Çağlayan: Kredi kartlarıyla ilgili önemli değişiklikler yapıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Çağlayan: Kredi kartlarıyla ilgili önemli değişiklikler yapıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2009 15:01

Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, çek, kredi ve kredi kartlarıyla ilgili çok önemli düzenlemeler içeren çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Çağlayan, "Son yıllarda yanlış bir amaçla kullanılmaya başlayan; ancak doğru bir amaçla Türk Ticaret Kanunu'nun 711. maddesine konulan ve bir istismara neden olan 'rıza dışında çek' ve bununla ilgili çıkan sorunların önünün alınması noktasında da önemli çalışmalar yapıyoruz” dedi.

TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu AKP Kütahya Milletvekili Soner Aksoy başkanlığında, Karşılıksız Çek, Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Yasa Tasarısı, Rekabetin Korunması Hakkındaki Yasada değişiklik öngören yasa tasarısı ile Markaların Korunması Hakkında KHK'de değişiklik öngören yasa tasarılarını görüşmek üzere toplandı.

Çağlayan, toplantıda ilk olarak ele alınan; Karşılıksız Çek, Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Yasa Tasarısı hakkında komisyona bilgi verdi.

Çağlayan, Türk ekonomisinin güçlendirilmesi amacıyla kredilendirme faaliyetlerinin desteklenmesinin zorunluluk olarak ortaya çıktığını belirterek, ancak yüksek faizler ve öngörülmeyen bazı finansal dalgalanmaların, bazı kişi ve kurumların istemediklerini ve bütün iyi niyetlerine rağmen ekonomik faaliyetleri esnasında çek, senet ve kredi kartı borçlarına ilişkin taahhütlerini yerine getirememesine sebep olduğunu söyledi.

Bu durumdaki kişi ve kurumların Merkez Bankasının kara listesine girdiğini, bu kayıtların kredilendirme ve çek hesabı açma işlemlerinde, kredi talebinde bulunan kişi ve kurumların daha önceki çek, senet ve kredi kartı ödeme kabiliyetlerine ilişkin bir karine teşkil etiğini kaydeden Çağlayan, söz konusu borçların, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce veya yasanın yürürlüğü girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde ödenmesi veya alacaklı kuruluşlarca yeniden yapılandırılması halinde, borcun tamamının ödenmesinin ardından Merkez Bankasında tutulan kayıtların silineceğine işaret etti.

YENİ DÜZENLEMELER

Bakan Çağlayan, ekonomik krize önlem amacıyla Hükümetin “sicil affı” yanında başka çalışmalar da yaptığını bildirdi.

Krediler ve kredi kartlarıyla ilgili çok önemli başka bir düzenleme için de çalışmalarını sürdürdüklerini açıklayan Çağlayan, 5 Ocak Pazartesi günü yapılan Ekonomik Koordinasyon Kurulunda, karşılıksız çek, bireysel krediler, tüketici kredileri ve kredi kartlarını ele aldıklarını söyledi.

Çağlayan, konuyla ilgili teknik çalışmanın başladığını belirterek, “Son yıllarda yanlış bir amaçla kullanılmaya başlayan, ancak doğru bir amaçla Türk Ticaret Kanunu'nun 711. maddesine konulan ve bir istismara neden olan 'rıza dışında çek' ve bununla ilgili çıkan sorunların önünün alınması noktasında da önemli çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Bir çekin zorla ya da rızası dışında alınması durumunda, bunları korumak için getirilen bu düzenlemenin bazı kesimlerce yanlış değerlendirildiğine dikkat çeken Çağlayan şöyle dedi:

“Bu kişi ve kesimler, ödemeleri gereken tarihte çeklerini ödememek için haksız, etik olmayan bir davranış biçimini kullanmaya kalkmışlardır. Aslında bu konuda uygulama açısından çeki verenlerin ve alanların kendini koruyabilecek bir çok düzenleme alanı mevcutken, ayrıca Bakanlığımız tarafından tüm Türkiye'ye, kamuoyuna, oda ve borsalara zaman zaman yazmış olduğumuz yazılara rağmen, maalesef bunu istismar edenlerin sayısı hala oldukça fazladır.

Pazartesi günü Kurulda yaptığımız çalışmada bunu da ele aldık. Bu düzenleme aslında Türk Ticaret Kanunu Tasarısında yapılacaktı. Ama tasarı, Genel Kurulda görüşülmeye başlanmıştır ama hala 2. bölüm üzerinde görüşmeler sürüyor. Konuyla ilgili daha fazla istismarın önlenmesi için Başbakanımızın talimatıyla çalışma başlatılmıştır.”

TASARI EKSİK

Tasarının üzerinde söz alan CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, söz konusu yasanın gerekli olduğunu ancak eksik hazırlandığı eleştirilerini getirdi.

Seyhan, sicil affının 22. Dönemde de çıkarıldığını hatırlatarak, piyasalarda kredi alma ve borç ödeme konusunda sorun olduğunu ifade etti.

Seyhan, Dünyada yaşanan ekonomik kriz dalgasının Türkiye’de de yaşandığını bu krizin ise henüz bitmediğini belirterek, “Bu kez kriz sonrasında değiliz. Krizdeyiz. Eğer dünyanın bir parçasıysak, gelişmelerden etkileneceğiz. Bana göre, kriz hala çıkışta ve henüz zirveye ulaşmadı” dedi.

Seyhan, çıkarılan sicil affının sadece Merkez Bankası kayıtlarının silinmesini öngördüğünü ancak, bunun sadece kamu bankalarının dikkate aldığını, özel bankaların ise kendi kayıtlarını muhatap aldıklarını savundu.

Seyhan, tasarının yasalaştıktan sonra çok fazla bir yaptırımı olmayacağı görüşünü savunarak komisyona şu önerileri getirdi:

“Eğer kamu bankaları için düzenleme yapılıyorsa bunun için kanun çıkarmaya gerek yok, genelge yeterli olabilir. Sicil affının yanı sıra borçların yeniden yapılandırılması ve piyasaya yeterli kaynağın sunulması birlikte düşünülmelidir. Aksi takdirde 1 yıl içinde yine kara liste mağdurları birikecek.”

AKP Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu da, özel bankaların bu düzenlemeyi dikkate almayacaklarını, bu düzenlemenin daha çok kamu bankalarına yönelik olduğuna dikkat çekerek, tasarının genişletilerek koyulacak hükmün özel bankaları da kapsamasını önerdi. Bayramoğlu, “Merkez Bankası kayıtları temizler. Ancak, özel bankalar bu düzenlemeyi dikkate almayabilirler. Dolayısıyla çıkacak yasanın da pek bir anlamı olmaz. Bu sicil affının yeniden gündeme gelmemesini sağlamak amacıyla bir düzenleme yapılmalı” dedi.

YOL GEÇEN HANI

AKP Konya Milletvekili Hasan Angı ise özel bankaların Merkez Bankası’nın sildiği kayıtları dikkate almayacağı yönündeki eleştirilere katılmadığını belirterek, “Sağlam bir müşteri ile sıkıntılı bir müşteri aynı tutulamaz. Banka parasını almayacağı sıkıntılı müşterisine niye yeniden kredi versin. O zaman bankalar yol geçen hanına döner” dedi.

AKP’li Bayramoğlu, Angı’nın, “Sıkıntılı müşteri” ifadelerine “Şu anda dünyada sıkıntısız insan yok” diyerek tepki gösterdi.

Aynı tepkiyi Angı’ya gösteren CHP’li Seyhan da, bu yasanın bu haliyle çıkması durumunda 2003 yılında çıkarılan yasadan hiç bir farkı olmayacağını savundu. Yapılacak yeni bir düzenlemeyle özel bankalara bir yaptırım getirilmesi görüşlerini yineleyen Tacidar Seyhan, kredi borçlarının da yeniden düzenlemesi gerektiğini söyledi.

MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu da, Merkez Bankası’nın kayıtları silse bile özel bankaların kayıtları silmeyeceğini söyledi.

Milletvekillerinin önerilerine yanıt veren Bakan Çağlayan, eleştiri ve önerilere katıldığını, ancak bu yasanın Merkez Bankası, BDDK, SPK gibi pek çok kuruluştan görüş alınarak hazırlandığını kaydederek yasanın aynen geçmesi taraftarı olduğunu söyledi.

Görüşmelerin ardından Tasarı iktidar ve muhalefete mensup milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

TASARI NELER GETİRİYOR

Tasarı yasalaşırsa, karşılıksız çek, protestolu senetler ile kredi kartları borçlarını yasanın yürürlülük tarihinden önce veya yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde yapılandıran ya da ödeyenler, borcun tamamının ödenmesini takiben Merkez Bankası tarafından oluşturulan kara listeden çıkartılacak

Sicil affı sonrası, bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve tüketici finansman şirketlerince yapılacak kredilendirme, çek karnesi verilmesi ve diğer işlemlerde silinmiş kayıtlar dikkate alınmayacak. (


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!