Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2002 14:32
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Mavi Akım Projesi'nin Türkiye için son derece önemli olduğunu belirterek, "Bugün Mavi Akım Projesi'nden alınacak gaz, Turusgaz'dan ve İran doğalgazından daha ucuz" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TPAO, BOTAŞ, TÜPRAŞ ve PETKİM'in desteğiyle, Afeks Uluslararası Ticari Fuarları tarafından düzenlenen "2. Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Fuarı", Bakan Çakan'ın katılımıyla açıldı.
Çakan, açılıştan önce yaptığı kısa konuşmada Türkiye'nin, Hazar bölgesinin petrol ve doğalgazının Batı'ya açılmasında bir pencere olacağını söyledi.
Fuar ve bu kapsamda yapılacak kongrede petrol ile doğalgaz konularında yeni politikalar ve stratejiler üretileceğini belirten Çakan, katılımcı ülkelerin de sorunlarını dile getireceklerini ifade etti.
Zeki Çakan, serbest rekabete dayalı özel sektör mevzuatında yabancı yatırımcıyı çekmek için birtakım değişiklikler yapıldığını ve bunların bir kısmının yürürlüğe girdiğini kaydederek, bu yöndeki çalışmaların sürdüğünü bildirdi.
Daha sonra fuarı gezen Bakan Çakan, Mavi Akım Projesi'nde altyapı çalışmalarını yürüten Rus şirketi Gazprom standında gazetecilere açıklama yaptı.
Çakan, Mavi Akım Projesi'nde Rusya topraklarındaki bölüme ait borudöşeme işleminin Rusya tarafından yapıldığını, dolayısıyla da kendilerinin hiçbir sorumluluklarının olmadığını belirterek, şunları söyledi:
"Biz Samsun'dan, vananın başından alıyoruz. Bizim sorumluluğumuz buradan başlıyor. BOTAŞ olarak Samsun-Ankara hattında 501 kilometrelik boru döşeme işlemi gerçekleştirdik ve bitirdik. Şu ana kadar bunun karşılığında 286 milyon
dolar ödedik. Tamamı bittiğinde maksimum 320 milyon dolar ödenecek.
Bunun karşılığında Gazprom 2.7 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştiriyor. Şayet biz, Mavi Akım olmamış olsaydı Ankara-Samsun arasında bu boruyu döşemeyecek miydik? Karadeniz'e gaz vermeyecek miydik? Ülkenin geleceğiyle ilgili önemli olan projenin siyasi rant alabilmek için kötülenmiş olması ve kamuoyunun olumsuz yönde etkilenmesi, gerçekten hayret verici."
Türkiye için son derece önemli olan bu projenin bir an önce bitirilmesi gerektiğine işaret eden Çakan, "Bugün Mavi Akım Projesi'nden alınacak gaz, Turusgaz'dan ve İran doğalgazından daha ucuz" diye konuştu.
"CEYHAN'A 50 MİLYON TON PETROL AKACAK"BOTAŞ'a ait standda da açıklama yapan Bakan Çakan, "BOTAŞ'ın 4646 sayılı kanun kapsamı içinde tekel konumu kalkacak" dedi.
BOTAŞ'ın günümüzün en önemli projelerinden olan Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı projesini başarıyla sürdürdüğünü kaydeden Çakan, şöyle konuştu:
"2.4 milyar dolara mal olacak bu projeyle ilgili olarak, BOTAŞ 1.4 milyar dolara işi aldı. Temel mühendislik çalışmalarını zamanında bitirdi. 19 Haziran 2001'de detay mühendislik çalışmalarına başladı. 19 Haziran 2002'de inşaat çalışmalarına başlayacak ve proje 2005'te bitecek.
Proje bittiğinde 50 milyon ton petrol Ceyhan'a akacak. Ülkemizde petrol ve ürünlerinin yıllık miktarı 31 milyon 300 bin tondur. Bir yılda tüketilen 31 milyon 300 bin ton ürünün çok daha fazlasını, bu projeyle Ceyhan'a akıtma imkanımız olacaktır. Bu projeyle 1-16 yıl içinde ülkemiz her yıl için 200 milyon dolar, 16-40 içinde de her yıl 300 milyon dolar geçiş ücreti alacaktır."
Zeki Çakan, projenin Türkiye'nin hiç para harcamadan gerçekleştirilmesi için BOTAŞ'ın elinden gelen tüm gayreti gösterdiğini ifade ederek, "BOTAŞ temel mühendislik çalışmalarını zamanında bitirdiği için kar etti. İnşaat çalışması zamanında bitirebilirse ülkemizden bir tek kuruş para çıkmadan BOTAŞ Hazar bölgesindeki 8-9 şirketin müteahhitliğini başarıyla yapmış olacak" diye konuştu.
Fuar gezisinde daha sonra TPAO standına gelen Çakan, burada TPAO'nun son zamanlarda çok başarılı hizmetlere imza attığını, Türkiye'de mevcut 666 kuyudan günde maksimum 32 bin varil petrol çıkarıldığını bildirdi.
DİYARBAKIR'DAKİ PETROLDiyarbakır'daki petrol çalışmalarıyla ilgili olarak açıklama yapmanın erken olacağını kaydeden Çakan, bu konuda kamuoyunu yanlış bilgilendirmemek için, kesin ve detaylı bilgiler alındıktan sonra ayrıntılı bir açıklama yapacaklarını söyledi.
Fuarda yer alan Amerikan petrol şirketi Chevron Texaco'nun standında da konuşan Çakan, dünya haritasına bakıldığında Türkiye'nin öneminin kavranamasının mümkün olmadığını vurguladı.
Çakan, özellikle Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı projesinin artık tamamen siyaset değil ekonomik proje olduğunu ve bunun gerçekleşmesiyle ilgili ABD'nin destekçi olabileceğini, Türkiye'nin yurt dışında ortaya koyduğunu kaydetti.
Bakan Çakan, İzmit Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin (İzgaz) standında, İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen'le bir süre sohbet etti. Bu sırada Sirmen, Çakan'a özellikle depremzede konutlarının doğalgazla yapılmasından dolayı teşekkür etti.
25 ülkeden 200 firma ve şirketin ürün ve hizmetin tanıtıldığı "2.Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Fuarı" 2 Mart Cumartesi gününe kadar açık kaak.
Petrol ve doğalgaz arama işletme, doğalgaz dağıtım ve depolama şirketleri ile rafineri, petro kimya, taşıma, akaryakıt ve LPG dağıtımşirketleri ile otomasyon firmaları ve danışmanlık kuruluşları, fuarda yer alıyor.