Güncelleme Tarihi:
İLK olarak 30 yıl önce faaliyet göstermeye başlayan ve 2004 yılında geçirdiği yeniden yapılanma ile Boyner ismini alan Çarşı, 7 yılın ardından orta sınıf için geri dönüyor. Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, “Yenilenirken Boyner’i biraz upgrade ettik. Hemen altındaki boşluğu, gölgesini doldurmanın tam zamanı. Yedi yıldır nadasta olan Çarşı tekrar sahneye çıktı. Bizim çok sevdiğimiz, unutamadığımız bir markamız” dedi. Cem Boyner, Türkiye’de son 6-7 yılda gerçek bir orta sınıf oluştuğunu söyledi.
Çarşı yeniden sahnede
Boyner Mağazacılık CEO’su Aslı Karadeniz, şehirlerin içinde 400-500 bin nüfuslu yeni yerleşim alanları oluştuğunu belirterek, orta sınıf için esnek ürün yapısına sahip ve fiyat avantajları sunan çok markalı bir mağaza konsepti düşündüklerini ve Çarşı isminde karar kıldıklarını söyledi. Karadeniz, Çarşı konseptini şöyle anlattı: “Kendi private label’ları da (özel markalar) tanınmış piyasa markaları da var. Örneğin Adidas, Nike’ın Boyner’dekinden farklı fiyatta ve farklı ürünleri olacak. Boyner’de 120-180 TL aralığında ürünler varken Çarşı da 39-99 TL aralığında ürünler olacak. 800-2000 metrekare büyüklükte hem cadde hem AVM’lerde yer alacak.”
Tam zamanında doğdu
Çok büyük alışveriş merkezlerine Boyner mağaza konseptini taşımanın zorluğuna değinen Cem Boyner, şöyle konuştu: “Boyner mağazaları AVM’lerde tartışmasız en iyi köşelerde. Yeni rezidans ve konut projelerinde 20 bin metrekare AVM’ler yapılıyor. Mevcut formatımızla o büyümeyi kaçırırız. Boyner formatıyla bu demografik değişime ayak uyduramayız. Türkiye’de orta sınıf çok ciddi gelişiyor. 5-6 bin metrekarelik Boyner’ler ile bir çok yeni konut projeleri gelişimiyle oluşan yeni bölgelere giremeyiz. Çarşı formatı gerekti. Eski çarşı formatımızla bu bölgelere girmek istiyoruz. Daha erken yapsaydık Boyner-Çarşı farkını anlatamayacaktık. Çok güzel bir zamanlama; hem unutulmadan hem karıştırılmadan.”
Boyner 4 nala devam
Cem Boyner, Boyner ismindeki mağazaların büyümesini dört nala devam ettireceğini belirterek, “En cazip AVM’lerle görüşmelerini sürdürüyor. 2013’te toplam 240 bin metrekare çıkmayı konuşuyoruz. Çarşı’lar bu büyümeye çok katkı sağlayacak” dedi. Anadolu’yu ihmal etmediklerini anlatan Cem Boyner, var oldukları şehirlerde ikinci yatırımlara da girdiklerini söyledi. Cem Boyner, “3 yılda 2 misli bir büyümeyi plana koyduk. 235 bin metrekarenin 200 bini Boyner kalanı Çarşı olacak. İki tür müşteri var. Bir müşteri o markaya gidiyor alışveriş yapıyor. Öbürü department store’a geliyor kendisi için önceden hazırlanan seçkinin içinden seçmeyi, hepsini yan yana görüp almayı keşfediyor” diye konuştu.
Kuzey Afrika ve Ortadoğu açılımlarını kapattık
ÇARŞI’yı yurtdışına taşıyıp taşımayacakları yönündeki bir soruya Cem Boyner, “Bütün grubun Kuzey Afrika ve Ortadoğu’yla ilgili ilginç açılımları vardı. Hepsini kapattık. Ama bu konjonktürel geçici bir durum. Fakat Türkiye gayet iyi gidiyor” dedi
Çarşı ismi ile hâlâ aşk var
2004 yılında Çarşı ismine son verilirken 30 mağaza ve 45 bin metrekare alana sahipken, şu anda Boyner’lerin 61 mağaza ve 130 bin metrekareye ulaştığını belirten Cem Boyner, şöyle konuştu: “1995-2002 arası department store’lar biraz cazibe kaybetti. Monobrand (tek marka) mağazalar ortaya çıktı. Satın alma stratejimizi değiştirdik. ‘Bizim değil müşterinin istediği malı alacağız, yeni dekorasyon, Beymen’den daha iyi hizmetimiz olacak’ dedik. Çok değiştiğimizi anlatmak için markamızı da değiştirdik. Çok büyük risk aldık. Sandık koyduk. Müşteri ‘Boyner yapın’ dedi. Boyner yaptık. Hâlâ müşteriyle Çarşı ismi arasında aşk bağı var.”
Tüketici hayat standardını yükseltiyor
TÜRKİYE’de herkesin önce hayat standardını, daha sonra hayat kalitesini yükseltmek istediğini dile getirerek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Herkes hangi harcama grubundaysa bir üsttekine atlamaya çalışıyor. Türkiye’de müthiş bir dinamizm var. Bu çok önemli. Önümüzdeki dönemde de bu sürecin devam edeceğini düşünüyorum.”
Ankara’ya değil müşteriye bakarız
SEÇİMİ değerlendiren Cem Boyner, “Biz Ankara’ya bakmayız müşterimize bakarız. Müşterimiz ekonomik gelişimden memnunsa, daha çok büyümek ve kazanmak istiyorum diyorsa bunu duymalıyız” dedi. Hükümetin öncelikleri arasında cari açığın azaltılması olduğuna işaret eden Boyner, “Açık katma değeri yüksek ihracatı büyüterek kapatılmalı. Tüketimi kısarak yapmaktansa bu şekilde yapmak daha doğru olur” diye konuştu.
26 şehirdeyiz 40-45’i buluruz
26 şehirde faaliyet gösterdiklerini belirten Boyner Büyük Mağazacılık CEO’su Aslı Karadeniz, “Zaman içerisinde 40-45 ile çok kısa sürede ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Her yıl 2 yeni ile girme programımız var. Kış sezonunda açılacak Malatya ile birlikte bu yıl 3 yeni şehre girmiş olacağız” dedi.
Üç yılda iki kat büyüyecek
BOYNER Büyük Mağazacılık CEO’su Aslı Karadeniz, son 5 yıllık performanslarını şöyle değerlendirdi: “1000’i aşkın markanın on binlerce çeşit ürünüyle, Türkiye’nin 26 ilinde toplam 61 mağazada 119 bin metrekare satış alanına ulaştı. 2005 yılında 320 milyon TL olan cirosu 5 yılda 500 milyon TL’yi aştı. 2010’da 553 milyon TL’ye ulaştı. Son beş yılda ciro yüzde 72, operasyonel kâr (EBITDA) ise yüzde 174 arttı. 2005’teki 6.8 milyon TL’lik zararın ardından iki yıl içinde kâra geçmeyi başardı. 2010’da 20.8 milyon TL vergi öncesi kâra ulaştı. 2011 yılı ilk çeyrekte bir önceki yıl aynı döneme göre ciro yüzde 20.6 arttı. Boyner 2013 yılı sonuna kadar 28 yeni mağaza ile toplam satış alanında 200 bin metrekareye ulaşmayı planlıyor. üç yılda iki kat büyümüş olacağız.”
Kaz tüyü yastık ihracatı arttı
KAZ tüyü yastık ve yorgan üretimi yapan Maya Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Murat Aydoğan, 34 ülkeye ihracatlarının bulunduğunu belirterek, “Bu yılın içinde bu ülkelere 10-12 ülkeyi de katarak ihracat yaptığımız ülke sayısını artıracağız. Özellikle Afrika ülkelerine gidebiliriz” dedi. Aydoğan, elde ettikleri bilgileri kullanarak yatış biçimlerine göre yastıklar ile boy ve ağırlığa göre iklimlendirme özelliği olan yorganlar ürettiklerini dile getirerek, şöyle konuştu: “Bu 3 farklı yatma biçimine göre 3 farklı yastık ürettik. Yüz üstü yatanlar için alçak, yan yatanlar için yüksek, sırt üstü yatanlar için ise orta yastıkları üretiyoruz. Günde 3 bin yastık, 300-350 yorgan üretiyoruz. 29 yastık çeşidimiz var.”