Çalışma Bakanı'ndan acı gerçek

Güncelleme Tarihi:

Çalışma Bakanından acı gerçek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2011 16:21

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’de gerçek sendikalı işçi sayısını gösteren istatistikleri açıklamaları halinde Hak-İş ve DİSK’in tarihe karışacağını söyledi.

Haberin Devamı

Çelik, kıdem tazminatı fonu oluşturulmasını çok uzatmadan gündeme alacaklarını açıkladı. Çelik, memurlarla toplu sözleşme imzalanabilmesi için yasal düzenleme gerektiğine dikkat çekti.

Bakan Faruk  Çelik,çalışma hayatı ve ekonomi muhabirleriyle sohbet toplantısı yaptı. Çelik, Türkiye’de sendikalaşma oranının işçilerde yüzde 59.8, memurlarda ise yüzde 67.3 göründüğüne dikkat çekti. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre sendikalı işçi oranının yüzde 8.9 olduğunu belirterek, “İstatistikler yayımlandığı zaman yanılmıyorsam 35 sendika devre  dışı kalıyor. TÜRK-İŞ'in 15-16 sendikası kalıyor. HAK-İŞ, DİSK  tarihe karışmış oluyor” dedi.

FON GÜNDEME GELİYOR…

Kıdem Tazminatı Fonu oluşturulmasının şu anda  gündemlerinde olmadığını belirten Çelik, ancak fonun hükümet programında olduğunu anımsattı. Çelik, Fonun mevcut hakların korunması kaydıyla oluşturulacağını söyledi. Kıdem Tazminatı Fonu'na geçişin sağlanacağını ama henüz gündeme alınmadığını  ifade eden Çelik, konuyu çok da uzatmadan gündeme almaya amaçladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

FONU DİKTE ETMEYECEĞİZ

Çelik, Kıdem Tazminatı Fonu'nda kamu payı olmasının bugüne kadar gündeme  gelmediğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Kıdem Tazminatı Fonu oluşturulması, önümüzdeki konulardan bir tanesi  ama şu an itibarıyla gündemimizde olmayan bir konu. Sosyal tarafların görüşünü  almadan bakanlığın dikte ettiği, ortaya koyduğu bir yaklaşım çerçevesinde olayların şekil alması son derece yanlış olur. Bunu doğru bulmuyorum. Kıdem  tazminatı gibi önemli bir konuda birlikte bir yere gelmemiz gerekiyor. Çok  modeller tartışılabilir, tartışılıyordur. Tarafların görüşü ve kamunun buna  bakışı şeklindeki iki görüşün bir masa etrafında yan yana gelişiyle şekil alacak  bir düzenlemenin doğru olacağını düşünüyorum.”

BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET YOK

Çelik, bölgesel asgari ücret uygulamasının da gündemde olmadığını  belirtti. Sendikalı işçi istatistiklerinin yayımlanmasının 6 ay ötelendiğini anımsatan Çelik, bu ötelenmenin sorunu çözmediğini, sendikal mevzuatta  değişiklik yapılıp barajlarla ilgili adımların atılması gerektiğini anlattı. Mevcut sendikaların korunmasının önemli olduğuna dikkat çeken Çelik, şöyle  konuştu:

Haberin Devamı

“Sendikalaşma oranı işçilerde yüzde 59.8, memurlarda ise yüzde 67.3  görünüyor. Bu gerçek olmayan tablonun gerçek verilere oturtulması için SGK  verilerinin esas alınmasını bir düzenlemeyle gerçekleştirmiştik. Buna paralel 12  Eylül ürünü olan sendika mevzuatının değişmesi, barajların kalkması veya makul  noktalara çekilmesiyle ilgili çalışmanın mutlak suretle yapılması şartıyla SGK  verileri esas alınıyor. Bu 6 ay süreyle uzatıldı. Bu dönem içinde ne sendikalar  ne işçi işveren ne de hükümetimiz tarafından ötelenmesi istenmeyen bir konu.”

MEMURLARLA TOPLU SÖZLEŞME       

Yapılan Anayasa değişikliğinin gereği olarak kamu çalışanlarıyla toplu  sözleşme dönemine geçeceklerini ifade eden Çelik, mevcut yasanın toplu  görüşmeyi, Anayasa'nın ise toplu sözleşmeyi öngördüğünü belirtti. Çelik, 4 Ağustos’ta kamu memur sendikalarıyla bir araya geleceklerini belirterek, “Takvim nasıl yürüyecek, bunu konuşacağız. Belki 15 Ağustos'ta yine  bir araya geleceğiz. Bu konunun içerisinden hukuki olarak nasıl bir çıkış noktası  olacağı konusunu ilgili arkadaşlarımız çalışıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Sendikaların toplu görüşme değil toplu sözleşme imzalamak istediklerini anlatan Çelik, “Toplu sözleşme için mevzuata ihtiyaç var. O mevzuat olmadan nasıl yapacaksınız, öyle bir açmazımız  var. Çok hızlı yasal düzenleme yapılabilir. Bunu hızlandırmak mümkün. Biz Meclis  açılmadan önümüzdeki yasal düzenlemeleri sevk etmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

Çelik, yapılacak düzenleme için Meclisin erken açılmasınını söz konusu  olacağını zannetmediğini söyledi.

ÖRGÜTLÜ TOPLUMDAN YANAYIM

Bakan Çelik, 2821 Sayılı Sendikalar Kanunu ve 2822 Sayılı Toplu Sözleşme  Grev ve Lokavt Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle örgütlenmenin önündeki  engellerin kaldırılacağını belirterek, “Örgütlenmeden, örgütlü toplumdan  yanayım” dedi. Çelik, 2821-2822 sayılı yasalarla ilgili olarak da Üçlü Danışma  Kurulu ile bir araya geleceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye'de çok sayıda yabancının kayıt dışı veya kaçak olarak ev  hizmetlerinde çalıştığına dikkati çeken Çelik, bunun bir sisteme oturtulmasından  yana olduğunu söyledi. 

GAZETECİLERE YIPRANMA YOK

Çelik, gazetecilerin yıpranma hakkının kaldırıldığının hatırlatılması  üzerine, yıpranma hakkıyla ilgili düzenleme yapılırken iş kollarındaki risklere  ilişkin araştırma yapıldığını, buna göre yıpranma paylarının belirlendiğini dile  getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!