Çalkantılı ortamdan şikâyetçiyiz

Güncelleme Tarihi:

Çalkantılı ortamdan şikâyetçiyiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2015 21:23

G20 üyesi ülkelerdeki işverenleri temsilen B20 (Business 20) , çalışanları temsilen ise L20 (Labor 20) arasında istihdamın artırılması, büyümenin canlandırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla ortak bir deklarasyon imzalandı.

Haberin Devamı

ATO Congresium’da düzenlenen B20 Türkiye Konferansı kapsamında gerçekleştirilen “İstihdam Trendleri ve Ekonomik Büyüme” konulu oturumun ardından G20 ile L20 ortak deklarasyon imza töreni yapıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Hepimiz daha fazla iş, daha fazla büyüme ve daha iyi çalışma koşulları istiyoruz. Hepimiz gençlerimizi işsizliğe mahkum etmememiz konusunda mutabıkız, küresel ekonominin içinde bulunduğu çalkantılı ortamdan şikayetçiyiz. Bu kadar ortak noktamız varken, ayrı düştüğümüz konuları da konuşalım dedik. İşçi, işveren kesimleri olarak, bu çabamızın dünyanın barışına, huzuruna, refahına hayırlar getirmesini diliyorum.”
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise küresel ekonomide yaşanan 2008 krizinden sonra beklenen iyileşmenin henüz sağlanamadığını belirtti. Pek çok ülkenin kemer sıkma politikaları ile krize çözüm araması nedeniyle sosyal sorunların arttığına dikkati çeken Atalay, “Emeğin milli gelirden aldığı pay azalmakla kalmadı, bugüne kadar kazanılan hak ve özgürlükler kısıtlandı. İşçiler sağlıksız ve kötü koşullarda, düşük ücretle, her türlü güvenceden uzak, seslerini duyurabilecekleri bir platformdan yoksun, örgütsüz bir şekilde çalışmak zorunda kaldı” ifadelerini kullandı.
-Dünyada genç işsizliğinin kabul edilemez bir boyuta geldiğine dikkat çekilirken, istihdamla ilgili kalıcı çözümler için genç istihdamına yönelik yapısal tedbirlerin en hızlı şekilde alınması gerektiği vurgulandı.
-G20 hükümetlerine istihdamı artıracak makroekonomik politikalara öncelik vermeleri konusunda da çağrı yapılan deklarasyonda, 2025 yılına kadar istihdamda cinsiyet farkını yüzde 25 azaltma hedefini gerçekleştirmek için G20 ülkelerinin katkı sağlaması gerektiği ifade edildi.
-Kayıt dışı ekonomiden kayıtlı ekonomiye geçişin özendirilmesinin önemine işaret edilen deklarasyonda, ekonomik ve sosyal politikaların oluşturulmasında, işveren ve işçi kesiminin etkin rol oynaması gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı


Sabancı’dan 3 kritik öneri

KONFERANSTA “21. Yüzyılda Ticaret: Engeller, Çözümler ve İstekler” panelinin açılış konuşmasını yapan B20 Türkiye Ticaret Görev Gücü Başkanı, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, dünya ticaretindeki durgunluğun aşılması için kritik üç anahtar öneriyi paylaştı. Sabancı, bunları şöyle sıraladı:
-İlk olarak Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması onaylanmalı.
-G20 hükümetlerinin anlaşmayı kendi ülkelerinde yüksek standartlarla uygulamasının hızlandırılmalı.
-Ve üçüncüsü, gelişmekte ve az gelişmiş ülkelerde anlaşmanın uygulanması konusunda desteklenmesi gerekiyor. Bunların ilki en etkilisi ve hükümetler tarafından uygulanması en kolay olanıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!