Güncelleme Tarihi:
TEKEL eyleminden fotoğraflar
DİSK Başkanı Çelebi’den, Tekel işçilerine destek
TEKEL işçilerinin eyleminin 63. gününde, eyleme destek veren TÜRK-İŞ, DİSK, Türkiye KAMU-SEN ve KESK genel sekreterleri, konfederasyon başkanlarının 12 Şubat 2010 tarihinde yaptıkları toplantıda aldıkları kararlar doğrultusunda önümüzdeki hafta yapılacak eylemlerin neler olacağını karara bağladılar.
TÜRK-İŞ Genel Merkezinde yapılan toplantı sonrasında TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Mustafa Türkel, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Türkiye KAMU-SEN Genel Sekreteri İsmail Koncuk ve KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek kameralar karşısına geçti.
Toplantıda aldıkları kararları değerlendiren TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve TEK GIDA-İŞ Genel Başkanı Türkel, “konfederasyon başkanlarının toplantıda aldığı kararlar doğrultusunda belirledikleri eylem takvimiyle yeni bir sürecin arifesinde olduklarını” söyledi. Tüm illerinden Ankara'ya yapılacak temsili yürüyüş için toplantıya katılan konfederasyonların kendi üyelerini organize edeceğini anlatan Türkel, “yapılacak eylemin ülke sınırlarını aşarak uluslararası boyut kazanacağını” kaydetti. Türkel, “Hükümete dedik ki '4/C sizin olsun, biz ilgilenmiyoruz. TEKEL işçisinin üzerinden 4/C'yi meşrulaştırmanıza izin vermeyeceğiz'. 4/C hukuksuzdur” diye konuştu.
Türkel, 4/C konusunda hukukçularının çalışmalarını son aşamaya getirerek bugün ya da yarın sabah Danıştay'a müracaat edeceklerini ifade ederek, yürütmenin durdurulması ve 4/C'nin iptal edilmesi talebinde bulunarak bu statüsündeki çalışanların çalıştıkları yerde işçi olarak kabul edilmelerini isteyeceklerini söyledi.
“BİR YILDIR AİDAT ALMIYORUZ”
“TEKGIDA-İş Sendikası olarak bir yıldır TEKEL işçilerinden sendika aidatı almıyoruz” diyen Türkel, Tekel işçilerinin özlük haklarıyla başka bir kamu kuruluşuna gittiklerinde sendikanın örgütlü olduğu gıda iş kolundan çıkacağını ve TEKEL işçilerinin artık TEKGIDA-İŞ'e üye olmalarının mümkün olmayacağını söyledi. Türkel, kendisini dinleyen işçilere “Biz sizden aidat alıyor muyuz?” diye sordu ve işçiler hep birlikte “Hayır” yanıtını verdi.
Destek veren emek örgütleriyle birlikte sorunun masada çözülmesinden yana olduklarını da belirten Türkel, “Bize çadırlarınızı yıkarız dediler. Daha önce çadırlarımız yoktu. Yıksınlar, yenisi yaparız” diye konuştu.
Tekel işçisinin mücadelesinin meşru ve yasal olduğunu ifade eden Türkel, “Burası TEKEL işçisinin tapulu malıdır” dedi. “TEKEL işçisinin mücadelesinin yasal olduğunu” söyleyen Türkel, “yasadışı diyenlerin Anayasa'nın 90. maddesi ile ILO Sözleşmesinin ilgili hükümlerine bakmasını” istedi.
“Mücadelelerinde kimseyi incitmemeye özen gösterdiklerini ve bundan sonra da eylemin sendika önderliğinde devam edeceğini” anlatan Türkel, “Hiç kimse yarın bize şiddet uygulanacağı zaman şiddete başvurmayacak. Çadırlarımızı söküyorlarsa seyredeceğiz. Ertesi gün tek tip yeni baştan çadır kuracağız. Bizden kurtuluş yok. Bilsinler ki, bu hükümet bizim sorunumuzu çözmeden Tekel işçisinden, TEKGIDA-İŞ Sendikasından, TÜRK-İŞ'ten kurtuluş yok” dedi.
TEKEL İŞÇİLERİNİN BELEDİYELERE ALINMASI
Belediyelerin işçi alabilmesinin İçişleri Bakanlığının kadro tahsisi, Maliye Bakanlığının kadro vermesi ve yine Maliye Bakanlığının ekonomik destek vermesiyle mümkün olabileceğini kaydeden Türkel, herhangi bir belediyenin Tekel işçisi alabilmesi için Bakanlar Kurulu'nun belediyelere yetki vermesi gerektiğini ifade etti. Türkel, TEKEL işçilerinin belediyelere alınma kararı çıktığı takdirde ertesi gün eylemlerine son vereceklerini de söyledi.
İşçilere de seslenen Türkel, sendikal yapının dışında olan kişi ve grupların bireysel yaptıkları eylem ve açıklamaları da hoş görmeyeceklerine de belirterek, bundan sonra benzer bir durumun yaşanması halinde bu kişilerin sendikayla yollarının ayrılacağını ifade etti.
Türkel, Avrupa'daki sendikaların “Tekel işçisi olarak Avrupa kentlerinde eylem yaptıklarını” da söyledi.
EYLEM TAKVİMİ
Konfederasyon genel sekreterlerinin 12 Şubat 2010'daki toplantı doğrultusunda bir araya geldiklerini ve bu hafta yapılacak eylemlerle ilgili kararlar aldıklarını söyleyen Türkel, “Herkes hemen, şimdi Ankara'ya hareket edecek” dedi.
Tekel işçileriyle önümüzdeki hafta gruplar halinde toplantı yaparak bundan sonra yapılacak eylemleri belirleyeceklerini anlatan Türkel, dört konfederasyonun genel sekreterlerinin toplantıda aldıkları kararlar doğrultusunda bu hafta yapılacak eylem takvimini işçilere duyurdu.
Eylem takvimine göre, konfederasyonlara bağlı tüm şubelerce 18 Şubat 2010 Perşembe günü “Tekel işçisinin mücadelesi mücadelemizdir” ve “Kuralsız ve güvencesiz çalışmaya hayır” pankartları şube binaları başta olmak üzere her yere süresiz olarak asılacak. Konfederasyonların temsilcileri tüm illerde 19 Şubat 2010 Cuma günü, tespit edecekleri merkezlerde, oturma eylemi yaparak kitlesel basın açıklamaları düzenleyecek. Aynı gün, illerden hareket edecek olan konfederasyon temsilcileri 20 Şubat 2010 Cumartesi günü saat 11.00'de Ankara'da olacak ve saat 12.00'de Sakarya Meydanı'nda bir araya gelerek Tekel işçileriyle birlikte çadırlarda kalacak. Cumartesi günü aynı zamanda “Tekel İşçileriyle Dayanışma Günü” olarak ilan edilecek.
21 Şubat 2010 Pazar günü ise saat 12.00'de yapılacak kitlesel basın açıklamasıyla temsilciler illerine uğurlanacak.
TEK GIDA-İŞ Genel Başkanı Mustafa Türkel, Tekel işçilerinin haklı ve meşru mücadelesine bir müdahale olması durumunda anında tüm illerde yapılacak eylemlerle cevap verileceğini belirterek, yapılacak eylemlere tüm emek ve meslek örgütleri ile aydınlar, sanatçılar ve halkı katkı vermeye çağırdı.
TEKEL işçilerinin TÜRK-İŞ Genel Merkezi önünde sürdürdükleri eylem nedeniyle TÜMTİS, PETROL-İŞ ve HARB-İŞ sendikalarının başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi ve Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ da TEKEL işçilerini ziyaret ederek, eylemlerine destek verdi.
1370 KİŞİ BAŞVURDU
İş sözleşmesi sonlandırılan 8 bin 247 TEKEL işçisinden 1370'inin 4/c'den yararlanmak için başvurduğu, 8 bin 20 işçinin de tazminatlarını bankadan çektiği öğrenildi.
Alınan bilgiye göre, özelleştirmenin ardından 8 bin 247 TEKEL işçisinin iş sözleşmesi sonlandırıldı. Bu işçilerden 1370'inin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/c maddesinden yararlanmak için başvurdu. Bu arada, 8 bin 20 işçinin de tazminatlarını bankadan çektiği ifade edildi.