Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2005 00:00
Narnia Günlükleri: Aslan, Cadı ve Gardrop’un film uyarlamasında cadının çocukları Türk lokumuyla kandırması, İngiltere’de lokum satışlarını patlattı. Market zinciri Tesco, filmde Türk lokumunun görünmesinin ardından İngiltere’de lokum satışlarının yüzde 200 arttığını açıkladı. The Independent Gazetesi de Türk Lokumu hakkında geniş bir haber yayınladı.
İNGİLTERE’nin önde gelen siyasi gazetelerinden The Independent, ‘
Aslan, Cadı ve Türk lokumu’ başlığıyla manşet yaptığı yazıda Türk lokumunun 300 yıllık tarihini ve yeniden parlayan yıldızını anlattı. Türk Lokumu gündeme; Narnia Günlükleri: Aslan, Cadı ve Gardrop’un
film uyarlamasında Türk lokumunun gösterilmesi ile geldi ve bu sayede İngiltere’de lokum satışları patlama yaptı. İngiltere’nin önde gelen süpermarketler zinciri Tesco, filmde Türk lokumunun görünmesinin ardından lokum satışlarının yüzde 200 arttığını açıklarken, Sainsbury zinciri ise lokum satışlarında Narnia etkisiyle önemli artış kaydettiğini bildirdi. Filmde Albino Kar Kraliçe çocukları büyülemek için onlara Türk lokumu verirken, lokum yedikçe daha fazlasını isteyen kahramanlar dikkat çekiyor.
DİSNEY’E TEŞEKKÜR: The Independent, Disney yapımı filmin Türk lokumunun bilinirliğini ve popülaritesini artırdığını vurgulayarak şu değerlendirmelere yer verdi: ‘Disney yapımı Narnia filminde lokum kullanıldı ve Disney sayesinde Batı’nın Doğu’nun en favori tatlısına olan sevgisi bugün her günkünden daha güçlü görünüyor.’
300 YILLIK TARİH: The Independent’da yer alan yazıda 300 yıl öncesine gidilerek şu ifadelere yer verildi: ‘Osmanlı’nın 27’nci sultanı Abdülhamid, 4 eşi ve haremindeki yüzlerce cariyesini Topkapı Sarayı’nın büyük kapılarının ardında mutlu bir hayata kavuşturabilmek için bir tatlı formülünün geliştirilmesi emrini verdi. Bugün ‘Turkish Delight’ (Türk lokumu) adıyla bilinen ve her geçen gün bütün dünyada daha çok tüketilen tatlı da böylece ortaya çıktı.’
HACI BEKİR: Yazıda Ali Muhiddin Hacı Bekir’in tarihçesine de yer verildi ve şöyle denildi: ‘Kastamonu’daki evinde su, şeker, mısır unu, limon kreması tartar ve gülsuyundan lokum tarifini oluşturan Ali Muhiddin Hacı Bekir bu günleri görse çok mutlu olurdu. Hacı Bekir suyu ısıtıp, şeker ve limonu ekledi, bu karışımı da bir başka tavada pişirilen mısır unu, su ve tartara katıp birlikte pişirdi. Karışıma daha sonra gülsuyu kattı ve pudra şekerine bulayıp soğuttuğu karışımı keserek lokum haline getirdi. Hacı Bekir’in birer lokmalık bu yumuşak şekerlemelerine asırlar sonra ‘Türk lokumu’ adı verildi.
SARAYIN GÖZDE YİYECEĞİ:
Osmanlı Sarayı’nın en gözde yiyecekleri arasına giren lokum Hacı Bekir’i de zengin etti. Lokumun tarifi orta ve Yakın doğuyla beraber Balkanlar’a da yayıldı. 1777 yılında Bahçekapı’da ilk dükkanını açan ünlü şekerci, bu ilk dükkanı çocuklarından torunlarına geçerek bugüne kadar geldi. Ailenin hala İstanbul’da ve Ankara’da dükkanları bulunuyor.’
Napolyon’un en sevdiği şekerlemeHABERDE Napolyon’un en sevdiği şekerlemenin lokum olduğu anlatılıyor. Sir Winston Churchil’in lokum yemeyi çok sevdiği belirtilen yazıda, ünlü ressam Pablo Picasso’nun lokumu bir konsantrasyon aracı olarak kullandığı aktarılıyor.
Dickens da kitabında lokumdan bahsetmiştiTHE Independent Gazetesi’nde Jonathan Brown’un kaleme aldığı yazıda, Yunanistan’ın lokumun kendi buluşları olduğuna dair iddialara da yer verilirken şu değerlendirmelerde bulunuldu: ‘Lokum gibi, baklava konusunda da Yunanlı ve Ermeniler’in benzer iddiaları var. Ancak Charles Dickens’ın ‘The Mistery of Edwin Drood’ adlı kitabında Türk lokumundan bahsediliyordu. Aslında Türk lokumu Dickens’ın bu kitabı yazmasından yarım asır önce Avrupa’ya ulaşmıştı.