Güncelleme Tarihi:
IMF ile anlaşılmasına karşı çıkan Bakan Çağlayan, Türkiye’nin bugün IMF’ye muhtaç olmadığını savundu. Çağlayan, “Dünyada 80’den fazla ülkenin kredi notu geriye gitti. 14 ülkenin kredi notu arttı. Türkiye, kredi notu 2 kademe yükseltilen tek ülke. Bu krizde biz krizzedeyiz. Bizim elimizde olan kriz değil. Avrupa’yı da hallaç pamuğu gibi atan bir kriz. Türkiye’de sıkıntılar da tabii ki var. IMF bizim için olmazsa olmaz değil. IMF’nin akreditasyon, sigorta olma özelliği var” dedi.
IMF de çift taraflı
Türkiye’ye kredi notu konusunda geçmişte cimri davranan Moody’s ve Fitch gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının küresel krize rağmen ‘kara kaşımız’ için not artırmadığını söyleyen Zafer Çağlayan, “Notumuz mali disiplinden artırıyor. IMF gelse de bunu isteyecekti” dedi ve şöyle devam etti: “IMF çift taraflı. Krizde bütün ülkelere ‘Para harcayın. İç piyasanızı kuvvetlendirin. İşçi kaybı olmaz’ derken Türkiye’ye döndü, ‘Sen hariç!’ dedi. Niye babam, benim başım mı kel. IMF ile anlaşma olursa dövizin rekabet ettiremez hale gelmesi noktasında, ihracatımızın ciddi sıkıntıya gireceğini biliyorum.”
Dün açılan Heimtextile’de, 2008 ihracatı 3 milyar dolar olan Türk ev tekstil sektöründen; Zorlu, Sanko, Verdi,
Özdilek, Maisonette, Lüks Kadife, Küçükçalık gibi üreticiler iş bağlantıları kurmaya başladı. Türk firmalarının, Uludağ İhracatçı Birlikleri (UTİB), Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Türkiye ihracatçı Birlikleri işbirliğinde katıldıkları fuarı gezen Bakan Çağlayan, Türk Ev Tekstili ve Sanayicileri Derneği (TETSİAD) Başkanı Recep Tanrıverdi’nin firması Verdi’nin standında ihracatçılarla sohbet etti. UTİB Başkanı İbrahim Burkay, “Fuar 2010’un nasıl geçeceğinin göstergesi. Sektör, biraz ışık görebildi” dedi.
Merkez Bankası, kedinin bıyığını kesti
DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, “Değerli TL’nin faydası nedir” sorusuna karşılık, ‘Siyaset, Merkez Bankası’nın bağımsızlığına dil uzatıyor’ diyorlar. Ben dil uzatmıyorum yanlışı söylüyorum” dedi. Çağlayan şöyle devam etti: “İhracatçı ‘Döviz indi 1.45 liraya’ diye sıkıntı yapıyor. Bu kedinin bıyıklarının kesilmesine benzer. Kedinin anteni bıyıktır. Kesersen, kendi ekseni etrafında döner durur.”