ’lerin yatırım teşvik belgesi talebinin de düştüğünü kaydeden Çanakçı, bunun küçük ölçekli işletmelerle esnaf ve sanatkarların teşvik belgesine bağlı olarak düşük faizli, uzun vadeli kredi kullanımına ilişkin taleplerine de yansıdığını anlattı.

Çanakçı, ayrıca kredi tahsisi sırasında bankacılık sistemi gereği talep edilen teminat ve kefaletlerin de esnaf ve sanatkarların KOBİ Teşvik Belgesine bağlı kredi kullanımını olumsuz etkileyen bir diğer önemli sorun olduğunu açıkladı. Çanakçı, yatırım teşvik sisteminin cazibesinin artırılması ve esnaf ve sanatkarlar da dahil küçük ölçekli işletmelerin sistemden daha yoğun olarak yararlanabilmesinin temel öncelikleri arasında yer aldığını belirtirken, "Bu çerçevede; teşvik sistemine uluslararası yükümlülüklerimiz ve bütçe imkanlarımızın elverdiği ölçüde yeni araçların dahil edilmesi ve ayrılan kaynakların artırılması yünündeki çalışmalarımız devam etmektedir" açıklamasında bulundu.
Esnaf ve sanatkarlara sağlanan finansman destekleri içinde en önemli payı Halk Bankası tarafından kullandırılan kooperatif kredilerinin oluşturduğunu anlatan Çanakçı, söz konusu kredilerin TESKOMB’a üye olan esnaf ve sanatkar kesimi tarafından kullanıldığını anımsattı. Çanakçı, Halk Bankası tarafından esnaf ve sanatkarları desteklemek amacıyla kullandırılan kooperatif kredilerinde son üç yılda reel olarak 5 kattan fazla artış yaşandığını belirterek, "2005 yıl sonu itibariyle kredi kullanan esnaf ve sanatkar sayısı TESKOMB’a üye olan 1.5 milyon kişinin yüzde 15’ini oluşturmakla beraber, son üç yılda bu sayıda yüzde 126’lık bir artış olmuştur. Bu gelişmelerde, kooperatif kredilerine Halk Bankası tarafından uygulanan faiz oranının yüzde 25’inin 2003 yılından bu yana Hazine Müsteşarlığı tarafından karşılanıyor olması etkili olmuştur" dedi

Çanakçı, Halk Bankası’nca kullandırılan kooperatif kredilerinin esnaf ve sanatkara olan maliyetinin 2002 sonunda yüzde 47 olan oranının, 2005 sonunda yüzde 15’e kadar gerilediğini kaydetti. Çanakçı, 2006 yılı Ocak ayında kooperatif kredi faiz oranlarına uygulanan indirimin yüzde 35’e çekilmesi sonucu, kooperatif kredilerinin esnaf ve sanatkara olan maliyetinin yüzde 13’e düştüğünü kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!