Çalışmak isteyene Hatay’da ofis kuruluyor... İlk etapta 4 il hedeflendi

Güncelleme Tarihi:

Çalışmak isteyene Hatay’da ofis kuruluyor... İlk etapta 4 il hedeflendi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2023 07:00

KAGİDER, Habitat Derneği ve Endeavor Türkiye ortaklığında çalışmak isteyen depremzedeler için ofisler kuracak. Hatay, Adıyaman, Malatya ve Kahramanmaraş’ta kurulacak ofisleri HAN Spaces hazırlayacak. İlk ofis için Hatay Belediyesi’yle protokol imzaladıklarını belirten KAGİDER Başkanı Emine Erdem, “Haziranda açılış yapacağız. 1700 metrekarelik bir alan tahsis edildi. Sonra diğer iller gelecek” dedi.

Haberin Devamı

6 Şubat depremlerinin yıktığı binaların enkazları büyük oranda kaldırıldı. Bölgeye yönelik uzun vadeli destek projeleri yürüten sivil toplum kuruluşları ise asıl enkazın ruhlarda olduğunun farkında. Sahadaki çalışmalar fiziki iyileştirmeler kadar ruhsal yaraların da sarılmasını hedefliyor. Türkiye Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) depremin ilk gününden bu yana sahada olan sivil toplum kuruluşlarından biri. Birleşmiş Milletler ile ilk günden bu yana çalışmalar yürüttüklerini söyleyen KAGİDER Başkanı Emine Erdem’in tespiti, birçok sivil toplum kuruluşuna rehberlik edebilir: “Deprem bölgesinden göçü engellemek gerektiğini söylüyorlar. İyileşme için bu şart ama biz gördük ki bölgeden göçü önlemenin yolu kadını güçlendirmekten geçiyor. Çünkü kadın iyileştiğinde, güçlendiğinde çarpan etkisi çok yüksek oluyor.”

Haberin Devamı

YERİNDE İSTİHDAM ÖNEMLİ ADIM

Emine Erdem ve KAGİDER yönetiminin deprem sonrası iyileştirme projelerinde öncelikli gündem elbette kadınlar. Erdem, bölgedeki kadın girişimcilerin iş hayatına yeniden dönmeleri için ihtiyaçları tespit ettiklerini ve çözüm projeleri üzerinde çalıştıklarını belirtiyor. Bu çalışmalar sırasında aslında bölgedeki tüm çalışanlar için önemli açıklar olduğu gerçeği de karşılarına çıkmış: Güvenli çalışılabilecek, tüm teknolojik imkânların bulunduğu bir mekan gerekiyor.

İşte KAGİDER’in deprem bölgesinde başlattığı MEKAN adındaki proje de bu tespitten doğmuş. Habitat Derneği, Endeavor Türkiye ve HAN Spaces ortaklığında başlatılan proje için ilk etapta dört il belirlediklerini söylüyor Erdem. Bunlar; Hatay, Adıyaman, Malatya ve Kahramanmaraş.

Erdem’in verdiği bilgiye göre sadece kadınlar ya da girişimcilere değil çalışmak isteyen tüm depremzedelere açık olacak Mekan, iki yıl boyunca ücretsiz ofis hizmetleri verecek. İlk proje için Hatay Belediyesi ile bir protokol imzalanmış. Hatay Expo alanında 1700 metrekarelik bir bölüm HAN Spaces ile çoklu kullanıma açık bir ofise dönüştürülüyor. Haziranda hizmete açılacak yeni Mekan’da tüm ihtiyaçların karşılanacağını söylüyor Erdem. Hatay’ın ardından sırasıyla Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş’taki Mekan’lar açılacak. Erdem, “Kahramanmaraş’ta kurulacak Mekan’ın yanında eğitim ve etüt merkezi de yapılıyor” diyor.

Çalışmak isteyene Hatay’da ofis kuruluyor... İlk etapta 4 il hedeflendi


Haberin Devamı

KADIN ÇİFTÇİLER PROJESİNE HAZIRLIK

Emine Erdem ve ekibinin depremle ilgili mottosu, “unutma, unutturma”. Bunun için Hatay Samandağ’da hazırlanan ‘akıllı kasaba’ projesinin içinde kadın ve çocuklara eğitim verecek bir merkez için de protokol imzalanmış. 30 yaşın altındaki kadınlar için de TurkishWin ve PERYÖN işbirliğinde kariyer koçluğu programı yürütülecek.

Erdem, bölgenin tarımdaki yetkinliğinin de projelerde dikkate alındığını anlatıyor: “Bölge tarımda çok önemli bir yere sahip. Biz de Migros ile yürüttüğümüz ‘Tarımda Kadının Güçlenmesi’ programını depremin ardından Hatay’a yönlendirdik. İlk adım bölgedeki kadın çiftçilerin durumunu analiz etmek olacak. Bunun için bir toplantı yapılacak. 25 kadın çiftçi davet edildi. Bu toplantının raporunu Ipsos hazırlayacak. Arkasından da bu rapor rehberliğinde kadın çiftçiler için projeye başlanılacak.”

Haberin Devamı

TÜM PARTİLERDEN BEKLENTİMİZ EŞİTLİK

14 Mayıs seçimlerinde kadın adayların çok az olması da KAGİDER’in tepki gösterdiği konulardan biri. Erdem, “Sorduğumuzda ‘Kadınlar istemiyor’ diyorlar. Oysa siyasette çalışan kadınlar etkin olmak için çalışıyor” diyor. Seçimi kim kazanırsa kazansın, tüm siyasi partilerden taleplerini de dile getiriyor Erdem: “Toplumsal cinsiyet eşitliğinde kazanılmış hakların verilmesi gerekiyor. Eşitliğin kreşlerden başlayarak anlatılmasını istiyoruz. İstanbul sözleşmesi geri gelmeli. İş kültüründe eşitlikçi politikalar artırılmalı. Kadın ya da erkek diye ayrım yapılmadan ulaşılabilir koşullarda bebek bakım imkânları sunulmuş.”

Haberin Devamı

KAMU İHALELERİNDE KADIN GÜÇLENMELİ

Çalışmak isteyene Hatay’da ofis kuruluyor... İlk etapta 4 il hedeflendi


KAGİDER’in çalışmalarını anlatan Başkan Emine Erdem’in ajandasındaki konulardan biri de kamu ihalelerinde kadın patronların payının artırılmasıydı. Erdem’in verdiği bilgilere göre bu, global bir sorun. Çünkü global kamu alımlarında kadın patron şirketlerinin payı sadece yüzde 1. Erdem, “Türkiye’de böyle bir veri bile yok. Neden? Biz bu eşitsizliği ortaya koyan ve iyileştirilmesini sağlayacak bir yasa tasarısı hazırladık. Son bir buçuk yıldır bununla uğraşıyoruz. 2015’te W20 kuruldu. Biz de Türkiye’yi temsil eden delegeleriz. Her ülkenin önceliği kamu ihalelerinde kadın girişimcilerin payını artırmak. Türkiye dahil yedi ülke kadınların payını artırmak için hedef belirlemiş. Amerika’da pay yüzde 5. Ama bizim gönlümüzden geçen hayatın her alanında olduğu gibi eşitlik” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!