"Çamaşır suyumuzu bile ithal ediyoruz"

Güncelleme Tarihi:

Çamaşır suyumuzu bile ithal ediyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2013 12:10

TUSKON Başkanı Rızanur Meral en hızlı büyüyen ancak en kırılgan ekonominin Türkiye'de olduğunu belirtirken Türkiye'nin kendi ürününü üretmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), 11. Başkanlar Kurulu Toplantısı’nı bu yıl Şanlıurfa’da gerçekleştirdi. Toplantıya tüm bölgelerden 300 işadamı katıldı.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, organizasyonda iş dünyasına çok önemli mesajlar verdi. Türkiye’nin üretmeden ayakta kalamayacağının altını çizen Meral, “Bu sadece Türkiye için değil, dünya için geçerli. Üzülerek söylüyorum, çamaşır suyumuzu bile ithal ediyoruz. Türkiye’nin üretmekten başka çaresi yok. Kendi ürünümüze güvenmemiz lazım” dedi.

"Bernanke'ye bağlı olmamalıyız"

Türk ekonomisinin, FED Başkanı Ben Bernanke’nin sözlerine bağlı olmaması gerektğini ifade eden TUSKON Başkanı, “En hızlı büyüyen ekonomiyiz ama en kırılganı da biziz. Bunun tek nedeni var, dış ticaret açığı. Bunu değiştirmek için sadece Merkez Bankası’nın uyguladığı politikalar yeterli olmaz. Şuurumuzu değiştirmemiz gerekiyor. Bunu yapabiliriz”dedi.

Haberin Devamı

"Suriye’nin yerini alabilecek pazarlar oluşturmamız lazım"

TUSKON Başkanı, Suriye’de yaşanan gelişmelerin Türk ekonomisine etkileri ile ilgili, “Rüzgar dursa bile, bizler durmak yok küreklere asılacağız. Yeni pazarlar bakacağız. Yurt dışındaki fuarlara katılacağız. Gitmediğimiz yerlere gideceğiz ve alternatif pazarlar oluşturacağız. Dünya pazarı çok büyük. Her yerde alıcılar var. Her yerde ithalatçılar var. Bunlar yeni üreticiler arıyorlar. Yeni markalar arıyorlar. Dolayısıyla biz ümitsizliğe kapılmadan, Suriye’nin yerini alabilecek pazarlar oluşturmamız lazım. Bunu yapabiliriz. Biz Suriye’nin telafi edilebileceğine inanıyoruz. Ama arzumuz ve dileğimiz bir an önce kardeş kavgasının sona ermesi ve tekrar Suriye’nin eski güzel, huzurlu günlere dönmesi dedi.

Avrupa’yı ihmal edemeyiz

Rızanur Meral, Avrupa’da yaşanan krizin ardından burada bir toparlanmaya gidildiğinin altını çizerek şöyle konuştu: “Bazı ülkelerde büyümenin başladığını ancak şu haliyle bile tüketimi ve ithalatının küçük olmadığını belirten TUSKON başkanı, “Öncelikle bizim Avrupa’yı hiçbir şekilde ihmal etme küçük görme küçümseme lüksümüz yok. Bu kadar önemli bir komşuyu, bu kadar zengin bir komşuyu bizim ihmal etmememiz lazım. Burayla ilişkilerimizi hem seviyeli hem sıcak tutmamız lazım. Oradaki fırsatlardan istifade etmemiz lazım. Bugün Afrika’nın dünya ticaretindeki toplam payı yüzde 3. Avrupa’nın 4’te 1’i. Yani bu aradaki farkı görebiliyorsunuz. Dolayısıyla hemen başımızdaki Avrupa’daki yüksek fiyatlı yüksek kalite standardındaki ürünler alıcı buluyor ve bunlardan para kazanıyorlar. Dolayısıyla bizim hiçbir yer bizce Avrupa’nın alternatif olarak görülmemeli. Tamamlayıcısı ama Avrupa Avrupa’dır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!