Güncelleme Tarihi:
ANKARA’daki Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısını iptal ederek İstanbul’daki Bilişim Zirvesi 2016’ya katılan Başbakan Binali Yıldırım, çağrı ve veri merkezlerinin kurulmasına yönelik teşvik paketiyle ilgili bilgiler verdi. Bilginin üretilmesi kadar ülkede kalması, ülkenin bilginin merkezinde yer alması konusunun da önemli olduğunu belirten Yıldırım, “Bu kapsamda yakın zamanda sayıları artan veri merkezleri ülkemiz için çok önemli. Dün çıkardığımız Kanun Hükmünde Kararname ile çağrı merkezleriyle birlikte veri merkezlerinin kurulmasına yönelik çok büyük teşvik ve destekleri açıkladık. Bina tahsisinden vergi kolaylığına, çalışanların vergilerinin indirilmesinden işletme kredisine, ilk yatırım maliyetinden enerji desteğine varıncaya kadar her türlü desteği veri merkezi kurulması için bu konuda çalışma yapacaklara yönelik çok cazip bir teşvik paketini yürürlüğe koyduk” dedi.
GOOGLE İÇİN İMKAN OLACAK
Yıldırım, Google, Facebook, Youtube ve Twitter gibi içerik sağlayıcılarının verilerinin de burada muhafaza edilmesine imkan sağlayacağını, fırsat oluşturacağını dile getirerek, bu konuda bazı yasal iyileştirmelere ihtiyaç olduğunu söyledi. Yer ve içerik sağlayanlarının sorumlulukları açısından, davalarda bazı farklı yorumların olduğunu belirten Yıldırım, yer sağlayıcının sorumluğunun içerik sağlayıcıya yüklemek veya tersini yapmanın caydırıcı bir unsur olduğunu, bununla ilgili iyileştirme ve düzeltmelerin de sürdüğünü anlattı.
İstenilen düzeyde olmasa da internetten başlayarak vergilerde indirime gidildiğini ve internet üzerindeki Özel İletişim Vergisini 20 puan düşürerek yüzde 5’e indirdiklerini ifade eden Yıldırım, “Mevcut vergi sistemimiz iletişim sektörünün gelişmesine ayak uyduran bir sistem değil. Çok basit, anlaşılabilir, sektörün büyümesini, hızını yavaşlatan değil, büyümesini daha da hızlandıran basit yeni bir modeli hayata geçireceğiz. Vergi sisteminin bilişim sektörünün ayağının ayak bağı olmasının önüne geçeceğiz” dedi.
Kamunet’in siber güvenliğin, güvenli internetin kamuda başlatılan bir adımı olduğunu söyleyen Yıldırım, böylece kamudaki iletişimin bir özel ağ üzerinden yapılacağını söyledi. Ulusal Güvenlik Stratejisi Eylem Planı’na göre de yenilikçi stratejik adımların daha da güçlendirileceğini, kamu özel sektör, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve bütün paydaşlara sorumluluklar verilerek yeni bir ekosistemin oluşumunun sağlanacağını dile getirdi.
3 ANA EKSENDE ÇALIŞIYORUZ
BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 3 ana konuda çalıştıklarını belirterek, “Bunlardan birincisi ‘Bilim Merkezi Türkiye’. Türkiye’nin bir bilim merkezi olması için büyük gayret sarf ediyoruz. İkincisi ’Teknoloji Üssü Türkiye’ istiyoruz, hayal ediyoruz. Yine ‘İleri Sanayi Ülkesi Türkiye’ istiyoruz, hayal ediyoruz. Bilim Merkezi Türkiye, Teknoloji Üssü Türkiye, İleri Sanayi Ülkesi Türkiye. Bu üç ana eksende faaliyetlerimizi yürütüyoruz” diye konuştu.