Camide reklam sahtekârlığı

Güncelleme Tarihi:

Camide reklam sahtekârlığı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

RP'li belediyelerin Kanal 7'yi finanse etmesinden sonra, bedelsiz ithalat olayında da, reklam pastasından aslan payını bizzat RP lideri ve dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın isteği ile Kanal 7'nin aldığı ortaya çıktı. Refahyol hükümetinin ülkeye döviz getirmek amacıyla uyguladığı bedelsiz otomobil ithalatının ‘‘camilerde reklamını yaptığı’’ gerekçesiyle RP'ye yakın bazı kişilere yüklü miktarda para aktarıldığı belgelendi. Bizzat Erbakan'ın isteği üzerine RP'ye yakın şirketlere verilen bedelsiz ithalat tanıtım kampanyasında, ‘‘Avrupa'daki camilerde tanıtım ve reklam yaptık’’ diyenlere bile, Ziraat Bankası'nın reklam parası ödediği belgelendi.

ERBAKAN BELİRLEDİ

Bedelsiz ithalatın reklam kampanyasının Erbakan'ın istediği şirketlere verildiği, Refahyol döneminde Ziraat Bankası Genel Müdürlüğüne vekalet eden Salih Şevki Doruk'un yazısıyla belgelendi. Doruk'un 9 Nisan 1997 tarihli bağlı olduğu Devlet Bakanı Sabri Tekir'e yazdığı resmi yazıda, ‘‘Başbakanlıkça, özel ithalat döviz hesabı ile ilgili olarak; yurtdışı tanıtımının Adve Trise Reklam ve Tanıtma Şirketi'ne, yurtiçi tanıtımın ise Maya Fuarcılık Organizasyon Limited Şirketi'ne verilmesi bildirilmiştir’’ deniliyor. Bu iş için Maya Fuarcılık'a 3 milyon Dolar ödenirken, Adve Trise'ye ise 750 bin Mark ödendi. Maya Fuarcılık adlı firma, RP'li belediyelerin para yağdırdığı Kanal 7 televizyonunun Ankara Temsilcisi Zahit Akman'ın kardeşi Turgut Akman'a ait.

172 BİN MARK

Refah usulü reklam kampanyasının Avrupa'da Türklerin devam ettiği salon ve camilerde sohbet ve vaazlarla yapıldığı da belirlendi. Bedelsiz ithalatın Avrupa'daki reklam işini alan Adve Trise adlı firma 25 Nisan 1997'de Ziraat Bankası'na bir yazı yazarak 14 büyük kentteki 54 salon ve camide konu hakkında tanıtım yaptığını bildirdi ve bu iş için tam 172 bin 996 mark ödenmesini istedi. Bu firma gazete ve televizyonlarda yaptığı tanıtım için ise vaazlardan daha az miktarda olan 166 bin mark istedi.

Adve Trise adlı firma yurtdışı tanıtımını yaptığını belgeleyip Ziraat Bankası'ndan para almak için ilginç bir belge düzenledi. Bu belgede adı bulunan 17 kişi, Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde bilgilendirme çalışması yaptıkları için bu şirketten para aldıklarını bildiriyor. 30 Nisan 1997 tarihli belgede, ‘‘TC hükümeti tarafından sunulan ve Ziraat Bankası tarafından yürütülen bedelsiz ithalat ile ilgili proje hakkında vatandaşlarımızı bilgilendirme ve teşvik çalışması yaptık’’ diyerek bin 500 ile 2 bin Alman Markı arasında para aldıklarına dair imzaları bulunuyor.

Almanya'da ne iş yaptığı belirtilmeyen bu 17 kişinin isimleri, ‘‘Muhittin Soylu, Ali Yılmaz, Hüseyin Akbaş, Kemal Akgül, Fazıl Arslan, Davut Toklu, Ahmet E. Bayındır, Bahattin Budak, Ayhan Saraç, Yusuf Özçelik, İlyas Sarıaltın, irfan Duman, İbrahim Keleş, Necmi Ölmez, Hüseyin Çelik, Mustafa Yavuz, Tamer Übeyli’’ olarak belirtiliyor.

Erbakan'ın isteği ile bu kampanyadan 3 milyon dolarlık tanıtım işi alan RP'ye yakın Maya Fuarcılık adlı firmanın, bu kampanya kapsamında Kanal 7 televizyonuna tam 56 milyar 890 milyon liralık reklam parası ödediği de belgelendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!