Çağlayan ve Koç'a içerden yanıt geldi

Güncelleme Tarihi:

Çağlayan ve Koça içerden yanıt geldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2011 09:36

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve işadamı Rahmi Koç'un otomotiv üretiminin temel elemanlarından olan rulmanla ilgili açıklamalarına karşılık URB ve ART Grup Üst Yöneticisi (CEO) Harun Adıgüzel, “Rulmanı dışarıda aramayın” mesajı verdi.

Adıgüzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki günlerde Çağlayan'ın, Türkiye'nin ithal ara malı bağımlılığını azaltmak ve cari açık problemine katkı sağlamak amacıyla Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES)'le ilgili değerlendirmelerde bulunduğu hatırlattı.

Bakan Çağlayan'ın, “GİTES çerçevesinde, doğrudan yabancı yatırım ihtiyacı var. Yerli ve yabancı aktörlerle görüşmelerimizi yapıyoruz. İlk aşamadan yatırım için davet edilebilir potansiyel alanları; motor, aktarma organları, paslanmaz çelik, vasıflı çelik, kompresör ve rulman olarak tespit ettik” sözlerine işaret eden Adıgüzel, şunları kaydetti:

“Sayın Zafer Çağlayan;ın açıklamaları, akıllara bu yılın başında yerli otomobil ile ilgili fikirlerini paylaşan Sayın Rahmi Koç'u getirmişti. Sayın Koç, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan;ın 'Yerli otomobil yapılmasını istiyorum' sözlerine karşılık, bazı otomobillerde ithalatın bedellerinin 160 dolar düştüğünü dile getirmiş ve ardından eklemişti; (Burada bilyalı rulman gibi bazı parçalar var ki, bunları yerli olarak üretmek fevkalade pahalı olur).”

ART Grup'un, Türkiye;de yüzde 100 yerli rulman üreten iki fabrikadan biri olduğunu belirten Harun Adıgüzel, “1998'den beri yüzde 95 Türkiye yatırımı olan ve dünyanın birçok ülkesine ihracat yapan bir fabrikaya sahibiz. Bu fabrikanın bütün katma değerini Türkiye;ye kazandırıyoruz. Ayrıca 2005 yılından bu yana tamamen yerli üretim yapan ART fabrikalarını rulman sektörüne kazandırdık. Toplam 125 bin metrekare alan ve 150;den fazla çalışanımızla rulman üretiyoruz. Türkiye;de, Konik Makaralı Rulmanı ilk üreten fabrika olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Biz yerli otomobil üretimi için üzerimize düşen her tür sorumluluğu gerçekleştirmeye hazırız.”

AR-GE LABORATUVARLARI VE ÜNİVERSİTE-ENDÜSTRİ İŞBİRLİĞİ-

Yatırımlarından da bahseden Adıgüzel, şunları kaydetti:
“En çok önem verdiğimiz konu AR-GE ve laboratuvarlarımız. Sürekli olarak Üniversite-Endüstri işbirliğini gerçekleştirerek sektöre nitelikli eleman yetiştirmeye çalışıyoruz. Bünyemizdeki genç mühendisler sayesinde kalite standartlarından sapmadan üretim yapıyoruz. Firmamızın belgeleri bunun kanıtı.
Çağlayan ve Koç'un açıklamalarına işaret eden Adıgüzel, şöyle devam etti:

“Biz buradayız. Yıllardır rulman üretiyoruz, dünyaya ihraç ediyoruz. Kendi ülkemizde üretiyoruz. Bu çok önemli bir şey. Eğer ihtiyaç olan rulman bizim ürettiklerimiz arasında yoksa hemen değerlendiririz, en kısa sürede üretimine geçeriz. Rulman gibi, bir makinenin en önemli elemanlarından birini neden dışarıdan alalım?”
Yerli üretim rulmanın daha iyi anlaşılmasını istediklerini dile getiren Harun Adıgüzel, “Kalitemiz belli, standartlarımız belli, fiyatlarımız belli ve rulmanlarımızın daha uzun ömürlü olabilmeleri için bir de eğitim grubu oluşturduk. Tamamı uzmanlardan oluşan bu eğitim ordusuyla rulman montajının yapıldığı yerlere giderek, daha uzun ömür ve emniyet için eğitimler düzenliyoruz. Biz üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz ve yeniliklere tamamen açığız” dedi.

-“ROMANYA'DA BİR TÜRKİYE YATIRIMI”-

Sektörde rulmana yaptığı yatırımlarla adından söz ettiren Adıgüzel, 1998'de Romanya;da özelleştirilen S.C. Rulmenti SA fabrikalarının yüzde 65 hissesini satın alarak 120 milyon dolarlık yatırımla fabrikanın zarardan kara geçmesini sağladıklarını anlattı. Adıgüzel, yapılan yatırımla büyüyen fabrikanın, sosyalizmin çözülmesinden sonra halka dağıtılan yüzde 35 hissesinin yüzde 5 civarında kaldı ve URB Rulman fabrikalarının yüzde 91 hissesi tamamen Türkiye yatırımı olarak devam ettiğini dile getirdi.

URB Grup'un, Sosyalizm döneminde dünyanın rulman ihtiyacının karşılayacak ülke olarak düşünülen Romanya;da açılan ve bugün Avrupa'nın en büyük rulman fabrikaları içinde gösterildiğini vurgulayan Harun Adıgüzel, “Bu fabrika yüzde 91 Türkiye sermayesi. Avrupa;nın en büyük rulman fabrikaları arasında gösteriliyor. Burada batık durumda olan bir fabrikayı alıp şu anki konumuna getirdik. Şunu çekinmeden söyleyebilirim, artık dünya rulman sektörü bizi konuşuyor” ifadesini kullandı.

-HARUN ADIGÜZEL-

URB ve ART Grup Üst Yöneticisi (CEO) Harun Adıgüzel 1956'da da Eskişehir;in Sarıcakaya ilçesi Beyyayla köyünde doğdu. Gazi Üniversitesi Makine Mühendisliği;ni bitirdi. Köylü bir ailenin çocuğu olan Adıgüzel, köyünde üniversiteye gitmiş ilk kişiydi. Üniversitenin ardından Almanya;da doktora çalışmasına başladı.
Almanya;da ticarete atılan Adıgüzel Peugeot otomobilleri için rulman ticareti yaptı. 1985' Türkiye;ye döndü ve Türkiye;nin ilk rulman fabrikasının kurulumunda yer aldı. 1996'da kendi şirketini kurdu. 1998'de önce URB Grup;u özelleştirmeden faydalanarak satın aldı, 2006'da ise ART Grup Rulman Fabrikasını kurdu. Halen Macaristan;daki MGM Rulman Fabrikaları;nın da CEO;luğunu yapan Adıgüzel 2012'de Hindistan;da açılacak bir rulman fabrikasının kurulumu için çalışmalarını sürdürmektedir.

-RULMAN-

Türk Dil Kurumu Büyük Sözlük'te “Mekanik ve elektrikli sistemlerde kayma sürtünmesi yerine bir yuvarlanma sürtünmesi sağlayarak enerji kayıplarını azaltmak için yataklar ile muylular arasına yerleştirilen parça” olarak tanımlanan rulman, bazı kullanıcılarca “bilya” ve “bilyalı” olarak da adlandırılmakta.
Rulman; bir güç aktarım ürünü olduğundan, insan hayatının her alanında, içinde “dönme” hareketini barındıran her makine ve ekipmanda kullanılmakta.
Endüstriyel pazarda, yarı mamul mallar sınıfına giren rulman, endüstriyel ürünün bakımı için satılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!