Meltem KARA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2010 00:00
Belediyeler, bu yıl sıcak hava ve iftar saatinin geç olması nedeniyle çadırları kaldırıp sokak sofralarına yöneldi. İstanbul’da her gün caddelere kurulan iftar sofralarında 90 bin kişiye yemek verilirken, bunun maliyeti de 15 milyon lirayı bulacak.
GEÇEN yıl ekonomik krizin etkisiyle sponsor bulamayıp iftar çadırlarının sayısını azaltan belediyeler, bu yıl sıcak hava ve iftar saatinin geç olması nedeniyle çadırları kaldırıp sokak sofralarına yöneldi. Ramazan öncesinde çadır kurulmayacağının açıklamasının ardından, İstanbul’daki iftar çadırları Eminönü, Bağcılar ve Üsküdar’a kuruldu. Diğer belediyeler ise her akşam mahalle aralarına ve caddelere kurdukları iftar sofralarında 2-6 bin kişiye
yemek vermeye başladı. İstanbul’da günde yaklaşık 90 bin kişi iftar sofralarında orucunu açarken, bu hizmetin günlük maliyeti de 500 bin lirayı aşıyor. Ramazan boyunca iftarda verilen yemeğin maliyeti de 15 milyon lirayı bulacak.
Çadır yerine sokak sofrasıİstanbul’da bu yıl Eminönü, Bağcılar ve Üsküdar’a iftar çadırı kurulacağı açıklansa da, bazı belediyeler çadır alışkanlığını devam ettiriyor. Şişli Belediyesi Ayazağa ve Mecidiyeköy’de çadır kurarken, Ataşehir, Bahçelievler, Sarıyer’de de çadırlarda yemek veriliyor. Diğer belediyeler ise iftar sofraları hazırlamaya başladı. Bu şekilde ilçelerinin her gün farklı bir sokağında halkın hep birlikte oruç açmasını sağlayan belediyeler, bir yandan da ihtiyaç sahiplerine gıda yardım paketlerini ulaştırıyor. Yardım paketlerinin sayısı da 30 bini aşıyor.
Paketli yemek 7 liraÜmraniye ve Küçükçekmece Belediyeleri’nin düzenlediği sokak iftarlarında hizmet veren Doruk Yemek’in Genel Müdürü Bülent Ecevit, mahallelerde kurulan iftar sofralarının maliyetleri hakkında şu bilgileri verdi: “İftarın maliyeti karşı tarafın taleplerine göre şekilleniyor. Fiyatın belirlenmesinde menü belirleyici olurken, personel maliyetleri teknolojik alt yapı da etkili oluyor. Açılış için hurma, zeytin gibi iftariyelik, meyve suyu, su, et yemeği, çorba, pilav ya da makarna ve tatlı paketler şeklinde veriliyor. 4’lü paketlerde fiyat en az 7 liraya iniyor ve 12 liraya kadar çıktığı da oluyor.”
Kazanlarda 4 liraya indiPaketsiz, kazanlarda pişen yemeklerin sunumunda ise fiyatın aşağı düştüğünü ifade eden Ecevit, “Burada fiyat 4 liraya kadar inebilir. Personel, taşıma, yemeğin bozulmadan ve kurumadan aynı kalması için gereken alt yapı önemli. Paketler şeklinde verilen yemeklerde 300 personel hizmet verebilirken, kazanlarda hizmet veren personel sayısı da azalıyor” dedi.
Geçen yıl ramazan ayında kurulan iftar çadırı, iftariyelik, erzak ve gıda yardımlarında önemli bir düşüş yaşandığını hatırlatan Bülent Ecevit, şunları söyledi: “Bu sene ramazan daha hareketli geçiyor. Geçen yıl bütçe yönünde sıkıntılar vardı. Bu yıl daha fazla iftar veriliyor. Nüfusu en küçük belediyeden en yüksek belediyeye kadar her biri etkinlikler düzenliyor. Bu da hazır yemek sektörüne ramazan verimlili getiriyor. Alt yapısı güçlü olan yemek şirketleri bu hareketten yararlanabilir.”
Esenler 40 bin kişiyle Guinness’i deneyecekESENLER Belediyesi, yaklaşık 3 bin kişinin yararlandığı eve teslim iftar paketleriyle hizmet verirken, bir yandan da çalışan ve iftara yemek yetiştiremeyenler için de ‘Alo İftar’ hizmeti veriyor. Esenler Belediyesi’ne bağlı olanların bu hizmetten ramazan ayı boyunca 2 kere yararlanma şansı bulunuyor. Bu yıl yalnızca bir kez iftar sofrası kuracak olan belediye, bunda da Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye çalışacak. 21 Ağustos’ta 3 kilometrelik masada 40 bin kişiye hizmet vermeyi hedefleyen Esenler Belediyesi, 10 mahallesinde de ‘konu komşu iftar’ ismiyle yemek veriyor.
Et fiyatları maliyeti artırdıESENLER ve Bağcılar Belediyesi’nin iftar sofralarını hazırlayan Derya Yemek’in yetkilileri, şöyle konuştu: “Belediyeler genellikle iftarda et yemeğinin olmasını istiyor. Her yemekte dana eti kullanıyoruz. Ancak et fiyatlarının yükselişiyle birlikte bir kişilik yemeğin de maliyeti yükseliyor. Kârımızdan feragat ederek bunu yansıtamaya çalışıyoruz. Geçen yıla göre zam yapmadık ve yüzde 15 seviyelerinde olan kâr oranımızı yüzde 7’ye düşürdük.”
Anadolu’da çadır geleneği devam ediyor İstanbul’da belediyeler sokak sofralarına geçiş yaparken, Anadolu’da çadır geleneği devam ediyor. Gençlik Parkı’nda Ramazan programı düzenlenen Ankara’nın 26 farklı noktasında iftar çadırı bulunurken, Eskişehir’deki 7 çadırda halk buluşuyor.
Gaziantep’te Ramazan boyunca 90 bin kişiye hizmet verecek 4 çadır yer alırken, Manisa’da 5 çadır bulunuyor. Elazığ’da 13 çadırda günde 5 bin kişi hedeflenirken, Van’da kurulan tek çadırda 1000 kişi, Malatya’da 1500 kişi orucunu açıyor.
Kırıkkale ise bu yıl iftar çadırlarını kaldırarak ihtiyaç sahiplerine yardım götürmeyi tercih etti.
Kardeş belediye Almanya’da da iftar yapacakTÜRKİYE’nin en büyük ve klimalı iftar çadırını kuran Bağcılar Belediyesi, yalnızca Türkiye’de değil yurtdışında da iftar vermenin planlarını yapıyor. Almanya’nın Hamm Büyükşehir Belediyesi ile ‘kardeş belediye’ olan Bağcılar, önümüzdeki günlerde burada da yemek verecek. Kazakistan için de aynı planları bulunan belediye, 21 Ağustos günü Çanakkale’de de şehitleri anmak için iftar sofrası hazırlığında.