Güncelleme Tarihi:
Yasayla getirilen yenilikler özetle şöyle: “Doğum yapan memurlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay, günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek. Bu süre içinde mali ve sosyal haklarda herhangi bir kesinti yapılmayacak. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay eklenecek. Bebeği engelli doğan kadın memur ise 12 ay süreyle yarı zamanlı çalışabilecek, istek halinde 24 aya kadar aylıksız izin de verilebilecek. 3 yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinenler de bu haklardan yararlanacak.
KADIN İŞÇİLER
Kadın işçiler de doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün, günlük çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin kullanabilecek. İş Kanunu’nun analık halinde çalışma ve süt izni maddesine göre haftalık çalışma süresinin yarısı kadar süreyle çalışan kadın işçilerin ücretlerinin ve çalıştıkları süreye tekabül eden kısmının prim ve ücretleri işveren, çalışmadıkları süreye tekabül eden prim ve ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.”
1300 LİRA MAAŞ
Torba yasa ile muhtarların 940 lira olan ödenekleri de bin 300 liraya yükseltildi. Yasada başka konularda da şu değişiklikler getirildi: “Gübre ve yemde KDV sıfırlandı. 25 yaşını doldurmamış öğrencilerden pasaport harcı alınmayacak. Emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda emniyet hizmetleri tazminatları yüzde 25 artırıldı. Emniyet hizmetleri sınıfına dahil personelden yükseköğrenimli olanların ek göstergeleri de yükseltildi. Uzman erbaşlar ile uzman jandarmaların 2 bin 200 olan ek göstergeleri 3 bine çıkarılırken, uzman erbaşlara birinci dereceye yükselme imkanı da getirildi. Uzman erbaşların kamuya geçebilmeleri için 7 yıl çalışmaları gerekecek. Emekli olduktan sonra kendi hesabına çalışmaya başlayanların aylıklarından yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintisi de kaldırıldı.