Güncelleme Tarihi:
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası meclis toplantısına katıldı. Toplantıda, 12 yıl boyunca Ankara Sanayi Odası Başkanlığı görevini yaptığını, bu süre içinde her hükümete destek verdiğini belirten Çağlayan, AK Parti hükümetiyle Türkiye'nin yeniden bir değişim sürecine girdiğini kaydetti.
Sanayici, tüccar, ve ticaret erbabı ile 70 milyon tüketicinin kendisinden bir çok beklentisinin olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, “İnşallah bu kesimlerin yüzünü kara çıkarmam” dedi.
Dünyada global bir değişim yaşandığını, Türkiye'nin de mevcut hükümetle birlikte değişim ve dönüşüm içine girdiğini ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu:
“Türkiye, dünyadaki gelişimlerden, değişimlerden ayrı olamaz. Türkiye, bir değişim ve dönüşüm içinden geçiyor. Türkiye yeniden yapılanma sürecine girmiştir. Dünyadaki gidişatı tersine döndüremezsiniz, akar suyu tersine akıtamazsınız. Kimsenin böyle bir gücü yok. Değişime ve dönüşüme ayak uydurmak zorundayız.”
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda da reorganizasyon çalışmaları başlattıklarını, bakanlığın görev yetki ve alanlarının yeniden tanımlanacağını ifade eden Çağlayan, bu nedenle yeni bir strateji, vizyon ve misyon hazırladıklarını bildirdi. Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerinin adeta Sanayi ve Ticaret Bakanlığı gibi 24 saat çalışacağını ifade eden Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 332 milyar YTL olan bütçesini üç ayrı alanda kullanacaklarını kaydetti.
Bu bütçeyi, KOSGEB ve KOBİ'lere, Organize Sanayi Bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin alt yapılarının tamamlanması ile personel harcamalarına harcayacaklarını dile getiren Çağlayan, 70 milyon tüketicinin hakkı ile rekabetin korunmasını sağlayacaklarını vurguladı. Girişimcinin önünde yol gösterici olacaklarını, girişimcinin önündeki engelleri kaldıracaklarını anlatan Bakan Çağlayan, teşvik sisteminde değişikliklere gideceklerini bildirdi. Bakan Çağlayan, şöyle konuştu.
“Türkiye'nin sanayi envanteri hazırlanacak. Böylece sanayileşme stratejileri oluşturulacak. Türkiye, 5 yıl öncesine kadar sanayi ile ilgili elinde ne var ne yok bilmiyordu. Sanayi envanteri ile birlikte tüm illerde sanayi kuruluşlarının istihdam, kapasiteleri, enerji kullanımları, teknolojileri ve diğer bilgileri çıkarılacak. Yeni teşvik sistemi de buna göre uygulanacak. Mevcut teşvik sisteminden her kesim rahatsızdı. İllerin kimlik taraması yapılacak. Hangi ilde hangi ilçede neler yapılıyor, ona göre teşvik sistemi yürütülecek. Bölgesel, yöresel ve sektörel teşvikler uygulanacak. Antalya turizm ağırlıklı ise, burada turizmin çeşitlendirilmesi konusunda teşvikler yaratılacak. 81 ili gezerek, valilerden ve ilgili kurumlardan bilgi alacağız. Bunları neden yapıyoruz? Dünyanın 17. en büyük ekonomisi olan Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokmak için.”
“ARTIK ESKİSİ GİBİ YÜZDE 70-80 KAZANMA DÖNEMİ BİTMİŞTİR”
Esnaf, tüccar ve sanayicinin sigorta primleri ve vergilerin düşürülmesini istiyorsa, ekonomide kayıt dışılığın önlemesi gerektiğine işaret eden Çağlayan, şöyle devam etti:
“Kayıt dışılıkla topyekun mücadele etmeliyiz. Kayıt dışılığı önlersek, vergi oranları da sosyal güvenlik primleri de düşer. Şimdi işverenlerin sosyal güvenlik primleri 5 puan düşürülecek. Kayıt dışılığın önlenmesi konusunda da işverenlerimiz gereğini yapmalıdır.”
Büyük Mağazacılık Yasası, Toptancı Hal Yasası, Lisanslı Depoculuk, Organize Sanayi Bölgeleri hakkındaki kanunların yeniden revize edileceğini anlatan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“AB ile üyelik müzakerelerinde 35 mevzuatın 21'ini Sanayi ve Ticaret Bakanlığı gerçekleştirecek. Türkiye yeni bir yapılanma sürecine girmiştir. Ekonomide esnaf ve tüccarın şikayetlerinin altında yatan neden, artık eskisi gibi yüzde 70-80 oranında kazanamamasıdır. Artık eskisi gibi yüzde 70-80 oranında kazanma dönemi bitmiştir. Tek haneli enflasyonla yaşamayı öğrenmeliyiz. Artık esnaf, tüccar kümelenme modeline geçmeli.”
MAĞAZACILIK KANUNU
Büyük mağazacılık kanunu hakkında eleştirilerin sürdüğünü belirten Bakan Çağlayan, bu konuda her kesimi dinleyeceğini ve uzlaşma arayacağını bildirdi. Çağlayan, şöyle devam etti:
“Bu yasa her kesimin uzlaşması sağlanarak geçmelidir. Mevcut Türk Ticaret Kanunu 50 yaşında. Yeni TTK, bin 500 maddeden oluşuyor. Bu yasa neler getirecek? Bu değişiklikle tek ortaklı anonim ve limited şirket kurulabilecek. Artık 4 yaşındaki çocuk şirket hissedarı yapılamayacak. Şirket genel kurulları online yapılacak.
Hissedar elektronik ortamda oyunu kullanabilecek. Şirket ortaklarının hisseleri şeffaf hale getirilecek. Bu nedenle yeni TTK ve bununla ilgili mevzuat çok önemli. Bu yasa ile şirket denetimlerini yapan bağımsız denetim kurumları da denetlenecek. Türkiye'de şirketlerin değerleri ve itibarları artırılacak. Saydam ve şeffaf olduğunuz zaman Türkiye'ye uluslararası yabancı sermaye girişi de daha da artacak. Mağazacılık Kanunu'nda her kesimi dinleyeceğim ve uzlaşma arayacağım.”
SERACILIK SANAYİ TEŞVİK KAPSAMINA ALINACAK
Antalya bölgesinin tarımsal üretimin öncüsü olduğuna, seracılığın çok geliştiğine dikkati çeken Bakan Çağlayan, modern sera üretiminin de sanayi teşvik kapsamına alınacağını bildirdi.
KOSGEB'in fonksiyonlarını değiştireceklerini ifade eden Bakan Çağlayan, KOBİ'lerin istihdamına yönelik teşvikler getirileceğini söyledi. İstihdamı teşvik etmek amacıyla her KOBİ'ye sıfır faizli 18 ay vadeli 100 bin YTL teşvik verileceğini belirten Çağlayan, işsizlik sorununda istihdam arzı ile talebin çakışmadığını belirtti. Çağlayan, vasıflı eleman yetiştirilmemesi konusunda YÖK ve üniversitelerin sorumlu olduğunu iddia ederek, Türkiye'nin her yıl 1 milyon insanına iş bulmak zorunda olduğuna dikkati çekti. Çağlayan, şunları kaydetti:
“Türkiye'nin hangi sektörde ne kadar nitelikli elemana ihtiyacı olduğu belirlenmelidir. YÖK'ten şikayetçiyim. Türkiye'nin sorunu milyonlarca üniversite mezununun boşta olmasıdır. YÖK ve üniversiteler, Türkiye'de istihdam envanterini çıkarmalıdır. Bu konuda o kurumlara büyük görev düşüyor. İlk defa son dönemde teknik lise mezunlarının düz liselere oranı bu dönemde arttı. Teknik lise mezunlarının düz liselere oranı yüzde 65 düzeyine çıktı. Bu sevindiricidir.”
ATSO BAŞKANI ÖZGEN: “ÖZAL MODELİ VE ATILIMI UYGULANSIN”
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Özgen de, konuşmasında sanayi, tüccar, esnaf ve ticaret sektörünün sıkıntılarını anlattı. Türkiye'nin 1980'li yıllarda Turgut Özal ile birlikte bir atılım yaşadığını belirten Özgen, şöyle konuştu:
“Şimdi Türkiye'nin yeni sektörlerinde atılım yapma zamanıdır. Sizden ve Hükümetten beklediğimiz, Özal'ın yaptığı gibi Türkiye'nin önüne yeni bir sanayi stratejisi koymanızdır. Bu enerji, gıda, sanayi, otomotiv olabilir. Bu tür büyük ölçekli sektörler gelir yaratır, fakat KOBİ'lere hitap etmez. Türkiye'de konfeksiyon, inşaat gibi yüksek istihdam sektörleri önemlidir. Bu nedenle sektörel stratejiler belirlenmeli ve buna göre adımlar atılmalıdır.”