Çalışma odası ve sinema salonu otomobile sığdı

Güncelleme Tarihi:

Çalışma odası ve sinema salonu otomobile sığdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

OTOMOBİL dünyasında ‘‘gelecek’’ olarak beklenen 2000 yılı geldi. Ancak üretilen otomobillerde büyük bir değişiklik yaşanmadı; otomobillerde hálá dört tekerlek ve direksiyon var. Görünen o ki, 21'nci yüzyılın otomobilleri 20'nci yüzyılın otomobillerinden çok farklı olmayacak. Ancak, milenyumda otomobiller sadece bir yerden bir yere seyahat edilebilen araçlar olarak kalmayacak.

Otomobiller artık bir yerden bir yere ulaştırma görevinin dışında bir çok farklı işlevde de kullanılacak. Bilgisayar teknolojisinin gelişimiyle birlikte bazı otomobiller ofis, sinema, gece kulübü ve oyun salonuna dönüşebiliyor.

GEZİCİ OFİSLER

Otomobiller, artık bu işlevsellik ögeleri düşünülüp yepyeni konseptler sunularak üretiliyor. Sektörde yaşanan rekabet sonucu birbirleriyle yarış halinde olan otomobil firmaları her gün farklı bir yenilik bularak, bunları kısa sürede üretilen modellere entegre ediyorlar.

Artık her anı önemli olan işadamları, politikacılar yeni model otomobillerini bir ofis olarak kullanma şansına sahipler. Oto bilgisayarından, internete, televizyon sisteminden, iletişime kadar her türlü ihtiyaçlarını aracın içinde bulabiliyor. Otomobilin paneli üzerinde bulunan ekran aracılığıyla yapılan internet bağlantısı sayesinde yol durumunu, hava durumunu öğrenmek, faks alıp göndermek mümkün oluyor. Merkez ofisle istendiği anda bağlantı kurmaya yarayan internet sistemiyle bütün işleri otomobilden yönetmen mümkün.

Diğer başka bir gelişme ise Japon devleri tarafından geliştirilen komünikasyon kapsülleri. Bu kapsül otomobillerin içindeki koltukları istediğiniz açıya göre ayarlayabiliyorsunuz. Bu sistemle, aracınızı ailenizle film izleyebileceğiniz bir mini sinema salonuna ya da çocuklar için oyun salonuna dönüştürebiliyorsunuz. Çocuklar vizyondaki en yeni filmleri izleyip, internette chat yapabiliyorlar. Böylece ailece yapılan uzun yolculuklarda, çocukların sıkılması önleniyor. Sıkıcı uzun yolculuklar, yeni teknolojiler sayesinde keyifli yolculuklara dönüşüyor.

Otomobil dünyasındaki gelişmeler bununla da bitmiyor. Yeni gelişmeler şöyle:

Aracın gösterge panelinde yer alan radyo, telefon fonksiyonları sesli kumandaya sahip.

Ayrıca trafik durumu ve izlenecek yol öneren bir sürüş sistemi bulunuyor.

Engel belirleme sistemiyle birlikte akıllı vites ayarlayıcısı sayesinde aracın güvenliği artıyor.

Yeni araçlarda yan aynalar yerini kameraya bıraktı.

Yönlenebilen mercekli ön farlar, gece sürüşlerinde kızılötesi görüş aracın özellikleri arasında yer alıyor.

Süpermarkette otomobil satışı dönemi başlıyor

MİLENYUMDA otomobil dünyasında pazarlama ve satış konularında devrim niteliğinde yenilikler yaşanacak. Otomobil satışı yeni milenyumda, artık klasik bayilerde değil, pek çok markanın birarada bulunduğu süpermarketlerde satılacak.

Şu anda Türkiye'de otomobiller henüz süpermarketlerde satılmıyor. Ancak bazı distribütörler, birden çok markayı aynı çatı altında toplayarak, satışını yapıyorlar.

Ayrıca, bayii organizasyonlarında da temel değişiklikler yaşanacak. Artık bayiler, sadece otomobil satışı ya da bakım onarım yapılan yerler dışında, müşterilerin aileleriyle her türlü ihtiyacını karşılayan sosyal mekanlar haline gelecek.

Müşteriler, bir yandan otomobillerinin bakımı yapılarken, süpermarketten alışveriş yapabilecekler, oyun salonunda bowling oynayabilecek, sinema izleyebilecekler.

Otomobil dünyasında hızlı bir şekilde ilerleyen bir gelişme de ‘‘internet’’. Dünyada internet kaçınılmaz şekilde en ciddi satınalma mekanı oldu. Önce bilgi almak amacıyla kullanıldı, şimdi ise binlerce kişi otomobilini internet üzerinden satın alıyor.

Türkiye'de de bundan kaçış yok. Ancak Türkiye'de satın alma alışkanlıkları farklılıklar gösteriyor. Türkiye'de pazarlık yapma, el sıkışma alışkanlıkları var. İnternet teorik olarak bu pazarlık şekillerini ortadan kaldırıyor. Bu nedenle Türkiye'de bir süre daha internet bilgi alma amacıyla kullanılacak.

Sürücüsü olmayan otomobiller yollarda

OTOMOBİLLERE son olarak getirilen bir yenilikle sürücünün sürüş anında yapacağı hataları en aza indiriliyor. Sürüş sistemlerine eklenen mikroçipler ve küçük kameralar sayesinde sürücünün yol dışına çıkması engelleniyor. ABS fren sistemlerine yapılan bir ek ile aracın sürüş anında yol bitim çizgilerini algılaması sağlanıyor. Araç bitiş çizgilerine yaklaştığında her tekerliği ayrı ayrı kontrol eden ABS fren sistemi sayesinde otomatik olarak fren yapıyor ve sürücünün en kısa sürede normal yol çizgilerine dönmesi sağlanıyor. Bu sistem özellikle yağışlı havalarda ve gece sürüşlerinde sürücüye önemli kolaylıklar sağlıyor.

Seyir sırasında önde giden aracı kontrol eden ve öndeki araçla olan mesafeyi koruyan bir başka sistemde ise radar kullanılıyor. Dijital olanakları sürücünün emrine sunan bu son yenilikle, önde giden araçla mesafeyi otomatik olarak kontrol etmek mümkün oluyor. Öndeki araca çok yaklaşıldığında fren sistemi otomatik olarak devreye girip aracın yavaşlamasını sağlıyor. Teknolojinin otomobil dünyasına girmesiyle birlikte, gelecekte sürücüsüz otomobillere yollarda rastlayacağız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!