Cağlayan: Suriye kendi kendine yaptırım uygulamaya başladı

Güncelleme Tarihi:

Cağlayan: Suriye kendi kendine yaptırım uygulamaya başladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2011 15:26

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Şu anda Suriye kendi kendine ekonomik yaptırım uyulamaya başladı. Serbest Ticaret Anlaşması'nı askıya aldı. Bizde şu anda Bakanlar Kurulu kararı Sayın Başbakanımız tarafından ya bugün imzalanacak ya imzalandı. Türkiye'ye karşı sen böyle bir önlem alıyorsan, ben de aynı önlemi almak zorundayım” dedi.

Haberin Devamı

 

Çağlayan “2023'e Doğru Özel Ekonomi Bölgeleri Çalıştayı”nda yaptığı konuşmada, komşularımızda yaşanan sıkıntıları birebir takip ettiklerini ifade ederek, gerek Mısır gerek Libya gerek Tunus gerek Suriye konusunda izleme masaları kurduklarını ve ihracatçıların yatırımcıların bütün sorunlarını izlemeye başladıklarını söyledi.

Çağlayan, şöyle devam etti:

“Suriye yönetimi keşke bunları yapmasaydı, keşke Suriye bu hale getirilmemiş olsaydı, keşke Suriye yönetimi vatandaşlarının istemiş olduğu demokratik hak ve özgürlüklere cevap verecek bir geçiş sistemini kursaydı. Artık dünyada ülkelerin çok zengin olması, maddi kaynakları yeterli değil. Demokratik kaynaklarının zenginliği de son derece önemli. Talepler bu yönde geliyor. Bugün Suriye yönetiminin almış olduğu kararlarla resmen şu anda kendi ayağına sıkıyor. Keskin sirke küpüne zarar verir. Bugün Suriye, Türkiye'den yapmış olduğu ithalatla Gaziantep'ten yapmış olduğu ithalatla ara malı ithalatı yaparak, Suriyeli sanayiciler üretim yapıyor. Ticarete konu olan malları alıp satıyorlar.

Haberin Devamı

Suriye'nin Türkiye'de, Türkiye'nin Suriye'de önemli ekonomik yapısı var. Türkiye, Suriye ekonomisinin can damarıdır, şah damarıdır. Bunu Suriye yönetiminin bilmesi gerekiyor. Bizim Suriye'ye 2011 yılının 9 ayında ihracatımız 1,5 milyar dolar. Suriye'nin bize yapmış olduğu ihracat geçe yıldan bir önceki yıla göre yüzde 55 artmıştır. Serbest Ticaret Anlaşması'nın tam nimetlerini Suriye yiyecekken, kalktılar Serbest Ticaret Anlaşması'nı askıya aldılar. Tavşan dağa küsmüş, dağın haberi yok. Burada alınan bu yanlış karar direk Suriye ekonomisine zarar verecektir, Suriye'nin maliyetlerini artıracaktır. Petrol ihracatı azalmış, gelir kaynakları azalmış, üzerinde birçok Avrupa Birliği'nin ve Arap Birliği'nin yaptırımı bulunan Suriye bir tarafta para bulmakta zorlanırken bir taraftan da bunları daha pahalıya alacaklar.”

Suriye kendi kendine ekonomik yatırım uygulamaya başladı

Suriye'nin geçiş ücretlerine zam yaptığını hatırlatan Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Geçişe engel getirmiştir. Bakın tekrar söylüyorum; bizim elimiz boş değil. Birçok şeyi biz de yapabiliriz. Ama bunları yaparken Suriye vatandaşlarının, kardeşlerimizin ve oradaki işadamlarının bundan menfi etkilenmemesini istiyoruz. Bundan dolayı da biz biraz daha işi ağırdan alıyoruz. Kapı kapatmaksa, biz de kapı kapatmayı biliriz. Transit geçişi engellemekse biz de aynısını yaparız. Türkiye'nin Suriye üzerinden Ortadoğu'ya açılışı için tek kapı değil ki. O alternatifleri biz aylardır, yıllardır çalışıyoruz. Mersin'den İskenderiye'ye gönderirim, Mersin'den Beyrut'a gönderirim, aynı şekilde Türkiye'den Habur Kapısı'ndan Irak ve Ürdün'e gönderirim. Ama biz istedik ki, bunu Suriye ekonomik anlamda kendi kendine yaptırım uygulamasın. Şu anda Suriye kendi kendine yaptırım uygulamaya başladı. Serbest Ticaret Anlaşması'nı askıya aldı. Bizde şu anda Bakanlar Kurulu kararı Sayın Başbakanımız tarafından ya bugün imzalanacak ya imzalandı. Türkiye'ye karşı sen böyle bir önlem alıyorsan, ben de aynı önlemi almak zorundayım. Ama ümit ediyoruz ki; inşallah bir an önce Suriye hak ettiği yönetim yapısına kavuşur. Suriye yapmış olduğu bu hatalı davranışlardan vazgeçer ve yine ticaretimiz artar.”

Haberin Devamı

Suriye ile tarih boyunca sınır komşuluğu yaptığımızı, 920 kilometrelik sınır bulunduğunu ifade eden Çağlayan, “Böyle bir ortamda Suriye'nin Türkiye'ye çok ihtiyacı vardır. Türkiye, Suriye'nin batıya açılan kapısıdır, Kafkaslar'a açılan kapısıdır. Ama Türkiye adına Ortadoğu'ya açılacak sadece Suriye değil birçok kapımız var” dedi.

Oradaki işadamlarının tedirginliğini bildiğini ifade eden Bakan Çağlayan, “Suriyeli işadamları, kendi hükümetlerinin aldığı bu karardan dolayı dolayı ciddi ekonomik darboğaz içindeler” diye konuştu.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan'ın “Suriye ile ticaret yapan firmalara bankaların iyi yaklaşım göstermesi” sözlerini hatırlatan Çağlayan, Türkiye'de bankacılık sisteminin topladığı mevduatın yüzde 80'inin krediye dönüştürdüğünü kaydetti.

“Türkiye şu anda sığınacak limanların en başında geliyor”

Bugün yapılan toplantının, Türkiye'nin 500 milyar dolarlık ihracatının ve 2 trilyon dolarlık milli gelirinin temelinde önemli bir kilometre taşı olacağını belirten Çağlayan, “Özel ekonomik bölgeler konseptini beraber gerçekleştireceğiz. Adeta vergisiz gümrüksüz alanlar oluşturarak, hem uluslararası yatırımcıyı ülkemize getirmek hem ülkemizdeki yatırımcılarımızı rekabet gücünde başarılı kılacak olan yeni bir sayfayı açacağız. Türkiye şu anda sığınacak limanların en başında gelen ülkedir. Uluslararası yatırımın hedef seçtiği, geldiği bir ülkedir. Böyle bir rüzgarı da değerlendirmek ve bununla yelkenlerimizi doldurmak da bize kalıyor. Biz de bugün onu yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!