Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2003 01:48
Hürriyet Gazetesi Reklam Grup Başkanı Ayşe Sözeri Cemal, ‘‘Reklam pazarı bu yılın ilk altı ayında 399 milyon dolara ulaştı. Büyüyen reklam pazarında Hürriyet yüzde 14'lük payıyla her zaman olduğu gibi en çok tercih edilen reklam mecrası özelliğini koruyor’’ dedi.
Reklam pazarının yılın ilk yarısında yüzde 6 büyüyerek 399 milyon dolara ulaştığını belirten Hürriyet Gazetesi Reklam Grup Başkanı Ayşe Sözeri Cemal, ‘‘Hürriyet, yüzde 14'lük pazar payı ile her zaman olduğu gibi yine en çok tercih edilen reklam mecrası olma özelliğini devam ettiriyor’’ dedi.
Bunun, reklamverenlerin Hürriyet'e güvendiğinin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Ayşe Sözeri Cemal, yılın ilk altı ayında tüm gazetelerde gerçekleşen toplam reklam yatırımlarının ise 134 milyon doları bulduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Ayşe Sözeri Cemal, bu tutarın Türkiye'de yapılan tüm reklam yatırımlarının yüzde 34'ünü temsil ettiğine dikkaç çekti.
Hürriyet'in tüm gazeteler arasındaki pazar payının ise yüzde 40 olduğunu belirten Ayşe Sözeri Cemal, ‘‘2003'ün ikinci altı ayı için daha da iyimseriz. Tahminimiz reklam yatırımları pazarının yüzde 15'ler seviyesinde büyüyeceği yönünde. Hürriyet'in kaliteli içerik ve yayınlar politikasının bu büyümede katalizör etkisi yapacağına inanıyorum’’ diye konuştu.
YAZIN DA ÇOK SATIYOR
Basın sektöründe yaz aylarının genellikle satışların düşüş eğilimi gösterdiği bir dönem olduğunu söyleyen Ayşe Sözeri Cemal, ‘‘Fakat bu Hürriyet açısından geçerli değil’’ diyerek, şöyle devam etti:
‘‘Temmuz ayının ilk üç haftasında bir önceki yılın aynı dönemine göre Hürriyet'in satışları yüzde 4 artarak, bu yılın en yüksek ortalaması 467 bine ulaştı. Pazar günkü satışları ise yüzde 10 artarak 700 bine çıktı.’’
Bu satış artışının arkasındaki en önemli etkenin Hürriyet'in içerik kalitesi ile okurlarına sunduğu yeni yayınlar olduğunu söyleyen Ayşe Sözeri Cemal, şöyle konuştu: ‘‘Gazete okurlarının farklı ihtiyaçlarına yönelik kapsamlı çözümler sunduğumuz ‘Hürriyet e-yaşam' ve ‘Hürriyet Look' gazeteleriyle başladığımız yayınlara Haziran ayında ‘Hürriyet Seyahat Gazetesi'ni ekledik. Her hafta perşembe günleri yayınlanan bu gazetemizle gazete okurlarının yaz ve kış her türlü seyahatinde onlara rehberlik edecek kapsamlı bilgiler sunuyoruz. Hürriyet'in okurlarından aldığı beğeni reklamverenlerin de dikkatinden kaçmıyor. Hüriyet'in kaliteli içeriği ve yüksek erişiminden yararlanmak isteyen kuruluşlar reklam yatırımlarını Hürriyet'te değerlendiriyor, çünkü araştırmalar gösteriyor ki reklamın etkisi yer aldığı mecranın kalitesiyle artıyor.’’
Ayşe Sözeri Cemal, Hürriyet'in gerek satışlarındaki istikrarlı artış, gerekse tercih edilen reklam mecrası olma özelliği arkasındaki gerekçeler irdelendiğinde ortaya Hürriyet okurlarının profili yani kimliğinin ortaya çıktığını vurguladı.
Bizim okurlarımız sadık
HÜRRİYET Gazetesi'nin sadık bir okur kitlesi bulunduğunu hatırlatan Ayşe Sözeri Cemal, bu konuda da şunları söyledi: ‘‘Düzenli okurlara, yani gazetenin haftada 6-7 sayısını okuyanlara bakıldığında, son üç aylık dönemde Hürriyet, 1 milyon 224 bin okura sahip. Hürriyet'in AB gelir grubunda düzenli okur sayısı ise 746 bin. Bu grupta Hürriyet'in en yakın gazete ile arasındaki fark yüzde 41.’’
‘‘Hürriyet'in AB gelir grubunda 327 bin sadık okuru bulunuyor’’ diyen Ayşe Sözeri Cemal, şöyle devam etti: ‘‘BİAK araştırmasının 28 Şubat-27 Mayıs 2003 tarihleri arasını kapsayan son üç aylık dönem sonuçlarına göre Hürriyet, AB gelir grubundaki günlük 996 bin okuruyla Türkiye kent nüfusundaki AB gelir grubunun yüzde 21'ine ulaşıyor. En yakın gazete ile arasındaki okur sayısı farkı yüzde 44. Hürriyet'in AB gelir grubunda 327 bin sadık okuru bulunuyor. Bu kesim Hürriyet dışında gazete okumuyor. AB gelir grubunda sadık okurlarda Hürriyet'in en yakın gazete ile arasındaki okur sayısı farkı yüzde 36. Son üç aylık dönemde Hürriyet, üniversite ve üzeri eğitim grubunda günlük 746 bin okuru ile Türkiye kent nüfusundaki üniversite ve üzeri eğitimli grubun yüzde 24'üne ulaşıyor. En yakın gazete ile arasındaki okur sayısı farkı yüzde 38.’’
Kalite ürüne sahip olanın ödülünün pazar liderliği olduğunu söyleyen Ayşe Sözeri Cemal, ‘‘Dünyanın en büyük reklamverin sıfatına sahip Amerikan firması Procter & Gamble efsanevi yöneticilerinden Ed Artzt ‘Tüketici kraldır' dediğinde dikkat çekmediği noktalardan biri de kalite kavramıydı. Son karar verme yetkisine sahip krala yani tüketiciye sunulan ürün kaliteli ise bunun ödülü pazar liderliği oluyor’’ diye konuştu
Okur profilini gösteren iki ayrı araştırma var
Hürriyet Gazetesi Reklam Grup Başkanı Ayşe Sözeri Cemal, ‘‘Türkiye'de hangi gazeteyi, kim okuyor?’’ sorusunun cevabını BİAK ve TGI araştırmalarında bulmanın mümkün olduğunu söyledi.
BİAK Araştırması, Türkiye'deki gazete ve dergilerin okunma oranları ile okur profili bilgilerini veriyor. Bu araştırma, Basın İzleyici Araştırmaları Kurulu tarafından 1997 yılından beri Taylor Nelson Sofres Piar'a yaptırılıyor. BİAK Kurulu, Reklamverenler Derneği, Reklamcılar Derneği, Uluslararası Reklamcılar Derneği ve BİAK abonesi olan medya kuruluşlarının temsilcilerinden oluşuyor.
TGI ise ürün-hizmet-marka kullanıcı bilgileriyle hedef kitlenin tanımlanması ve bu hedef kitle ile iletişim kurma stratejileri konusunda bilgi veriyor. TGI,(Target Group Indek) BMRB International tarafından Mart 2001'den beri AGB Anadolu Şirketi tarafından yapılıyor.