Güncelleme Tarihi:
TARIM Bakanlığı’nın öncülüğünde ocak ayında kurulan Ulusal Süt Konseyi, süt fiyatlarında istikrar yakalamak ve Türkiye’de üretilen sütü aklamak için harekete geçti. Sütün maliyet hesaplamalarını yaparak, sektörde fiyat istikrarı yaratmayı hedefleyen Ulusal Süt Konseyi, kasım ayında ‘Okul Sütü’ projesini de tekrar hayata geçirerek, 1 milyon çocuğa ücretsiz süt dağıtmayı planlıyor. Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, “Sütün aklanması bir medeniyet ve özgürlük çabasıdır” dedi.
Genelkurmay Başkanı ziyaret edilecek
Bu çalışmalar için din adamlarında da destek istediklerini belirten Sancak, “Cami ve kilise gibi ibadet yerlerini de konsey olarak ziyaret ettik. Din adamlarına sütün önemini anlatmalarını teklif ettik. Diyanet İşleri Başkanı da olumlu tepki verdi. Askerler için de Genelkurmay Başkanı’nı ziyaret edeceğiz” diye konuştu.
Sütün aklanması ciddi bir kavga
Bu arada Türkiye’de süt üretiminin 12 milyon litreye ulaştığını belirten Sancak, şu bilgileri verdi: “Bunun 5 milyon litresi uluslararası standartlarda üretiliyor. Yani kesin olarak ‘ak’ diyebileceğimiz süt 5 milyon litre. Sütün aklanması bir medeniyet ve özgürlük çabasıdır. Sütün aklanması kavgası ciddi bir kavga. Polonya’yı örnek verirsek Avrupa Birliği’ne katılma sürecinde sütünün yüzde 5’ine ‘ak’ garantisi veremediği için serbest dolaşım hakkından 10 yıl vazgeçti. Önümüzdeki dönemde AB’ye kabul edilirsek, bizim de standartlara göre 24 milyon litre süt tüketmemiz gerekiyor. Bu da 19 milyon litre süt ithal etmemiz gerekeceği anlamına geliyor.”
Amaç tüketimi artırmak değil
‘Okul Sütü’ projesini kasım ayında hayata geçireceklerini aktaran Sancak, şunları kaydetti: “Medeni ülkelerde kişi başına protein tüketimi 28 gram. Bizdeyse 8 gram. Okuyan çocuğa süt içirmek milli politikadır. Amacımız sütün fazla tüketilmesini sağlamak değil, bu bir toplumsal zorunluluk. Pilot olarak uygulanacak projeyle 1 milyon çocuğa süt dağıtılacak.”
Süt üretimi 12 milyon litre
1965’li yıllardan bu yana hayvan başına süt verimi yaklaşık yüzde 150 oranında artmış ve bu yıllarda 4.4 milyon ton olan süt üretimi de 2008 yılında 12 milyon 243 bin litreye yükseldi.
Süt üretiminin tarımsal üretim içindeki payı 1995-2004 yılları arasında yüzde 14’ten yüzde 19’a yükseldi.
Hayvansal üretim içindeki payı da 2004 yılında yüzde 75’e ulaştı.
Kişi başı yıllık süt tüketiminde ilk sırada 183.9 litreyle Finlandiya bulunurken, Türkiye’de bu değer 26 litreye iniyor.
Türkiye’de toplam süt ürünlerinin kişi başına düşen tüketimde ilk sırayı 85 kilogramla peynir alırken, bunu 30 kilogramla yoğurt-ayran, 21 kilogramla tereyağı takip ediyor.
Maliyeti hesaplanacak
TÜRKİYE’nin sağlıklı süt üretiminde ve tüketiminde dünyada örnek alınan bir ülke olması için çalışacaklarını dile getiren Ethem Sancak, konseyin görevleri hakkında şunları söyledi: “3 ana görevimiz var. Sektörde fiyat istikrarı sağlamak, sektörü yeniden düzenlemek ve geliştirmek. Bunun için de sütün maliyet hesaplama çalışmaları yapılacak. Arz planı ve teşvik sistemi kurulacak.”
Üretici fiyattan memnun
ULUSAL Süt Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Muhittin Eyimayae, Türkiye’de süt fiyatlarının gerilemeye başladığını anlatarak, “Biz de süt fiyatlarının gerilemesini durdurmak için süt tozu üretiminin desteklenmesine yönelik karar aldık. Bakanlık da bunun üzerine bir destekleme politikası getirdi ve fiyatlar artmaya başladı. Üretici de fiyattan memnun. Süt fiyatları yüzde 25 ile 35 arasında artışa geçti” dedi. Eyimama, et fiyatlarının da İran ve Irak nedeniyle artmaya başladığını ancak, bundan sonra piyasa istikrarı içinde olacağını da sözlerine ekledi.