Güncelleme Tarihi:
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ofislerde tepeden tırnağa kriterleri sıraladığı risk rehberinde çalışanların psikososyal etkilerine de yer verildi. Buna göre çalışanlar herhangi bir hakaret ve tehdit karşısında anında işverene haber vererecek. Çalışanlara görev ve yetkileri dışında görev ve talimat verilmeyecek.
Bakanlığın işyerine de yolladığı “Risk Değerlendirme Rehberi”nde ofis koşullarında maruz kalınabilecek riskler sıralandı. Kontrol listesine göre işveren çalışma ortamındaki riskleri tek tek tespit ederek, bakanlığa bildirecek. Rehberde, işverenlerin aşağıdaki şartları yerine getirmesi istendi:
KIRIK MOBİLYAYA İZİN YOK
· Merdiven genişlikleri ve basamak yükseklikleri uygun olup merdivenler boyunca trabzanlar mevcut olacak. Trabzan ayakları arasında düşmeyi önleyecek kapalı bloklar yaptırılması gerekecek. Kırık ve dengesiz duran mobilyalar sık sık kontrol edilerek değiştirilecek.
· Zemin kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplanacak. İç zeminlerin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekecek.
· Ofis içerisindeki çalışma alanlarında sigara içilmesi yasaklanacak, çalışanlar bu konuda bilgilendirilecek.
· Elle taşınabilecek yükler yerden kaldırılırken, çalışan bir ayağı diğerinden daha önde olacak şekilde çömelmelidir.
· Bilgisayar ekranlarının üst orta noktasının, çalışanları göz hizasında olması sağlanmalı.
· Klavye, fare, kağıt tutacağı gibi çevre ekipmanlar çalışanların vücut ölçülerine ve duruşlarına uygun yerlere yerleştirilmeli.
· Masa, çalışanın dizlerini rahatça içeri uzatabileceği ve kollarını yukarı kaldırmadan dirseklerini üzerine dayayabileceği yükseklikte, sandalyeler ise ayarlanabilir özellikte olmalıdır.
· Çalışanlar yönetimden ve meslektaşlarından yeterli bilgi, yardım ve desteği almalıdır. İşyerinde, ödül ve teşvik sistemleri uygulanmalıdır.”