Güncelleme Tarihi:
Esnek çalışmada Türkiye’nin diğer ülkelerin gerisinde olduğunu belirten Soylu, “Bütün bu modeller günlük hayatın içinde zaten. Bunu sadece kayıt altına almaya ve hukukileştirmeye çalışıyoruz” dedi. Ekonomi Muhabirleri Derneği’nde (EMD) gazetecilerle biraraya gelen Soylu, şunları söyledi:
“Dünya bu yönde. Güvenceli esneklik dediğimiz yöntemleri getireceğimizi millete söylemiştik. Vatandaş bize oy verdi ve biz iktidara geldik. Çerçeveyi tam olarak konuştuk. Bilişim çağı, yeni meslekler ile onların gelişimi için de esnek çalışmadan faydalanılıyor. Yine eğitim toplumu için, kadınlarımız için, gençlerimiz için, evinde çalışmak isteyenler ve dijital işler için sarıldıkları alan yine esnek çalışmadır. Bunu çok net bir şekilde görüyoruz. Hatta bu ülkelerin esnek çalışmayı daimi çalışmak için önemli bir araç olarak da değerlendirdiği açık. Kiralık işçilik kavramı insana haksızlık. Geçici iş ilişkisi olarak değerlendirmek gerekiyor.”
Kıdem tazminatında da herkesin bir kıdem hesabı olmasını istediklerini belirten Soylu, şu anki kıdem hakkı olan 30 günden geriye gidilmesini istemediklerini söyledi. Bu konuda sosyal diyalog bakanlığı olduklarını ve kararı taraflarla birliket alacakları mesajını veren Soylu, “Kıdem tazminatıyla ilgili mesele, bugünün meselesi değil. Toplam 13 milyon 990 bin çalışan var, ama 1 yılda 16 milyon işten çıkış bildirgesi var. Mevcut kıdem tazminatı sisteminin bir güvence oluşturmadığı belli. Devlet olarak fon işini beceremiyorsunuz diyorlar. Ama önümüzde işsizlik fonu gibi bir iyi bir fon örneği de var” açıklamasını yaptı. Emeklilere bankalardan promosyon verilmesi için de özel bir bankayla yapılan anlaşmanın devrede olduğunu belirten Soylu, “Bankalar Birliği’yle de çalışmaya başladık. Kıran kırana bir pazarlık olacak” dedi.